Većinski hrvatske općine u BiH preko RH do europskih milijuna

ljubuski.info

Otvaranje procesa realizacije prvog dijela IPA III financijskog instrumenta pretpristupne pomoći Europske unije, kao i sredstava iz najvećeg fonda kohezijske politike EU-a - Europskog fonda za regionalni razvoj, a koji će rezultirati trima programima ukupne vrijednosti iznad 543 milijuna eura, bit će izvrsna prilika za veliki broj lokalnih zajednica, odnosno općina i gradova u BiH koji će se putem prekogranične suradnje moći prijaviti za vrijednu potporu za niz projekata, počevši od infrastrukture, preko zelenog i uključivog razvoja pa do usvajanje naprednih tehnologija.

Nekoliko ciljeva

Prvi program, čije je odobrenje u Europskoj komisiji dočekano s rastućim optimizmom u nizu lokalnih zajednica u BiH, je Interreg VI-A IPA Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora, a kojim će se podupirati projekti suradnje s više od 117,600.000 eura, koji su dostupni iz Europskog fonda za regionalni razvoj i fonda IPA III. Novi program predstavlja nastavak uspješne suradnje tih triju zemalja, dok je glavni cilj poticanje pametnog, zelenog i uključivog razvoja prekogranične regije kroz provedbu zajedničkih projekata i aktivnosti koji će biti podupirani u okviru triju odabranih europskih političkih ciljeva (pametna, zelenija i socijalna Europa).

Programsko područje obuhvaća 12 županija u Hrvatskoj, Distriktu Brčko i 109 općina u Bosni i Hercegovini te 11 općina u Crnoj Gori, što čini ukupno 87.453,95 km² teritorija te više od 5,000.000 stanovnika. Među sredinama koje se aktivno pripremaju za korištenje sredstava kroz projekte financirane izvorima iz IPA III, ali i drugih fondova, je i Zapadnohercegovačka županija koja već dulje vremena radi na izgradnji institucionalnih kapaciteta te jačanju ljudskih potencijala kako bi navrijeme i učinkovito prepoznali potrebe u razvoju lokalnih sredina, a stratešku ulogu u tom procesu ima Ured Vlade Zapadnohercegovačke županije za europske integracije.

Ana Soldo, pomoćnica ravnatelja Ureda Vlade Zapadnohercegovačke županije za europske integracije, potvrdila je kako već imaju šest pripremljenih projektnih ideja koje će se realizirati u suradnji s različitim institucijama na prostoru županije, naglasivši kako su u fokusu obrazovanje, turizam i zdravstvo.

Inače, u ovoj se županiji aktivno radi na edukaciji za pisanje projekata, krenuvši od osnovnih koraka pa do konkretnog projekta, a u nekoliko ciklusa obuka stvorena je baza osoba koje su educirane. Istodobno, mnogo se radi na suradnji vladina i nevladina sektora te je uspostavljena i baza projektnih ideja, a uspostavljena je i baza stručnjaka za pisanja projekta. Pred BiH je realizacija još dvaju značajnih projekta koja su vezana uz Jadransko-jonsku i Dunavsku regiju, a koji će pomoći lokalnim zajednicama unaprijediti ekonomsko stanje u nizu područja, počevši od poduzetništva, preko poljoprivredno-prehrambene i sigurne prehrane pa do energije i održivog turizma.

Dvije regije

Europska komisija službeno je 29. studenoga usvojila novi program transnacionalne suradnje za dunavsku regiju za razdoblje 2021. - 2027. Program Dunavske regije uključuje 9 zemalja EU-a (Austrija, 2 njemačke regije: Baden-Württemberg i Bayern, Češka Republika, Slovačka Republika, Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Rumunjska i Bugarska) i 5 zemalja izvan EU-a (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Moldavija, Srbija i Ukrajina). Po broju zemalja i regija koje surađuju, ovo je jedan od najvećih Interreg programa u ovom programskom razdoblju. Ukupni proračun programa je 266 milijuna eura. Financira se uglavnom iz najvećeg fonda kohezijske politike EU-a - Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), koji će osigurati 213 milijuna eura. Ostatak sredstava dolazi od zemalja sudionica.

S druge strane, u pripremi je program teritorijalne suradnje Interreg VI-B IPA Adrion 2021. - 2027. koji uključuje Hrvatsku, Grčku, Sloveniju i Italiju, dok su među zemljama koje nisu članice EU-a Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, BiH i Republika San Marino. Vrijednost je 160,810.017,65 eura, od čega je doprinos EU-a 136.688,515,00 eura, a preostalih 15 % sredstava osigurat će korisnici programa.

Dario Pušić | Večernji list

Glas naroda

HDZ preko HDZa do milijuna

I,u cemu je problem?

Neće Europa dati pare ljudima koji su stvarno dobili 100 glasova na izborima upisano im 8000.Znaju oni da su glasovi u općini nadopisivani.Pa te ljude gotovo nitko i ne zna dobili 8000 preferencija.Ako nikako onda pošteno zaokružiti.Jel tak ili nije tak.

Izbjeglice ti ko da si od srpski Tarabatica,sve sto prognoziras i pogodis.

Oni ne mogu 8 ljudi skupiti na roštilju ali zna se sramota za nas koje varaju tri desetljeća

Ovi mladi što ih Barbarić postavi njega su prešišali.On mislio malo ih podučiti oni postaše puno gori od njega.Čovjek belu igra i misli se pa kako su bolji od mene.Nije čovjeku jasno on svoje sakriva oni ne kriju.On kuka mala mu plaća oni postali bogati.E moj Barba lovu ne smiš pokazati.

HDZ sad pljačka elektru i Eu fondove ,ostalo su popljačkali!

Turistička županijska u stečaju i misle privući pare za turizam

Većinski hrvatske općine u BiH preko RH do europskih milijuna
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari