Sve razine vlasti u FBiH 'plivaju u novcu'

ljubuski.info

Vlada Federacije primila na znanje konsolidirano izvješće Federalnog ministarstva financija o izvršenju proračuna FBiH, županija, općina i financijskih planova vanproračunskih fondova FBiH za razdoblje siječanj-rujan 2022. godine.

Kako je navedeno u ovom izvješću, sve razine vlasti FBiH ostvarili su pozitivan financijski rezultat u iznosu od 1.026,7 milijuna maraka. U istom periodu prošle godine također je ostvaren pozitivan financijski rezultat u iznosu od 510,6 milijuna maraka.

Navedeni financijski rezultat, obrazloženo je, posljedica je rasta prihoda od poreza od kojih se najviše ističu porez na dobit pojedinaca i poduzeća, a koji je u odnosu na isto razdoblje prošle godine uvećan za 47,5 posto.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, doprinosi na socijalnu zaštitu su se povećali za 379,6 milijuna maraka, a rast poreza na imovinu od 23,5 posto, te prihodi od neizravnih poreza za 416,2 milijuna maraka.

Ukupan financijski rezultat na razini proračuna FBiH iznosi 343,1 milijun maraka, na razini županija 441,2 milijuna maraka i na razini općina 179,5 milijuna maraka. Na razini sektora socijalne zaštite, odnosno na razini vanproračunskih fondova ovaj financijski rezultat iznosi 62,4 milijuna maraka.

Prihodi od poreza

Na prijedlog Federalnog ministarstva financija, Vlada FBiH prihvatila pregled naplate poreznih prihoda i doprinosa na teritoriji FBiH za listopad i razdoblje od 1. siječnja do 31. listopada 2022. U listopadu ove godine ukupna razina ostvarenja prihoda po osnovu neizravnih i izravnih poreza, te socijalnih doprinosa u FBiH iznosio je 799,9 milijuna maraka, što je za 13,4 posto više u usporedbi sa istim mjesecom prošle godine. Na razini kumulativa za deset mjeseci ove godine, ukupni prihodi po osnovu ovih kategorija iznosili su 7.732,8 milijuna maraka i za 16,4 posto su veći u odnosu na isto razdoblje 2021. Pozitivan pojedinačni trend kretanja zabilježen je kod svake obuhvaćene kategorije prihoda, izuzev namjenske cestarine za izgradnju autocesta, te izgradnju i rekonstrukciju drugih cesta, stoji u priopćenju.

Novi milijunu za zdravstvene institucije

Vlada FBiH donijela Odluku o prijenosu nabavljenih stalnih sredstava u okviru 'Žurnog projekta za COVID-19 za BiH', krajnjim korisnicima u FBiH.

Riječ je o stalnim sredstvima u ukupnom iznosu od 7.435.868,30 maraka, a kojima se prenosi nabavljena i isporučena oprema za 33 zdravstvene ustanove u FBiH.

Listom korisnika kojima se prenosi nabavljena i isporučena oprema obuhvaćeno je 10 domova zdravlja, i to Vareš, Bihać, Doboj Istok, Drvar, Ljubuški, Mostar, Orašje, Vitez, Zenica i Ljubuški. Na listi su i šest županijskih bolnica i to Goražde, Zenica, 'Dr. Irfan Ljubijankić' Bihać, 'Dr. Safet Mujić' Mostar, te 'Dr. fra Mihovil Sučić' Livno i Bolnica Orašje.

Također, projektom je obuhvaćeno i 10 općih bolnica u FBiH, a to su Hrvatska bolnica 'Dr fra Mato Nikolic' Nova Bila, zatim 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' Sarajevo, kao i bolnice Bugojno, Gračanica, Jajce, Konjic, Sanski Most, Tešanj, te JU Bolnica Travnik i JU Bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu Travnik.

Tri klinička centra na koja se također prenosi nabavljena i isporučena oprema su Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Univerzitetski klinički centar Sarajevo i Univerzitetski klinički centar Tuzla. Na listi su i tri zavoda za javno zdravstvo, i to FBiH, SBŽ i PŽ, te Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH.

Kadrovska rješenja

Na prijedlog Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, izmijenjeno je Rješenje o imenovanju Vijeća za infrastrukturu prostornih podataka FBiH, te je kao predstavnik Federalnog ministarstva pravde u ovo tijelo imenovan Damir Šapina.

Također, izmijenjeno je Rješenje o imenovanju Povjerenstva za vođenje drugostupanjskog disciplinskog postupka za namještenike federalnih organa državne službe, te je u ovu komisiju kao predstavnik Federalnog ministarstva pravde imenovan Irenko Matijević.

Za sudjelovanje u radu i odlučivanju na predstojećim skupštinama privrednih društava danas su opunomoćeni Zerina Konjhodžić (BH Telecom d.d. Sarajevo), Amadeo Mandić (JP Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo) i Halko Balavac (BH - Gas d.o.o. Sarajevo).

Na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, utvrđen je tekst javnog oglasa za izbor i imenovanje članova Upravnog odbora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Dragan Bradvica | Dnevni list

Glas naroda

Ni jedan komentar?Hm,zanimljivo.

Sve razine vlasti u FBiH 'plivaju u novcu'
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari