Apel roditelja za žurno rješavanje problema u prosvjeti

ljubuski.info

Roditeljsko vijeće Gimnazije fra Dominika Mandića Široki Brijeg zahtijeva od sudionika štrajka, posebice Vlade Zapadnohercegovačke županije, da što žurnije iznađu optimalno rješenje kako bi se okončao štrajk prosvjetnih djelatnika ZHŽ, a djeca se vratila u školske klupe, priopćeno je iz Roditeljskog vijeća Gimnazije fra Dominik Mandić Široki Brijeg.

Kako navode, dijalog je prijeko potreban te aludiraju da se cijela Vlada zauzme za rješavanje problema, a ne pojedinci bez nepotrebnog animoziteta i degradiranja dostojanstva kako profesora tako posredno i djece te njihovih roditelja.

Žurno rješenje

Ovaj štrajk pogađa cijelu Županiju i rješenje je potrebno pronaći u što žurnijem roku! Zaslužuju li generacije naše djece da opet ostaju kući nakon što im je uskraćeno normalno školovanje za vrijeme pandemije koronavirusa i ranijih štrajkova? Je li Vlada ŽZH svjesna kolike su to rupe u znanju i da se kompletno gradivo mora nadoknaditi kako bi se djeca pripremila za prijemne ispite i državnu maturu?, upitali su iz Roditeljskog vijeća Gimnazije fra Dominik Mandić Široki Brijeg.

Smatraju da je materijalna sigurnost prosvjetnih djelatnika, osigurana kolektivnim ugovorom jedan od temelja uspješnog obrazovnog procesa.

Ne svrstavajući se niti na jednu stranu ističemo da smo spremni sudjelovati kako u organiziranju tako i u provođenju prosvjeda, skupa s našom djecom, a u cilju povratka djece u školu i redovnog provođenja nastave. Aludiramo na zdrav razum i ažurnost u eventualnom dogovoru obje strane, naveli su.

Napomenuli su da su ključni problemi kojima se ne vodi računa, a ispaštaju i djeca, roditelji i profesori:

1. Problem nadoknade nastavnih sati:

Kako nadoknaditi ova dva (potencijalno i više) tjedana nastave? Mi roditelji smatramo prihvatljivijim optimizaciju nastavnog gradiva od zakidanja djece za proljetne i ljetne praznike i vikende.

Veliki broj učenika odlazi na sezonski rad u Hrvatsku pa im je u interesu da nastava završi kada je to planirano, a ne da idu cijelo ljeto u školu.
Hoćemo li i nakon ovog štrajka kao i nakon prošlogodišnjeg imati situaciju da nam djeca imaju kontrolne ispite stisnute u svega dva tjedna?

2. Problem mentalnog zdravlje djece:

Ove generacije djece posebno su zakinute kada je u pitanju Mentalno zdravlje. Namjerno je napisano velikim slovom, jer apsolutno nitko ne vodi računa o prednjem, kao niti kakva poruka se šalje generacijama koje su ionako oštećene raznim utjecajima.

O mentalnom zdravlju se kod nas još uvijek malo govori, a svakako će doći na naplatu kad-tad.

Eksperimenti sa korona mjerama, štrajkovi, nadoknade, skraćeni proljetni raspusti… Je li itko ispitao utjecaj na mentalno zdravlje naše djece? Je li ikoga briga? Čija je odgovornost ako ne prvotno roditeljska?

Ovdje je naveden mali dio problema i stoga je cilj da se ovaj dopis shvati kao zahtjev, i da se bez odgađanja nađe rješenje za štrajk, priopćeno je iz Roditeljskog vijeća Gimnazije fra Dominik Mandić Široki Brijeg.

Glas naroda

...neka djece kuci,,ima u seve kupit

Ševu je spasila gogica pa je sad skinuta ,al ode glava osmanu ,sve je to politika ,tako i pojedini ravnatelji u hdz nesmiju se suprostavljati velikom vodji ,nego svi naulice trebamo ovo ce postati globalni problem ,sviju nas ili cemo bjezat odavde

Sad su popusti na diplome kod ševe, kirurg ortoped farmacija 30 posto nikad nije kasno sve uz blagosov hdz

Uzela je lovu goga može na skijanje sve je to placeno ,uredno ,i još radi

Vladi se ne žuri, odgađaju pregovore, sramota je da su se u dva tjedna štrajka dvaput sastali sa sindikalistima.

Svak sebe gleda da se uhljebi, koga briga sad za štrajk. Došao je u nezgodno vrijeme..

Bitno je da stranački gojenci nabavljaju nova vozila!

E moji učtelji brzo će vas morat pola za njemačku.Naša dica su u njemačkoj.Ali vi ćete na bauštelu ne u školu.

meni nije jasno zbog čega se sada javljaju roditelji kada nemaju poštovanja godinama prema nastavnicima i profesorima
12 godina znaju za Ivana, Milana i Milu Ševo koji godinama prodaju diplome i nisu javno govorili o mentalnom zdravlju
roditelji kako sijete tako ćete žnjeti

Kad već roditeljska vijeća spominju temu mentalnog zdravlja djece zanima me dali je itko od njih u poslednjih 10 godina kritizirao cjepljenje djece po školama bez odobrenja roditelja!?

Kakvo cijepljenje, u kojim skolama?

Dva pitanjca!?
Jeste li vi roditelj?
Kako žetva?

Da, ja sam roditelj i moja životna zetva je bez korova.
Roditelji su odgovorni ste za stanje u društvu.
Recite samo riječ o kriminalu Cosica i ostalih.
Nećete, jer niste mentalno snažni!

Ajde reci ti junace, anonimni?

Brige njih za to bitno je 50ka povišnice

Roditelji jedina oporba u županiji.

E ljudi moji koda neko iz vlade cita vase komentare evo dasta je ,komentare citaju i studiraju samo oni koji su usko vezani uz strajk svak svakome ode j.mater a sutra neces znat ko je osoba s kojom ces popit kavu ,ode se prosvjeta pogurala pod roditelje i obratno ,cemu bolan?nista komentarima nije rjesivo!nista!okanite se blacenja jedni drugi,ode niko nikome nije kriv zbog ovakve situacije doduse nasa crvenka je kriva al dobro kvocijent inteligencije nizak oprosti cemo joj hahahhaha

ovi portal je jako oslabio ali znam da ga čita i Cosic svaki dan
pa to komentiraju njegovi ministri I sufleri
da vidite samo kako bivši ministar Boras hoda oko vlade
On bi opet bio ministar jer cili HDZ u županiji neće Grbavca
ČOVIĆ je rekao taj mali je nesposoban jer je dobio puno primjedbi na njega da nema pojma

Eto David mu nesposoban,a sta je onda rekao za Ružicu šnajdericu?!
Koja riječ moze opisati toliko potkapacitiranu ministricu?!

Haha a Boras mu valja, moze i bit,ta oba su kriminalci.

Roditel sam i ne l podržavam štrajk, jer su djeca jako oštećena. Djeca su najveće bogatstvo i trebaju biti na prvom mjestu. Kako se u pripćenju RV-a spominje i mentalno zdravlje mogu reći da se potpuno slažem. Već treću godinu za redom nemaju normalan tijek obrazovanja i psihosocialni život im je narušen.
Posljedica svega su i loše radne navike i loše znanje jer nema kvalitetnog rada.
S druge strane bojim se da ovoliko nezadovoljstvo prosvjete će rezulitariti da nitko više neće htjeti raditibtaj posao.

Bojiš se za svoju djecu jer su na mobitelu!

Prigovor Roditeljskog vijeća iz Širokog je potpuno na mjestu.Da se bar njima pridruže i ostala Roditeljska vijeća.Ovo što se trenutno radi ostavit će stravične posljedice na djecu i njihovo ionako upitno znanje i naobrazbu zbog lošeg prosvjetnog kadra koji nije dorastao svojim zadaćama.
Znam kako je bilo nadoknađivanje nastave kod prošlog štrajka, to nije bila niti imitacija nastave a sve je palo na teret učenika jer nisu dobili adekvatno znanje a morali su na vrat na nos ići u školu kad nisu trebali, ali ih nitko ništa nije pitao što jasno govori kako se tretiraju djeca u našim školama.
Razumijem problem prosvjetnih djelatnika ali ga ne mogu rješavati preko leđa djece koja nisu ničem kriva.Moja preporuka Roditeljskim vijećima je da podnesu kaznene prijave protiv škola koje štrajkaju jer je šteta koju rade djeci neprocjenjiva.

Je to, nego tko je novi ravnatelj kad ode vječni?

Ne brinite se...novi se trenira vec odavno.
Vidite, to rodiitelje slabo zanima. Tko im je na celu skole koju pohadjaju

Vrla predsjednica

Prvo navodite loše znanje učenika zbog "lošeg prosvjetnog kadra koji nije dorastao zadaći", a onda od RV-a tražite kaznene prijave protiv škola u štrajku jer zakidaju djecu neradom. Ako je prosvjetni kadar loš i ne postiže obrazovno-odgojne ciljeve, nameće se zaključak da prekidom nastave djeca nisu zakinuta. Neka ih kući , a vi roditelji koji tako dobro znate procijeniti rad prosvjetnih djelatnika poučavajte svoju djecu ili ih šaljite u privatne škole koje ćete skupo platiti.

Cemu dreka zbog nerada ako i inace ne rade ???

Naravno da možemo jako dobro procijenti kako i koliko se radi na satima pojedinih predmeta, jer smo išli u školu i poznajemo gradivo!
Samo ne bih procjenjivala kadar, jer u ovakvoj državi u kakvoj živimo ne možemo od prosvjetnog kadra očekivati da bude na nivou neke razvijene države počevši od sredstva s kojima rade pa do njihovog polžaja u društvu kojim su očito nezadovoljni.

Nisu imali mobitel, dok im nisam morala kupit da mogu primati zadaci u vrijeme corone...a i mobiteli koliko god ima nezelnjih sadržaja tako ima i pozitivnih...sto si se ti nadovezala na mobitel

Ti se očito bojiš, brineš i misliš samo na svoju plaću.

Miliciju bi na profesore stranački krkane

I sta Ce milicija ? Kako ce prisiliti nekog da radi ?

Može! Samo da obznane vrijeme i mjesto obračuna. Vlada nek pošalje policiju, a narod će vojsku do zuba naoružanu sa teškom mehanizacijom.

Ovo je nešto strasno što se zbiva u toru Bozijem

Apel roditelja za žurno rješavanje problema u prosvjeti
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari