Tradicionalna hrana oduvijek važan dio kulturne baštine

ljubuski.info

O ukusnim slasticama ljubuške slastičarke Irene Miličević, ali i o nagradi na ovogodišnjim Danima hrvatskog kulinarstva koji su održani u Varaždinskim Toplicama, pisali smo početkom svibnja.

Ivana konstantno radi na usavršavanju u svijetu slastičarstva, a ovaj put saznali smo neke nove informacije, između ostalog i recept za zlatom okrunjenu hercegovačku tortu od palente.

Miličević nam je kazala kako joj je osvojeno drugo mjesto na proteklom kulinarskom natjecanju motiv za daljnji napredak u poslu koji svakodnevno obavlja. Njezine slastice rado su viđene i kušane u Herceg etno selu Međugorje, gdje sa svojim kolegama kreira slatke okuse te spaja tradiciju i moderno.

Kulinarska baština

Početkom nove školske godine ispunila joj se i još jedna velika želja. Stekla je titulu nastavnice kuharstva te je u Srednjoj školi dr. fra Slavka Barbarića u Čitluku dobila svoj odjel kuhara, maturante, na koje je izuzetno ponosna.
Zahvalna sam na prilici da se okušam kao nastavnica u školi, što mi uvelike pomaže da posao u ugostiteljstvu i rad s učenicima povežem u savršenu cjelinu, odnosno spojim teoriju i praksu. Naravno, bitna je i podrška kolega uz koje se uvijek može napredovati, istraživati i pomicati granice. Ideja i planova je mnogo, a i zainteresiranost učenika je zaista motivirajuća, rekla nam je Miličević te je dodala kako su već u prvom polugodištu sudjelovali na nekoliko manifestacija koje njeguju tradiciju i kulturnu baštinu.

Osim sudjelovanja na Međunarodnom danu kuhara, podržali su i projekt CUHaCHA, koji ima za cilj ojačati i očuvati identitet zajedničke kulinarske baštine programskog područja i doprinijeti razvoju turizma. Vodeći partner projekta je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije, a partneri na implementaciji projekta su Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije, Općina Tivat i Zadarska županija.

Tradicionalna hrana i način njezine pripreme oduvijek su bili važan dio kulturne baštine, a ni naše područje u tome nije iznimka. Vodeći se time, uz nastavnike i učenike pripremali smo tradicionalne slastice i tako dali potporu ovom projektu. Goste i kolege iz ugostiteljskog svijeta oduševili su naši kolači od maka i jabuka, štrudle od oraha, ali i torta od palente koja je dobila pohvale. U sklopu toga nastala je i zanimljiva monografija, kao pisani dokaz da priprema hrane ima svoju povijest, baš kao i svaka druga djelatnost. U konačnici, lokalna kuhinja i lokalni proizvodi trebaju potaknuti inovacije i promociju te osigurati razvoj na regionalnoj razini, ali i unaprijediti turističku ponudu i našu struku, istaknula je Miličević.

Navela je i to kako se i dalje emitira njezina emisija "Okusi Hercegovine" na Maria Vision Međugorje TV, ali i da joj najveću radost predstavlja izrada kolača uz podršku djece, kao i cijele obitelji.
Prilika je to da svekolikoj javnosti prezentiram način rada i slastice koje i sami mogu napraviti u svojim domovima. Reakcije na emisiju su zaista odlične, što je dokaz da ovaj posao obavljam s velikim zadovoljstvom te da mu se maksimalno posvećujem, istaknula je.

Torta od palente

Za pripremu sirupa potrebno je 200 ml soka od naranče, 30 ml vode, 200 g šećera i 2 šećera od vanilije.

Sastojci za biskvit: 200 g maslaca, 3 jaja, 200 g šećera, 100 g palente, 300 g badema, ribana korica 2 naranče i 1/2 praška za pecivo.

Priprema: Skuhajte slatki sirup od navedenih sastojaka te ga ohladite.

Prilikom izrade biskvita ponajprije je potrebno miksati maslac, šećer, koricu naranče i jaja. Kada dobijete pjenastu smjesu, dodajte palentu te mljevene bademe s dodatkom praška za pecivo za rahlost. Nastavite miksati kako biste dobili kompaktnu smjesu s kojom ćete napuniti kalup za tortu, potom ga pecite 25 minuta u zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva. Biskvit prelijte hladnim sirupom koji će ga dodatno aromatizirati, a u konačnici će torta biti sočna i ukusna. Prije posluživanja tortu je potrebno rashladiti.

Antonela Marinović Musa | Dnevni list

Glas naroda

Zna se

Tradicionalna hrana oduvijek važan dio kulturne baštine
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari