Gradi se dom za neizlječive i umiruće bolesnike

U Ljubuškom će se sagraditi dom, prihvatilište (hospicij) za teške, neizlječive bolesnike koji više ne mogu boraviti u bolnici, a nije prikladno ili nemaju uvjeta za boravak u svome obiteljskom domu. O tome su jučer u Ljubuškom potpisali ugovor humanitarne djelatnice iz SAD, časna sestra Muriel Geisles i gđica Mary Walsh, ispred udruge sv. Josip Radnik, i ljubuški načelnik Nevenko Barbarić u nazočnosti predsjednika OV-a Ljubuški Vice Nižića.

Dom ili prihvatilište za teške umiruće bolesnike, kojima liječnici i suvremena medicina više ne mogu pomoći, gradit će se u naselju Bučine na općinskom zemljištu uz već postojeći dom za stare i nemoćne sv. Josip Radnik, koji drže i opslužuju časne sestre sv. Vinka Paulskog. Vrijednost građevine, bez opreme, je oko milijun i pol dolara. Posao bi trebao biti završen za godinu i pol i moći će se smjestiti 32 bolesnika. Novac će osigurati udruga sv. Josip Radnik, točnije to će biti još jedno veliko humanitarno djelo dviju humanitarki koje će novac skupiti od dobročinitelja i darovatelja u Irskoj, SAD i drugim zemljama egleskog govornog podučja. S. Muriel Geisles i gđica Mary Walsh tako su sagradile i dom za stare i nemoćne u Ljubuškom i od rata neprekidno pomažu ugrožene ljude u Hercegovini. Općina će osigurati zemljište i priključke, struju, vodu, telefon i druge komunalije te djelomično sudjelovati u opremanju.

- Takvi bolesnici borave diljem BiH u vrlo nepovoljnim uvjetima, jedan dio u Hrvatskoj, dakle smješteni su na jedan nehuman način zbog nedostatka kvalitetnog prostora. Koristim se prigodom da se zahvalim s. Muriel i njezinoj suradnici, udruzi sv. Josip Radnik i svim darovateljima na svesrdnoj potpori - rekao je načelnik Barbarić.

- Privilegij je imati mogućnost napraviti smještaj (hospicij) za umiruće ljude, i sigurno je da će Bog dati svoj blagoslov i ljudima i vlastima u Ljubuškom što su omogućili da se to ostvari - rekla je s. Muriel Geisles. U prihvatilištu će biti smješteni neizlječivi umirući bolesnici iz cijele Hercegovine, neovisno koje su vjere i nacije.

Ivan Kaleb [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari