U Hercegovini sve više onih koji žele podizati plantaže kivija

ljubuski.info

Kada je u pitanju sadnja mandarina, pa i naranača, primjetno je da se i te kulture kod nas u posljednje vrijeme više sade, barem u okućnicama, pa nas je zanimalo je li to povezano s klimom i klimatskim promjenama.

Vrlo je zanimljiva situacija u voćarstvu juga Hercegovine, s jedne strane očite su klimatske promjene, a s druge je uočljiva pojačana sadnja nekih kultura. Razgovor s agronomom Ivanom Čuljkom, vlasnikom Rasadnika Čuljak, počeli smo upravo pitanjem o klimatskim promjenama i njihovu utjecaju na biljnu proizvodnju.

Sve ostavlja traga

Klimatske promjene utjecale su na proizvodnju, suša i visoke temperature ostavile su traga. Borili smo se i na koncu smatram da smo ostvarili solidnu proizvodnju. Nismo povećavali kapacitete kada je u pitanju rasadničarska proizvodnja, išli smo na jedan drugi program - formiranje plantaže maslina na koncesiji koju smo dobili u Ljubuškom, taj projekt je u tijeku. Zemlja je privedena kulturi, obavljeni su radovi bageriranja, kopanje, frezanje, ograđivanja parcele, vodu smo riješili bušenjem, to je bila ogromna bušotina od 210 metara, doveli smo i struju, nekih kilometar i pol smo morali vući kabel, i sada smo u fazi da crpku pustimo u pogon kako bismo mogli pristupiti sadnji - kaže Čuljak.

Što se tiče sadnje, kaže kako će to biti, prije svega, plantaža maslina, sorte istarska bjelica, manji dio eksperimentalno bademi i neke druge kulture.
Rasadnik zasad ostaje u Čapljini, u planu je njegovo proširenje na još 3500 kvadrata, ali to još nije sigurno. Kada je riječ o klimatskim promjenama, treba stalno biti prisutan i sve pratiti. Zalijevanje je osnovni čimbenik pa prihrana. Kako je siječanj doskora bio iznadprosječno topao, neke su biljke počele pupati. To nije bilo dobro jer, ako se ovako nastavi, opasnost je velika, počet će vegetacija, ranije će doći će do cvjetanja i zametanja plodova, a ako se pojavi kasni proljetni mraz, onda je katastrofa neizbježna - kaže Čuljak uz preporuku proizvođačima koji imaju plantaže voćaka, posebice kada je u pitanju koštičavo voće - breskva, nektarina, marelica, da ih što više tretiraju bakarnim preparatima koji će barem donekle usporiti vegetaciju.

Inače, kada je u pitanju sadnja mandarina, pa i naranača, primjetno je da se i te kulture kod nas u posljednje vrijeme više sade, barem u okućnicama, pa nas je zanimalo je li to povezano s klimom i klimatskim promjenama.
Da, u svakom slučaju, stvaraju se preduvjeti, a ako se ovako nastavi, možemo bez problema razmišljati o ozbiljnoj proizvodnji citrusa, pogotovo mandarina, naranača, nekih otpornijih sorti limuna na čapljinskom području. Zasad je pojačana potražnja za maslinama. Ljudi sade masovno, što je po meni dobro, jer to je sigurna proizvodnja, profitabilna kultura, oko nje nema nekih posebnih radova, jedino ako to nije ovo što ja radim, a to je rekultivacija zemljišta, privođenje zemljišta kulturi. Proces je skup, ali tko ima prave radne zemlje, to je u redu - kaže Čuljak.

Zanimalo nas je i postoje li neke vrste koje bi mogle uspijevati "u polju" (čapljinska polja su u korovu).

Izvoz u Srbiju

Naravno, to su sorte otporne na neke gljivične bolesti, kao paunovo oko, gdje uslijed visoke vlažnosti zraka dolazi do odbacivanja listova. To je uglavnom talijanski asortiman - sorte leccino, pendolino, frontojo, ascolana… One se mogu saditi bez problema i u polju - kaže inženjer Čuljak od kojeg smo doznali i da je, osim maslina, povećana potražnja za smokvama, a kao iznenađenje spominje i pojačanu potražnju za kivijem, i to ne za okućnice, nego za nove nasade, plantaže.

On je zanimljiv, rezidba i prihrana, zaštite, praktički, nema, potrebna je voda i to je to - kaže.

Zanimljivo, jedini registrirani rasadnik agruma u Hercegovini, uz Crnu Goru, velike količine agruma, pa i maslina, izvozi u Srbiju.

Dušan Musa | Večernji list

Glas naroda

Gluposti,taj kivi se teško prodaje otkad znam,i sada je puno ispod marke.Jedino ga Buco može prodati po euro.

Di ima simena od kivija udaran u kivi tu su pare.

Iplantaže zeljaste tvari koja svojim mirisom i teksturom asocira na...

Dozvolite marihuanu

Ja bi jedne dobre 'gaće' od konoplje

davno sam ja rekao , saditi banane di god stane , širiti nasade i plantaže širom lijepe naše , uzgajati i košarkaše ......

Ja bi sadija pamuk i izvoz iii ja šleperima u rusiju

Neće ga nitko, imam 500 kg ne mogu po marku prodat na pijaci u Čapljini. Šuplja

Neće ga niko ni unas unjemačkoj u Aldiju kg.2,99€

Ko ne udara u kivi taj nevoli Rvacku.

Prepoznah rukopis hahaha... "u nas u Njemačkoj". Ovo piše građanka sa sela ili njen sveznali obraz đon. Inače im je sve skupotinja, a kad se predstavljaju i pričaju hvalospjeve rekao bi milijarderi kad tamo većim dijelom sirotinja u duši i fali koja daska u bidonu. Da nedobi đon obraz otpremninu i sad bi bili drveni otvori koje mu pok ćaća kupio. Idete li još uvijek nedjeljom obilaziti crkve nebi li nekog upoznali da se družite samo da ga iskoristite hahaha... Još ga kolege Srbi i Poljaci nisu upoznali ali uskoro će pa će još jednu virmu promijeniti. Šta ima u preduzeću i jesi li ikog našeg vidio. Kome li sad stavljaš nogu i klevećeš šefu. Kako si počeo brzo ćeš ti nazad u Hercegovinu na njivu.

Pošto je cmilje????

Svaka cast za tekst..bravo

063-104-820
Imam tonu mladog kivija

Jabi proizvodio ananas i izvozijo za Havaje moguli dobit poticaje i plastenik

Pa sadite ove ostale kulture osim kivija sto je naveo strucnjak..nije kivi samo tema ovog clanka..

...koliki [ * neprimjereno * ]n moraš biti da sadiš nešto zbog čega te milicija negonja.

saditi samo mladi rani kiwi

I to odgorčene samo.

sadite I radite sve cu otkupit I dobro platit Lsm doo vl IL iman nesto racuna jos zavrsit bit ce I to

U polje zasaditi banane,mango,papaju,datulje,kokos i ostale palme i čekati..

Sve što Mikulić nesadi biži od toga

U Hercegovini sve više onih koji žele podizati plantaže kivija
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari