Objavljen 30 broj glasila " Stopama pobijenih"

ljubuski.info

U izdanju Vicepostulature postupka mučeništva ''Fra Leo Petrović i 65 subraće'' izašao je 30. broj glasila ''Stopama pobijenih'', kojega kao glavni i odgovorni urednik potpisuje vicepostulator fra Miljenko Stojić. Glasilo donosi mnoštvo podataka o ubijenim hercegovačkim franjevcima i okolnostima u kojima se to dogodilo za vrijeme i nakon Drugoga svjetskog rata.
Spomenik sedmorici ubijenih fratara iz župe Međugorje

U Uvodniku je napomenuto da se došlo do razdoblja kada se teško pronalaze svjedoci, jer je prošlo 78 godina od ubojstva hercegovačkih franjevaca, mnogi svjedoci su pomrli pa se istina traži od svjedoka iz druge ruke te u dokumentima i raznim zapisima.

U rubrici Iz Ljetopisa treba istaknuti vijest o XIV. simpoziju Stopama pobijenih na kojemu su predavanja održali dr. Hrvoje Mandić, dr. Ivo Čolak te don Davor Klečina. U Međugorju je podignut spomenik sedmorici ubijenih fratara iz župe Međugorje ili onima koji su u njoj djelovali.

Donesen je i I. dio zapisa dr. fra Otona Knezovića o događajima na Širokom Brijegu, dolasku njemačke vojske i zauzimanju samostana i gimnazije za potrebe vojske.

U rubrici Glas o mučeništvu objavljeno je sjećanje fra Umberta Lončara o smrti njegovog brata fra Slobodana Lončara, kojega su jugokomunisti ubili u Ljubuškom između 12. i 13. veljače 1945.

Ovaj broj glasila glasila, u rubrici ''Natječaj'', objavljuje nagrađene radove iz 2022. za uzrast odrasli.

Razgovor s fra Danom Karačićem

Rubrika Uspomene donosi zapis fra Vencela Kosira sve tamo od propasti Austro-Ugarske do uspostave Nezavisne Države Hrvatske i Drugoga svjetskog rata te dolaska jugokomunista na vlast. Opisuje s kakvim su se sve poteškoćama franjevci i svećenici borili dok su jugokomunisti vodili glavnu riječ. Pozivi na ispitivanje u Udbu, upadanja u samostan usred noći, pljačke, prijetnje, sve su to jugokomunisti radili kako bi uništili duhovne vođe u narodu.

Donesen je i razgovor s fra Danom Karačićem. Život je proveo djelujući u dušobrižništvu, a u posljednje vrijeme posebno je djelatan u brizi za Franjevački svjetovni red (FSR) najprije na razini Provincije, a sada kao duhovni asistent FSR-a na Širokom Brijegu.

Podlistak donosi sjećanja Pere Banovića o školovanju na Širokom Brijegu, sjećanja na njegove kolege iz školskih klupa i profesore koji su tada djelovali u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji. Njegovo školovanje prekida dolazak jugokomunista pred vrata Širokog Brijega krajem 1944.

Glasilo ''Stopama pobijenih'' može se nabaviti u župnim uredima, narudžbom od Vicepostulature ili na kioscima diljem Herceg Bosne, BiH. Prijašnje brojeve glasila, u pdf obliku, moguće je pronaći na stranicama portala pobijeni.info, u poglavlju ''Izdavaštvo''.

Glas naroda

Citiram: "Glasilo Stopama pobijenih može se nabaviti... diljem Herceg Bosne, BiH" Čuj Herceg Bosne haha

Pobili ih komunisti i ti isti komunisti imaju veću vlast 2023 godine nego 1945 godine . To je jedina istina a sve drugo je obmana.

Samo što su danas u koaliciji međuse.

Crkva =politika = mafija dije zlato makse luburica nego ucrkvi

Objavljen 30 broj glasila " Stopama pobijenih"
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari