Gorivo bi moralo pojeftiniti

ljubuski.info

U ponedjeljak, 5. prosinca, stupa na snagu embargo na rusku naftu, kojim se zatvara opskrba prema Europskoj uniji (EU), koja radi i na tome da ograniči cijenu nafte iz Rusije, kako bi izvršila dodatan pritisak.

Istovremeno, s ruske strane stižu informacije da je većina izvoznih energenata iz Rusije već pronašla svoje kupce na istoku, što nije iznenađenje. Prema njihovom mišljenju, sve navedeno, kao i aktualna cijena barela nafte (oko 80 dolara) na svjetskom tržištu dovoljni su razlozi da distributeri u BiH dodatno snize cijene goriva na benzinskim crpkama.

Novi paket sankcija Rusiji kreće početkom sljedećeg tjedna. Nafta u EU više neće dolaziti morskim putem, a zemlje okupljene u G7, zajedno su s EU, donijele i odluku da od 5. prosinca i cijena nafte bude ograničena.

65 i 70 dolara po barelu

Trenutačno se raspravlja o razini između 65 i 70 dolara po barelu, poručuju iz EU, dodajući da paket sankcija predviđa da se u trećoj fazi, koja stupa na snagu od 5. veljače 2023, iz Rusije više neće uvoziti ni naftni derivati.

Koliko će ovo pogoditi Rusiju teško je reći, ali dok je namjera EU da se tamošnji energetski i financijski sektor bitno poljulja, iz najveće svjetske države poručuju da je već oko dvije trećine ruskih izvoznih energenata prebačeno na istok, odnosno na tržišta Kine, Indije, Turske, Šri Lanke, UAE, Pakistana.

U ovoj priči glavna poluga je Turska, kao glavni izvoznik ruskih energenata ka Europi, ali i Aziji, međutim i Kina i Indija imaju višestruku korist jer Rusija, bez problema, kopnenim putem, postiže svoje ciljeve.

S druge strane, u posljednjih nekoliko tjedana cijene nafte su u velikom padu, prije svega zbog neizvjesne situacije u Kini, prouzročene mjerama za suzbijanje Covida-19. Barel nafte je, nakon skoka na više od 120 dolara, sada na granici oko, pa i ispod 80, a sve su prilike da će ići dodatno dolje.

BiH nije ispratila pad cijena

U cjelokupnoj situaciji stvoreni su uvjeti za dodatno pojeftinjenje goriva u BiH, smatra Almir Bečarević, stručnjak za energetiku.
Drastično je pala cijena nafte, ali kod nas još to nije ispraćeno u dovoljnoj mjeri, iako ima određenog pojeftinjenja. Cijene bi morale ići niže. Ova nafta od 80-85 dolara omogućava zaista finu korekciju cijene na pumpama i to ne samo od nekoliko feninga, već i više. U okruženju se to već dešava, a nadam se da će i naši reagirati već u ovom tjednu, kaže Bečarević.

Ako dođe do dodatnog pojeftinjenja, on smatra kako to ne bi dugo trajalo, ali da bi bilo kakva promjena značila građanima.
Nije to dramatično, ali dobro bi bilo i za 10 ili 15 feninga da se iskoristi ovaj momenat. Ne znači da će to biti dugotrajno, ali neka te odluke traju sedam, 10 ili 15 dana, pa da ljudi, što bi se reklo, dušom da'nu, ističe Bečarević.

Prema njegovim riječima, ovakav epilog će ovisiti od embarga, ali prije svega i od dogovora unutar EU na koliko će ograničiti cijenu ruske nafte.
Prijedlog je od 65-70 dolara, ali mnoge države se protive tome, čak traže da to bude i ispod 50 dolara. Međutim, najinteresantnije je to što oni traže navedeni limit, a nafta je skoro već na toj granici jer je oko 80 dolara, tako da se ne bi desilo ništa spektakularno. Ipak, udar bi bio ako se prihvati ispod 50 dolara, kao što traži Poljska, kaže Bečarević.

Na potezu bh.crpke 

Uz sve navedeno, on smatra kako ograničenje cijene ruske nafte ne bi trebalo značajno utjecati na opskrbu Europe, ali ipak je nepobitna činjenica da je Rusija zasad našla izlaz iz mogućeg problema.
Definitivno vidimo da Rusija polako osvaja istočna tržišta, i u nafti i u plinu, i ostaje da se vidi što će se dogoditi u narednih 7-10 dana. Tu bi mogla da bude određena prekretnica i prema izvozu na istoku jer će i proizvođači morati gledati na cijene. Međutim, kada sagledam kompletnu situaciju, za mene je zaista neočekivan ovakav pad potrošnje jer to nije prognozirano, poručio je Bečarević.

Na potezu u BiH su crpke. Točno je da je u prethodnih nekoliko dana gorivo u BiH pojeftinilo, a ako se prognoze obistine, građani mogu očekivati dobre vijesti.

NN

Glas naroda

Embargo na rusku naftu dignut ce cjenu barela i preko 200$, isto kao embargo na ruski plin i ruske žitarice!
Stvarno je to teta Usula dobro smislila,da ona odredi nekome po kojoj ce cjeni nesto prodavati- a to znaci na pumpama 5 maraka litar a mozda i vise!
Sacekajmo pa da vidimo...

Bi h profiteri koji drže crpke nemilosrdno pljačkaju narod jer nema države da bagru kontrolira,kako to da nafta jeftinija u Hrvackoj,no profiteri nemaju granice i na koncu će kupci ić tamo di je jeftinije!?

hmhmhmm deri ovce ta nisu za ništa drugu hmhmmm

Kako to unas nepada cjena? Evo u njemačkoj palo na 1,70 a bilo je 2.30 €.

A zašto bi spuštali cijene kad im promet ne opada....

Gorivo bi moralo pojeftiniti
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari