Miran San: Vlast šumom a život drumom

Prosvjedi stanovnika Novog naselja na Humcu u Ljubuškom protiv otvaranja podružnice doma za stare i nemoćne osobe "Miran san" u njihovu naselju, prema najnovijim događanjima urodit će plodom. Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ZH županije Boris Grizelj, izdao je novo rješenje kojim je poništio prethodno vlastito rješenje od 21. prosinca 2009., na temelju kojeg je vlasnik doma "Miran san" Miljenko Bašić, unatoč velikom nezadovoljstvu mještana, nastavio sa svojim planom i naumom o otvaranju doma.

No, kako stvari sada stoje zakonski to neće biti moguće. Prateći kronologiju događaja opisanu u obrazloženju najnovije odluke, čovjek dolazi do zaključka kako vlast i birokratska praksa "idu šumom, a život drumom" te kako treba puno napora, energije i živaca da bi se uvažila i ispoštovala narodna volja i spriječilo nametanje nečega što ne žele što im ugrožava miran život.

Županijsko je Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi 11. kolovoza 2009. odbilo zahtjev vlasnika Miljenka Bašića da mu se izda rješenje o osnivanju podružnice doma jer nisu ispunjeni uvjeti za otvaranje te ustanove, međutim, Županijski sud u Širokom Brijegu je u upravnom sporu uvažio njegovu tužbu i presudio tako da je poništio rješenje i predmet vratio na ponovni postupak. U ponovljenom postupku županijsko Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi je ustanovilo da su ispunjeni uvjeti za najviše 20 korisnika i dalo pozitivno rješenje 21. prosinca 2009. Nakon toga umiješala se i Općina Ljubuški pa je pokrenula upravni spor u Županijskom sudu Široki Brijeg tvrdeći da je to rješenje donešeno na temelju "nepravilno utvrđenog činjeničnog stanja" i navela da je zgrada (privatna kuća) u kojoj se želi otvoriti dom sagrađena prema odobrenju za gradnju od 29. ožujka 1990. U odobrenju stoji da taj stambeni objekt ima veličinu 10,90 m x 8 m te prizemlje i kat, a sve što je mimo toga "dograđeno i nadograđeno" napravljeno je nelegalno i da je odbijen zahtjev za izdavanje naknadne lokacijske dozvole. Osom toga načelnik Općine Ljubuški Nevenko Barbarić je 10. ožujka 2010. zatražio od županijskog Ministarstva, zdravstva, rada i socijalne skrbi da se poništi rješenje od 21. prosinca 2009. jer je u tijeku upravni spor, a u pripremi je i postupak za rušenje bespravno sagrađenih i dograđenih dijelova sporne kuće. Budući da Ministarstvo nije bilo upoznato sa svim tim činjenicama izdalo je pozitivno rješenje, no sada su na vidjelo izišli novi podaci na temelju kojih se zaključilo da nema potrebnih uvjeta da se dom otvori i rješenje je poništeno.

ljubuski.info
Ljetošnji prosvedi mještana

Na kraju novog rješenja stoji i to da protiv tog rješenja nije dopuštena žalba, ali se može voditi upravni spor. Moguće da će se pravna trakavica nastaviti. Vlasnik "Mirnog sna" Miljenko Bašić uporno nastavlja sa svojim naumom i putem radija poziva buduće njegovateljice da se jave za rad u domu u Ljubuškom. Hoće li biti mirnog sna za stanovnike Novog naselja?

Ivan Kaleb [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari