Ljubuški na dobrom putu očuvanja kulturne baštine

ljubuski.info

Kulturnu baštinu čine materijalna i nematerijalna dobra koja su naslijeđena od prethodnih generacija, a zadatak svih nas je sačuvati tu baštinu za one koje dolaze. I u Ljubuškom se, zahvaljujući obnovi i revitalizaciji kulturne baštine, javlja potreba za educiranjem o kulturnim dobrima, osobito mladih i školaraca.

U novoizgrađenom posjetiteljskom centru na Gračinama, koji je najznačajnija investicija u arheologiju ljubuškog kraja, tako je nedavno održana radionica za djecu na kojoj je sudjelovalo 37 učenika Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić.

Bila je to prigoda da nauče nešto novo o baštini grada u kojem žive, ali i da se upoznaju s tamošnjim arheološkim materijalom. Inače, posjetiteljski centar na Gračinama vrijedan je 205.000 eura, na opremanje centra uloženo je 40.000 eura, dok će se u postav, prezentaciju i edukativne sadržaje uložiti još 80.000 eura.

JU Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije - HERAG organizirala je i radionicu sa ciljem osnaživanja kapaciteta dionika u upravljanju u kulturi kako bi naučili održivo koristiti i upravljati kulturno-povijesnom baštinom.

Na radionici je sudjelovalo 14 uposlenika institucija koje na području Ljubuškog i Zapadnohercegovačke županije istražuju i čuvaju baštinu, obnavljaju je, prezentiraju, pripremaju razvojne i EU projekte temeljene na kulturnoj baštini.

Još jedan događaj o važnosti kulturne baštine održan je upravo u Ljubuškom, a riječ je o regionalnoj konferenciji "(P)održimo baštinu!" koja je okupila više od 100 sudionika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore. Tom prigodom mogli su poslušati neke od najboljih primjera obnove i upravljanja kulturnom baštinom, ali i izazova s kojima se pritom možemo susresti.

Konferencija, koja je održana u sklopu EU projekta "Heritage Revived - Očuvanje, valorizacija i promocija kulturne baštine na periferiji urbanih područja", koji se financira sredstvima Europske unije u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014. - 2020 zatvorena je porukom da je dobro upravljanje temelj svakog uspjeha, ali i da u podlozi razvoja održivog turizma i kreiranja autentičnog doživljaja stoji odnos lokalne zajednice koja o baštini mora brinuti i njome se ponositi, na čemu je potrebno kontinuirano raditi. A Ljubuški je - na dobrom putu.

Inače, projekt Heritage Revived financiran je sredstvima Europske unije u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014. -2020. Vrijednost projekta je 1.965.441,19 EUR, od čega 85% iznosi sufinanciranje EU. Vodeći partner je JU Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke HERAG, dok su projektni partneri Grad Ljubuški (Bosna i Hercegovina), Grad Solin (Republika Hrvatska), Županijska uprava za ceste Split (Republika Hrvatska) te Općina Ulcinj (Crna Gora).

Dnevni list

Glas naroda

Na rimskim spomenicima nikle kuce ,eto nam kulturnog dobra

Viktor Grbavac vitar će Rimska vozila neće više JNA

Dobri otvori, tko je radio?

Zna se. Rašić

Ljubuški na dobrom putu očuvanja kulturne baštine
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari