Sindikat srednjih škola u ZHŽ uputio zahvalu i podržao vijeća roditelja

ljubuski.info

Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama Zapadnohercegovačke županije uputio je zahvalu svima koji su pomogli tijekom štrajka te učenicima, roditeljima i novinarima.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Opći štrajk zaposlenih u srednjim školama Županije Zapadnohercegovačke završio je povratkom svih učenika u učionice 14. veljače nakon više od pet teških i mučnih tjedana borbe.

Konačno, nakon četiri godine odugovlačenja i raznih "igrica", imamo potpisan Kolektivni ugovor, a postigli smo dogovor oko povećanja i osiguranja plaće kojim manje-više možemo biti zadovoljni.

Na ovom dugom i neizvjesnom putu imali smo mnogo znanih i neznanih prijatelja kojima javno želimo zahvaliti. Ohrabrivali su nas u dramatičnim trenutcima na najraznolikije načine: javnim istupima stavljajući se na našu stranu, privatnim porukama, molitvama, obraćanjima Vladi i relevantnim institucijama - kako je tko mogao, znao i bio u prilici.

Novinari koji su nas pratili i donosili našu priču dokazali su još jedanput kako je i njihov zanat težak, izazovan, ali prije svega častan. Većina portala vodila je računa o tome da se ne ugrozi dignitet prosvjetara degutantnim, neljudskim, uvredljivim anonimnim hajkama. U ovoj priči važna je bila istina, a ne "klik" i takav pristup dokazuje kako slobodno novinarstvo ne da nije mrtvo, nego je itekako živo. Hvala vam!

Bilo je mučno sudjelovati u proteklom procesu najviše stoga što s druge strane nismo dobili odgovarajuću, pravovremenu reakciju i tko zna dokle bismo došli da još jedanput, izlazeći iz okvira vlastitog resora, nije reagirao ministar financija. Ne bismo željeli da ova izjava bude shvaćena kao glorifikacija gospodina Kraljevića, posebno ne želimo dati na važnosti besmislenim izjavama kako je Sindikat njegova produžena ruka.

Nije se ministar Kraljević samo u ovom štrajku pokazao kao prijatelj prosvjete, on u cijelom svom mandatu "prijateljuje" sa svim proračunskim korisnicima pa smo sigurni da će mnogi poželjeti potpisati ovu izjavu. Nadamo se da će još jednim mandatom, ili u više njih, nastaviti ono što je započeo - učiniti ŽZH prostorom s kojega nitko neće poželjeti otići trbuhom za kruhom. Hvala Vam u ime svih proračunskih korisnika!

Roditelji su već u prvom tjednu štrajka prepoznali važnost trenutka, svjesni da ovaj štrajk mora donijeti trajno rješenje, a ne da se problem gurne pod otirač i da nas se pošto-poto "utjera" u učionice, kakve su bile neke prijetnje. U tom slučaju bi novi štrajk bio izgledan u vrlo skoro vrijeme. Kako je štrajk odmicao, roditeljska potpora bila je sve snažnija, a naša odlučnost sve veća.

Međutim, bilo je važno ne izgubiti kompas, da naša odlučnost ne preraste u inat, kao i to da naša očekivanja ne prerastu u pretjerivanja. Stoga je nužno bilo pristati na kompromis kojim, kako je u uvodu najavljeno, možemo manje-više biti zadovoljni. Neka ovo što smo danas postigli bude zalog za još veća buduća postignuća, a roditeljima hvala što su zajedno s nama izborili mir.

Najviše želimo zahvaliti našim učenicima. Po njihovu povratku u školske klupe osjetili smo obostranu sreću onih koji su željno čekali ponovni susret, osjetili smo da s njihove strane nema zamjerke niti osude, osjetili smo da imaju povjerenje u nas kao prijatelje i odgajatelje.

Dragi naši učenici, dat ćemo sve od sebe i pružiti vam najbolje što možemo. Razumijemo zabrinutost, vašu i vaših roditelja, zabrinutost da ćete biti opterećeni gradivom, ispitima, rokovima… Mi pamtimo i neke ranije opstrukcije nastavnog procesa (snijeg, koronu) koje smo uspješno prebrodili pa ćemo tako postupiti i sada, pronaći najbolji način da ne budete nepotrebno opterećeni, a opet ni u čemu zakinuti.

S ovim u vezi, nameće se pitanje nadoknade izgubljenih sati. Još od srpnja 2022. opominjali smo Vladu, Ministarstvo obrazovanja, zastupnike u Skupštini, iznosili javna priopćenja da i roditelji budu upućeni, tražeći samo jedno - spriječimo štrajk.

U svakom našem obraćanju institucijama tražili smo pregovore da ne bi došlo štrajka, čak smo išli toliko unaprijed da smo u listopadu odredili njegov datum početka - u siječnju. Mnogošto se dobro moglo napraviti za toliko mjeseci, a nije napravljeno ništa! Pa onda i tijek štrajka - nevjerojatno je kolikoj smo nezainteresiranosti svjedočili.

Bilo bi logično da sudjelujemo u izradi kalendara nadoknade nastave, ali odbili smo takav rasplet događaja iz gore navedenih razloga. Tijekom štrajka upozoravali smo da nam je vrijeme neprijatelj, ali reakcija je bila onakva kakva je bila. To je razlog zašto ne želimo snositi odgovornost za propušteno i u potpunosti podržavamo vijeća roditelja u njihovim zahtjevima koje su uputili prema Ministarstvu obrazovanja vezano za nadoknadu nastave!

Naša je obveza postupiti onako kako nam poslodavac naredi, ali Ministarstvo obrazovanja nije poslodavac učenicima i roditeljima i mora uzeti u obzir zahtjeve roditeljskih vijeća osnovnih i srednjih škola.

Radi se o puno vijeća, puno roditelja, puno njihove djece. Mora se naći pošten model "spašavanja" nastavne godine, a mi učitelji stavljamo se na puno raspolaganje svojim učenicima!

Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama ZHŽ

Glas naroda

Manje-više....hm,hm

Zali Boze misec i vise dana izgubljenog vrimena, za mizerna dva tri postotka strajk bez imalo odgovornosti produzavali a 10 posto odbili jos dok se mogla nastava kao lani nadoknaditi.
I sad peru ruke i pucikaju roditelje protiv nadoknada. Koja prozirna taktika samo da izbjegnu obveze za koje su placeni. I otkud li im ideja da ih roditelji podrzavaju?

Pocini malo Zahodnice,dzaba ti tolika mrznja...

O čemu ti, srca ti?

Ne radi se ovdje o postotku od dva posto, nego o potpisivanju kolektivnog ugovora, i s tim će se prekinuti svi štrajkovi, ako se vlada bude držala dogovorenog. Jer šta je jedan, dva posto nego mizerija.

Mjesec dana izgubljena vremena .politički igrokaz da bi se uzdiglo ovog takozvanog kralja ili ti takozvanog ministra,

Obezvrijedili su obrazovanje na svim nivoima od vrtića pa dalje. Zapošljavanjem nestručnih ali podobnih na sva mjesta u vrtićima , školama, ministarstvu, zavodu, gdje su mogli.
Naravno trebaju im glasači, a koga briga za kvalitetu obrazovanja.

. Eno moja mala ce svršit medecensku a ne zna stavit inekciju. Nikakve su to uciteljice.
One su gracinetina jos i gore. Samo se prisvlace

Di si ti isla u skolu tako pismena ,Zeljka ?

Nije se ministar Kraljević samo u ovom štrajku pokazao kao prijatelj prosvjete, on u cijelom svom mandatu „prijateljuje“ sa svim proračunskim korisnicima pa smo sigurni da će mnogi poželjeti potpisati ovu izjavu. Nadamo se da će još jednim mandatom, ili u više njih, nastaviti ono što je započeo – učiniti ZHŽ prostorom s kojega nitko neće poželjeti otići trbuhom za kruhom. Hvala Vam u ime svih proračunskih korisnika!
Koje rektalno uspinjanje i uzdizanje onih koji su nas doveli do ovog stanja,sve preko Leeja djece i njihovih roditelja za osobnu samo promociju pojedinaca fujjjjjj

Mi iz osnovne zahvaljujemo većini roditelja koji su nam dali podršku i djeci. Nikome više jer ovom štrajkom nismo ostvarili svoje ciljeve, zato ne govorite u ime proračunskih korisnika.

Niko vama nije dao podrsku laz je da vas roditelji podrzavaju. Zbog vas i djeca ne napreduju niti su skolovana.

Naša djeca zaslužuju da se svaki sat nadoknadi, ionako su previse izgubili. Oni roditelji kojima nije važno koliko će im djeca naučiti nek ne šalju djecu u školu za vrijeme nadoknade.

Kakvo je to glorificiranje ministra Kraljevića. Pišete gluposti. On da je takav kako vi pišete, rješio bi to i prije početka štrajka a ne sada kad se zalila voda za uši. Jeste naivni prosvjetari moji.

Ovo je uvlačenje da koji postotak više dadne kasnije

Sekice, miruj i ne pisi puno,naljutit ces nas,pa cemo opaliti jos jedan strajk samo da tebe smjenimo.
A klima ti se fotelja svakako kad ti rođo ode u Sa.,zato budi mudra,idi pumpaj usta silikonima i suti!
Raspitaj se,mozda i novi premjer voli imati rodice.

Udbo komunistička dica uhljebi partije uzela misto nasoj dici sto moraju radit po Njemackoj i sad teror provode nad dicom.

90 posto ih upalo priko veze. Najgori đaci zavrsavaju za nastavnike, a ovi što nemaju vezu rade po restoranima u Njemačkoj i Austriji. Srozalo se sve i znanje i kultura. Nek je ovoj sad dici Bog na pomoći jer od većine nastavnika nemaju šta naučit.

Sindikat srednjih škola u ZHŽ uputio zahvalu i podržao vijeća roditelja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari