Marginalizirane Ljubušanke započinju vlastite poslovne pothvate

ljubuski.info

Sedam Ljubušanki, u okviru projekta potpore marginaliziranim grupama žena u razvoju biznisa, uz potporu Grada Ljubuškog i USAID/Inspire-a kreće u realizaciju svojih poslovnih ideja.

Tim povodom, u srijedu je u zgradi gradske uprave upriličeno potpisivanje tripartitnih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za financiranje biznisa marginaliziranih grupa žena između USAID/INSPIRE-a, gradonačelnika Vedrana Markotića i krajnjih korisnica sredstava.

Nikolina Miličević, Petra Jelčić, Romilda Ćutuk, Antonija Boras, Ana Krajinović, Antonija Kolobarić i Danijela Kraljević dobit će po 8.571,43 KM. Grant sredstva su namijenjena za financiranje troškova u okviru registrirane djelatnosti.

Riječ je o potpori u razvoju biznisa za žene s invaliditetom, majke osoba s invaliditetom, žene iz ruralnih područja, žrtve nasilja, nezaposlene mlade žene mlađe od 35 godina te žene koje su na neki drugi način marginalizirane, a koje dosad nikad nisu imale registrirani obrt ili tvrtku.

Uslužne i proizvodne djelatnosti

Promocija starih tradicionalnih zanata, izrađivanje odjeće, slastičarstvo, fotografiranje, izrada personaliziranih predmeta, uzgoj ukrasnog bilja i usluge održavanja i uljepšavanja kućnih ljubimaca su djelatnosti koje će biti pokrenute, a poduzetnicama će biti pružena uz financijsku i mentorska potpora.

Nadaju se kako će uz dobivenu potporu uspjeti razviti posao na duže staze.
Drago nam je na ovoj potpori koja će nam dobro doći - kazala je Nikolina Miličević koja će izrađivati suvenire od kamena - kamene kućice, gravirane ploče i sl.

Ugovor s odabranim aplikanticama potpisan je na godinu dana. One imaju ugovornu obvezu u roku od maksimalno dva mjeseca od dana potpisivanja ugovora registriraju svoju djelatnost.
Ovaj program se naslanja na postignuća prethodnog programa podrške marginaliziranim grupama u BiH od 2015. do 2020. godine. Naši podaci pokazuju da je više od 70% tih biznisa i danas aktivno. Upravo iz tog razloga USAID je želio da nastavi pružati podršku kroz kreiranje novih radnih mjesta - rekla je Dunja Škaljo ispred USAID/Inspire-a.

Potpora ženskom poduzetništvu

Sredstva su odobrena po javnom pozivu koji je proveden na temelju Poduzetničkog fonda za žene, nastalog udruženim sredstvima Grada Ljubuškog i USAID-ova Programa podrške zaštiti ljudskih prava (Inspire).

Jedan od osnovnih naših ciljeva otkako sam preuzeo ovu dužnost prije dvije ipol godine, uz demografiju je bilo i jačanje gospodarstva. Ovdje imamo sedam mladih žena sa sedam različitih ideja. Prepoznali smo njihove poslovne planove i želju da uspiju. Drago nam je da im možemo pomoći, a kroz vrijeme će oni, zahvaljujući svom trudu, radu i zalaganju sigurno uspjeti te poslove postaviti na noge - istaknuo je gradonačelnik Vedran Markotić te im poželio uspjeh u radu.

Grad Ljubuški je i ranije ulagao u projekte ekonomskog osnaživanja žena uključivanjem u poduzetničke aktivnosti.
Naše su žene vrijedne i sposobne i na nama je da im pomognemo koliko možemo, da im damo početnu pomoć da bi kasnije razvijale uspješno svoje poslovanje - zaključio je gradonačelnik Markotić.

Glas naroda

Neke odnjih kao ,fotografi vec rade ,i vise naplate nego ti moj vedrane ,neznamo sta se tu potice kad rade na crno i ovako i onako da uslika svadbu i krstenje 600 km sat vremena golemo

Koji osmjeh za 8 iljada, moglo bi to malo bolje ... Ccc

jesu sve aktivne u HDZ

Jel ova iz Agape dobila?

svi smo mi iz ruralnih područja

Ja bi ovu drugu s desne strane oženio

I tata bi sine......

Marginalizirane ljubušanke???

Muzevi ih tuku?
Nisu imale pravo na skolovanje?
Zabranjeno im je pravo na rad ili bilo koje drugo pravo?

Bili ti bilo draze da ih tuku a selja*ino ? To bi bilo onda "zasluzile su" a ovaj poticaj nisu zasluzile. Bijedo bjedna.

Tako žene u Tanzaniji dobiju potporu za uzgoj kokošiju, doduše puno manje.

Ovo samo kod nas postoji da novac od grada(građana) idu za poslove koje ove zene vec odavno rade i to na crno.....jel netko slucajno kad je kupovao nesto od ovih zena dobio mozda račun i uplatio pdv mozda? Jer ja nisam. Uputite jednom u zivotu taj novac vrijednim i postenim ljudima koji su to stvarno zasluzili a ne uvijek nesto preko veze.

Sramota kome su dali pare...uzas...pa tek sad neću od njih usluga ni u ludilu...kad vidim ovu iz agapea samodopadnu wonabe influenser i njezina pre.se rava.nj.a,patetika teška, muka mi je.....
Ja mislio dobit će žene nezaposlene,invalidi, neki socijalni slučajevi neko da pokrene posa iz nule....a ove i ovako na crno rade cijene ko da je završila 2 fakulteta hahah
Pa stvarno katastrofa

Ne može bez muških pljuvača.

Kao da je netko rekao da su ovo trebali dobit muskarci umjesto zena.....poenta price je u tome da su ovo trebale dobit zene kojima to stvarno treba i koje zapocinju legalno neki svoj posao a ne neke instagramuse preko stranke koje vec odavno naplacuju svoje "biznise" na crno

Netočno. Poanta je da su dobili grantove da legaliziraju poslove i registriraju tvrtku plaćaju porez i doprinose.

Da da evo od sad ce izdavat fiskalne racune uz svoje proizvode

USAid rođo,pita li iko koji je njihov interes u ovoj priči?
Ili mislimo da ameri daju pare zato što su dobri u duši?!

Pa najlakše je se uhljebiti i žicati lovu kad se već nisu dobro udale i pa žive sa roditeljima. Ali kad treba otići u Njemačku među 83 miliona raditi toga se svi plaše.

A zasto bi isle u njemacku? Pakuj se i idi ako ti je tamo lipse. One se trude da ostanu u svom gradu jer najlakse je otic. Treba imat hrabrosti ko one pa izac u javnost ovakvu kakvu mi imamo i otvorit nesto. Neka su radile na crno, u njemackoj je to ok ovdje nije. Najbolje da su odma otvorile i propale. Tada bi svi bili sritni i bilo bi komentara paa sto su jadne otvarale kad svakako svi ostali rade na crno.

Ovo su trebale dobiti samohrane mame koje imaju obitelj a ne rade nigdje a ne mlade žene u naponu snage koje zarađuju već velike novce na crno od svog biznisa ovo je sramota da nemere biti veća još napisano .marginalizirane žene po naslovu ispada da žive u Afganistanu da nemaju za kruva i da ih progone pa daj ih spasi kako ih nije sramota uzeti ove pare u cvjetu mladosti tuga do neba

Čim se žena zna upisati u HDZ nemoze biti marginalizirana

Nitko nije branio samohranom majkama da se prijave. Tko god je imao ideju da se nečim bavi mogao se prijavait. A ne vi bi se bavili limesom i kojekakvim čudima pa očekivali pare

Svaka zena mlada od 35 je mogla. To je navedeno, niko ne kaze da su marg. na nacin afganistana i ostalog. U tekstu pise da su mlade od 35 i zasto ne bi predale projekte kad imaju pravo. Ko je god imao neku ideju ili "posao na crno" moga je predat. Odnosno mogla.

Marginalizirane?

Ovo je sramota za Ljubuski
Ova “dama” znamo mi koji smo je uzimali koliko naplaciva a koliko drugi naplacivaju a koliko Mkeki koja je prijavljena i koja placa sve od do drzavi
Na vasu sramotu ako je ona marginalizirana (u glavi jd to znamo)

Tko ti je kriv što si je uzimao, a radi na crno!? Sam si saučesnik kriminala, zar ne?

Ne placa mkeki nego caca joj ona samo radi u svog tate. Zovite ko vam pase, freelenseri sami sebi traze posao, sami ga stvaraju. Pljujete po svima koji se bore za nesto.

Kad misliš da si vidio i doživio sve, pojavi se ovo. Ovdje se ne isplati ništa, ama baš ništa pošteno radit.

Bunoza i Maticu molim vas da osobama kao sto su Bebekusa , Lavricusa i ova “Dama” marginalizirate ulazak u kafic jer nam se ne boravi svaki dan sa ovim metstazama ljubuskim u istom prostoru . Hvala lipo.

Eto tebe ce pitat

Marginalizirana haha a je sta ce treba livat bmw-a troši 15l

Sramota kakvi ljudi zive u ljubuskom, umjesto da pohvalite nekad nesto, samo ser**e po drugima. Jadnici bjedni. Natjecaj je pozivao sve zene iz grada i jedna od stavki je da su mlađe od 35 godina. Radile su i stvarale same sebi iskustvo, imaju pravo na poticaj kojeg ce u dvije godine vratit drzavi. Sta je tu problem? Nisu ranije, pa sta onda ako nisu? Sad jesu, u imaju sva prava na to.

A kad zovete harmoniku da vam sviraju i pivaju isto za pare i jos kad nalijete tikve onda i nabace bude to nije problem. Neka ima rakije i znoja i smrada, dobro je. Svatovski bendovi po dvi iljade eura sta ima veze mogu oni to tako, a ne izdaju racun. Ocemo sad svakoga ko nesto radi pljuvat i sr*t po njima ili sta je vec cilj ovog bjednog portala. Guba obicna koja zna samo pljuvat. [ * neprimjereno * ] koji ne daju drugima da se sami zaposle nego bi volili da svi krep*ju. Fuj narod.

Marginalizirane Ljubušanke započinju vlastite poslovne pothvate
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari