Potvrđena optužnica protiv Ivane Bunoze i Mate Pavkovića

ljubuski.info

Kantonalni sud u Tuzli potvrdio je optužnicu protiv bivših članova Nadzornog odbora i menadžmenta u Global Ispat koksnoj industriji (GIKIL) Lukavac, u predmetu organiziranog kriminala u vezi sa djelima iz oblasti korupcije i gospodarskog kriminala.

Optuženi su Pramod Mittal, Rajib Das, Parameš Batačarija, Ivana Bunoza, Mate Pavković, Erna Mehmedović, Faik Buševac i Vehid Mešić.

Kako je navedeno iz Tužiteljstva Tuzlanskog kantona, Pramod Mittal, kao vođa skupine za organizirani kriminal i osnivač i vlasnik pravne osobe GSHL (Global Steel Holdings Limited-London) koje je imalo suvlasništvo u GIKIL-u te Das, Batačarija, Bunoza, Pavković i Mehmedović, su optuženi za kazneno djelo organizirani kriminal u vezi sa zloporabom položaja i ovlaštenja.

S druge strane, nekadašnji direktori GIKIL-a i Koksno kemijskog kombinata (KHK) Vehid Mešić i Faik Bušovac optuženi su za kazneno djelo sklapanje štetnog ugovora.

Optužnicom su obuhvaćene radnje koje se vezuju period od 2003. do 2019. godine u nekoliko segmenata: neispunjavanje ugovornih obaveza stranog ulagača, firme GSHL, u iznosu od oko 45 miliona KM u GIKIL-u, kao i za nezakonito izvlačenje novca iz GIKIL-a na osnovu tzv. eksternih menadžerskih ugovora koje je navodno pružao GSHL društvu GIKIL, čime je protivpravno prisvojeno oko 21 milion KM u cilju nezakonitog povrata uloženog kapitala stranog ulagača GSHL-a, navode iz Kantonalnog tužiteljstva u Tuzli.

Bivši menadžeri u GIKIL-u i KHK Mešić i Bušovac su optuženii za kazneno djelo sklapanje štetnog ugovora, koji je potpisan 2004. godine, a koji je bio suprotan interesima domaćeg člana društva KHK, kao i generalno za društvo GIKIL, a na osnovu kojeg je i omogućeno preuzimanje apsolutne upravljačke strukture GSHL-a u GIKIL-u, kao i da GSHL ne ispuni svoje ugovorne obaveze u ulaganju 45 milijuna KM u društvo.

Ivana Bunoza i Mate Pavković, članovi NO GIKIL-a od januara 2017. godine te Erna Mehmedović bivši sekretar u GIKIL-u, su optuženi da su postali članovi kriminalne grupe, odnosno da su svjesno djelovali u cilju daljeg sticanja protivpravne imovinske koristi vođi grupe Pramodu Mittalu u iznosu od 12,9 miliona američkih dolara, kao i da on i dalje ostvaruje potpunu kontrolu nad imovinom GIKIL-a iako je bio pod mjerama zabrane preduzimanja bilo kakvih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti u GIKIL-u, ali i da sebi pribave korist na način da su im u 2019. godini enormno povećana primanja i naknade za obavljanje funkcija u GIKIL-u, dodaje se.

Mada su znali da je nad firmom GSHL otvoren postupak likvidacije i da je postavljen stalni likvidator koji jedino može zastupati GSHL, svjesni također da je Mittal pod istragom Tužiteljstva kao vođa skupine za organizirani kriminal, rujna 2019. godine su nezakonito sazvali Skupštinu Društva, imenovali Nadzorni odbor i donosili nezakonite odluke po nalogu Mittala i na taj način dodatno ugrožavali poslovanje GIKIL-a, uz to svjesni i da je Općinski sud Tuzla donio privremene mjere o zabrani provođenja odluka Skupštine društva.

Podsjećamo, Mittalu, Dasu i Batačariji je Kantonalni sud Tuzla u julu 2019. godine, kada su lišeni slobode, odredio mjeru pritvora. Međutim, sud je nedugo nakon toga uvažio prijedloge njihovih branitelja i umjesto pritvora prihvatio ponuđeno jemstvo u ukupnom iznosu od tri milijuna KM.

Također sud je odredio i privremenu mjeru osiguranja imovinsko pravnog zahtjeva u korist GIKIL-a na osnovu kojeg je Pramod Mittal uplatio 11 milijuna eura na otvoreni namjenski račun u korist oštećenog društva GIKIL, a kojim je zabranjeno raspolagati do okončanja kaznenog postupka.

Umjesto mjere pritvora tada su Mittalu, Dasu i Batačariji određene mjere zabrane poduzimanja bilo kakvih poslovnih aktivnosti i dužnosti u GIKIL-u, članstvo u NO ili bilo koje druge dužnosti u GIKIL-u, a u slučaju kršenja ovih mjera im se ponovo može odrediti mjera pritvora. Te mjere su na snazi i danas.

Mittal, Das i Batačarija još nisu ispitani na okolnosti proširenja istrage, te je optužnica protiv njih podignuta samo za radnje i okolnosti za koje su ranije ispitani.
Branitelji ove trojice optuženih su na mnoštvo poziva Tužilaštva za istražno ročište u prethodnih nekoliko godina dostavljali medicinsku dokumentaciju za njih, pravdajući na taj način njihovo odsustvo. Medicinska dokumentacija je više puta vještačena, a nalazi vještačenja ne opradavaju odustvo osumnjičenih i nedolazak na istražna ročišta, kažu iz Kantonanog tužiteljstva u Tuzli.

S obzirom na to da vještaci navode da navedeni zdravstveni problemi nisu prepreka za njihovo pojavljivanje na istražnom ročištu, Tužiteljstvo je nadležnom sudu predložilo da se mjera jemstva za trojicu optuženih ukine i realizuje u korist Proračuna FBiH, te da im se ponovo odredi mjera pritvora. Jedan od mehanizama osiguranja njihove nazočnosti na suđenju i naknadnom ispitivanju, je i to da će se optužnica poslati putem međunarodne pravne pomoći, a ne samo putem njihovih branitelja u BiH.

Također, optužnicom je predloženo da se u vezi sa postavljenim imovinsko pravnim zahtjevom u korist GIKIL-a izvedu potrebni dokazi te da sud presudom obaveže osumnjičenog Pramod Mittala i pravnu osobu GSHL da u cjelosti ispune svoje obaveze prema oštećenom, kako su one određene postavljenim zahtjevom.

Nakon potvrđivanja optužnice, iz GIKIL-a su naveli da se uprava tvrtke neće očitovati.
Saradnja s Tužilaštvom postoji, ali zbog mogućeg ugrožavanja samog procesa kojeg vodi Tužilaštvo mi ne možemo davati izjave i direktno se uplitati u ishode procesa, stav je uprave kompanije.

Glas naroda

Kadrovi Zvonka Jurišića a kasnije Hdz-a BiH

Ivan Bunoza,Tulin je najviši udbaš u našoj općini koji je kjude,poznanike najviše progonio.Sada mu sin radi u pravosuđu BiH kao hrvatski član,gdje mi živimo?!

Kako to,kako to,ma nije moguce ovo je neka laz.

Staje sa bratišom on ,je pokajnik e moja i,,,na izgorili ti tabani sad trka u crkvu

Bratiša pravi hotel sa Markotićem i Kraljevićem u dilu na Kravici zločinačka organizacija

Kazu covjek utjerava dobro. izgoni zlo

Stace drzi hdz u šaci ucjenama skupilo se materijala navrime

Drže oni nešto drugo

Okani te se Bratiše imate pun ljubuški gori nesmite rec

Tvoja pismenost je fascinantna.

Sta radi fup ,i sipa

Hdz se financira od ulaza na kravicu ,ito na zupaniskoj razini ,sve dogovori ,čija je to kravica zar nije cjele bh stidite se kolone djece se vrate jer nemaju za ulaz ljubuski broji manje ljudi neg ikad necete moc dugo da dojite vako

Ljudska pohlepa ,u društvu vraga džaba ispovid doce fup po svoje

Ona je još Bunoza,e moj Mlađo..

Pa kako Bunoza ?
Razveli se davno Ivana i Mlađan

Bodo rjesi stvar u Bunoza

Šta na ovaj par kaže Davor Medić ko sa vragom tikve sadi

Svu imovinu oduzet.pokretnu i nepokretnu.i u čelovinu na hlađenje.dosta bahacenja nisu imali u posljedni godina za lizala sad se razbacuju..fuj

Koliko je štete elektroprivredi napravljeno od dvoje navedenih djelatnika.

E ovako .
Ajde ako je ikako moguce da se ovaj portal preimenuje u Ljubuski -TRAČ PORTAL . Jer se svelo sve na Mamice , ko koga zeni , ko koga g…i , infuenserke bez mozga , aj da se malo istraze “marginalizirani “fotografi” da , da DUPLI navodnici .
Hestef : ozbaci sviju besti buahaha

Jes dobra zglavom?

Marinko sve ti neviste odese a zet iz medugorja prosi pare po citluku ljubuskom svakom duzan vidi kako je stanje

Kakve veze oni imaju s Marinkom?
Marinko i Danica su jako dobro odgojili svoju djecu ....samo nazalost posteni i radisni momci u danasnjem vremenu ne prolaze

E moja Ivana....karijera...karijera..govorila si...sto ce ti to sve bona...kome...cemu...svi cemo na kraju pod zemlju..o kukuu

A bratisa jos jednom jaci od drzave ali sve je do jednom

Potvrđena optužnica protiv Ivane Bunoze i Mate Pavkovića
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari