Film o o hrabrosti i požrtvovnosti američkog Hrvata Petera Tomicha

ljubuski.info

Dokumentarni film "Heroji se ne zaboravljaju" govori o hrabrosti i požrtvovnosti američkog Hrvata Petera Tomicha (Petar Herceg Tonić) poginulog tijekom japanskog napada na Pearl Harbour 7. prosinca 1941.

Film u trajanju od 52 minute nastao u HRT-ovoj produkciji 2018. godine govori o časničkom namjesniku, hrvatskom iseljeniku Tomichu koji je služio na američkom bojnom brodu "Utah" u trenutku kada je on pogođen s dva japanska torpeda te se naglo počeo prevrtati. 

Svojom hrabrošću Tomich je spriječio eksploziju brodskih kotlova te time i veće žrtve među posadom, a za svoj je junački čin, u kojem je izgubio život, posmrtno odlikovan najvišim američkim odlikovanjem za hrabrost, Kongresnom medaljom časti.

"Heroji se ne zaboravljaju" govori i o uzbudljivoj potrazi za njegovim potomcima kojima bi se medalja uručila. Poslije gotovo desetljeća potrage i dokazivanja, pa čak i sudskih postupaka, umirovljeni američki kontra-admiral Robert Lunney dokazao je da je Peter Tomich ustvari Petar Herceg Tonić i našao njegove potomke u Prologu u Hercegovini. 

Tako je poslije šest i pol desetljeća jedna od rijetkih neuručenih Medalja časti, kojom je Tomicha odlikovao tadašnji američki predsjednik Franklin Delano Roosevelt, dodijeljena je predstavniku obitelji umirovljenom pukovniku Hravtske vojske Srećku Hercegu i to na palubi najvećeg nosača zrakoplova američke ratne mornarice Enterprise usidrenom 2006. pred Splitom.

Scenarij za ovaj film zajednički potpisuju Vladimir Brnardić, urednik Odjela Dokumentarni sadržaji HTV-a i Nenad Bach, hrvatski umjetnik i producent koji živi u Sjedinjenim Državama a redatelj je Ištvan Filaković.

Svečana projekcija filma će se održati večeras, 14. prosinca, u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača u Mostaru s početkom u 19 sati. Ulaz za sve posjetitelje je slobodan.

Glas naroda

Uvijek su ljubušake više cijenili stranci nego kod kuće, da se vratio u Hercegovinu možda bi mu udbaši napravili zasjedu na Čulama ili ga ubili u hotelu Brotnjo pa ga izbacili u Posušju.
Za Amerikance je heroj a za Ljubuški ništa.nema niti spomen niti uličicu ali zato beznačajnih fratara hrpa i jna doktora

Zašto širiti laži kad je ubijen na basamcima hotela Brotnjo prilikom izlaska iz istog, ostalo stoji.

Ovo je sramota Ljubuškoga koji se diči da je turistički kraj prepoznat u svijetu.Ulice konfuzne pune fra ovih ii fra onih,nigdje Petra ko da nije ni postojao.Ovu sramotu nema volje ispraviti ni Toni Kraljević ni Vedran Markotić pa je to za njih jedan veliki minus.Mogli su nešto pozitivno učiniti na tom planu.Unatoč tome svijet je prepoznao nesebičnog heroja kojeg bi više cijenio i Fidel Castro nego ovi naši kvazi političari.

pa dobit će tamo gdje je to i zaslužio.

Bar nije zaokruživao preferencije svojim jatacima u Općini ko stipe Bubalo .

Petar se borio protiv Hrvatske. Treba li va veličat jer se ne zna još uvijek točno tko je on? Pod tim imenom i prezimenom nije rođen u Ljubuškom.

Eh kakav si ti Hrvat kad osnove komunikacijskog ponašanja ne poznaješ.također ni povijest.Nisi dovoljno mudar niti načitan da ulaziš u polemiku na portalu.Za to treba ipak malo obrazovanja,čitanja.logičnog zaključivanja bez prisutnosti negativnih emocija koje te pretvaraju u frustriranog čovjeka.Mržnja je zlo koja najviše razdire onog koji mrzi tako plemenitog čovjeka koji je sebe žrtvovao da bi druge spasio.Zar to nije dovoljno da dobije spomenik i trg u Ljubuškom.

Sve jasno osim kako Petar Tomich posta Petar Herceg
Aj inekako prikucat auto,ali čovika,svašta

Opet još jedan "miner" partije koji uopće nije pročitao ,a kamoli pogledao film o Petru Hercegu.Da je nešto pročitao ili pogledao film koji je na HTV u prikazivan bezbroj puta došao bi do zaključka na koji je način dobio prezime Tomich.Ne treba mu objašnjavati jer ovakvi će uvijek blatiti svakoga tko je uspješniji od njih samih.Poznati hrvatski jal je na djelu.Takvi nemaju snage ni spomenuti nesposobnu vlast,kritizirati,nego onako nek nešto trabunjavo kaže.

To što je prikazano na HTV-u ne znači da je neupitna istina
Ili možda jeste
Što kaže "partija "?

@bleso,
da znaš otvoriti ijednu drugu stranicu i malo se educirati znao bi neke stvari.Evo pa čitaj i iziđi malo iz kafića u kojem hvataš signal ili ti je to sav doseg u životu .
.....
Potraga za članovima obitelji trajala je više od 60 godina, komplicirana činjenicom da ga je 1957. sudski sustav u Jugoslaviji pravomoćno proglasio mrtvim. Kako bi dodatno zbunio potragu, promijenio je ime kad je ilegalno ušao u Sjedinjene Države. Rođen kao Petar Herceg Tonić, prezime mu je bilo Herceg, dok je Tonić bilo ime njegovog klana – au Sjedinjenim Državama Tonić je evoluirao u Tomich . Međutim, 1987. rođak je kontaktirao i jugoslavenske i američke vlasti što je rezultiralo genealoškom potragom koja je kulminirala 2005. kada su njegove obiteljske veze potvrđene. Dana 18. svibnja 2006. kopija Medalje časti glavnog vodoprivrednika Petera Tomicha uručena je unuku njegovog rođaka, umirovljenom potporučniku Hrvatske vojske Srećku Herceg Toniću, na brodu USS Enterpriseu Splitu, Hrvatska.

Aj dobro
Ja mislio da su preobraćena jugokomunistička dica nešto smuljala
Plitko se ispričavam

"@bleso,
da znaš otvoriti ijednu drugu stranicu i malo se educirati znao bi neke stvari. Evo pa čitaj i iziđi malo iz kafića u kojem hvataš signal ili ti je to sav doseg u životu ."

Znači naj prije me omalovažiš a onda ide tvoji argumenti.
Poznat mi je takav rukopis

@bleso

duboko se ispričavam .Ja sam mislio da si mučki provokator :)

Taj odlikovani Peter Tomich je veliki muljator, promjenio je ime i prezime (ako jest) pa bi sad mi tamo nekog nepoznatog trebali proglasit Ljubušakom. Ma dajte najte, stidio se svog imena i prezimena što znači da se stidio svojih predaka, domovine, podrijetla. Eto mu tamo, za mene je nula i ništa a tako i oni koji ga slave.

Totalno si u pravu i svaka čast, šta je to on uradio za Ljubuški u odnosu recimo na Boška Buhu pokoj im duši. Prvo ulica i spomenik Ibri Osmiću pa Buhi a ostali u red, tek tada bismo dokazali da smo pravi kršćani i hrvati katolici kao takovi.

Dzemal Bijedić je uradio najviše za Ljubuški i Zapadnu Hercegovinu od Kosače pa do 2022..Pa nema ulicu?

Jesu li tebe spopale buhe?

Njega spopale buhe a tebe zapa Boško.

Možda on nije ništa muljao a ne znam i zašto bi.
Možda su pobjednici napisali svoju istinu
Ili oni to ne rade

Večeras u 18 sati komunisti u Sarajevu imaju bal vampira . Bože pomozi nam molimo te. Amen!

E, baš me čudi kako to ni ulicu ni trg ni spomenik dobio nije Ibro Osmić. Samo koliko puta je posudio novaca za plaće platnari, vinariji i sokolu, a tek koliko puta je dao novaca u crkvu. Tek koliko je mesa dao džabe. Sjećam ga se kao dijete sam bio u Radničkom je imao klaonicu, mislim oko 11 vučijaka. Jednom mu pobjegla telad, a ja i ćeća u auto i pravac mesnica te mu pomogli svu telad okupiti i svezati predhodnio su napravili ogromnu štetu po baščama. Da se ne zaboravi isti taj Ibro je na sudu darovao naselju zemljište za potrebe igrališta za djecu, a tu je nekad bila jama i bacalo se smeće. Jednom riječju bio je ČOVJEK IPO.

Dašta, svaka čast što ga spomenu ljudino Ibru dirku našeg rahat mu duši plemenitoj koja nikad nije spavala zbog rada za sirotinju... ono dole je bilo sve osim vučijaka, prije pripitomljeni vukodlaci, znam ih oči u oči... jednom prilikom mi sjede jedan volej sa nekim čudnim kontrafelšom ispod Gimnazije i nekako lopta kroz one borove od asfalt i preko ibrinog zida... ok, igrao sam tada u Sloge ali isto daleko je nabi i kad hoće belaj ja preko zida za loptom preskočih... srećom, oni vukodlaci se zbunili iza sna i nisu se odmah mogli dogovorit jel me lakše izist od glave ili od nogu ili rastrgat pa pomalo, sjećam se bunara u blizini i taman da se bacim unutra pojavi se Sveti Ibro iza ćoše krvave mantije sa fudbalom u ruci... one nemani počeše cvilit i svaka u svoju kuću šmugnu... ,,Ćuješ mali, znaju li Cikorija i Bodo za te, ovdje ima preko sedamdeset metara” dade mi fudbal i otvori onu zelenu kapiju da izađem i kaže ,, Požuri raji nazad, ćini mi se da nemogu igrat bez tebe a pogotovo bez fudbala” tad sam jednog kviska potrošio 100%.

Za one koji ne znaju svi Osmići su se pisali nacionalnost Hrvat-i. I dan danas bilo kojeg od njih da pokucaš na vrata ako si čovjek ugostili bi te ko brata. Sve ih znam od najstarijeg do najmlađeg pošteni, ponizni, radišni, čista obraza, nikad nikoga krivo pogledali nisu. Rametli Ibro je kod mene kući bio stotine puta ko dijete bi mu sjedio u krilu. Više mi je značio onaj njegov pogled, zagrljaj i poljubac u čelo nego da mi je kupio čokoladu ili dao cijelo tele. Teško sam se mirio kad su ga ubili da ga više nikada vidjeti neću. Još uvijek se sjetim kad sam snji bio i iz karijole bacao drob, kože i kosti vučijacima. Više sam volio Ibru nego ćaću. Nekažu džaba ćuko i dite zapamte kakav si prema njima tako ti vrate. I sad čujem njegov glas ćuj imaš tu smokve pa beru jedi. Čak sam pored njega bio i jednog vučjak mazio, bio je vezan za kostilu mislim da sam mu dao i ime žd*ero. Moj dobri Ibro rametli ti duši bilo.

Dašta, nakvog anđela na zemlji ucmokat ko psa na pravdi Boga,ništa dobro nismo zaslužili osim neobrisive ljage zbog par klošara.

Ko je ubio Osmića!?

Rahmetlija se nije ni ohladio a oni su već bili ohlađeni, ostali mole za smrt a treba imat mošnjica pa dignut ruku nase....

Film o o hrabrosti i požrtvovnosti američkog Hrvata Petera Tomicha
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari