U Ljubuškom održana izobrazba učenika i zaposlenika OŠ Marka Marulića

ljubuski.info

U organizaciji Uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije održana je izobrazba učenika i zaposlenika Osnovne škole Marka Marulića u Ljubuškom. Tema izobrazbe koja se provodi u sklopu Nastavnog plana i programa izobrazbe, obuke i osposobljavanja u sustavu zaštite i spašavanja za 2022. godinu je: "Ponašanje u slučaju pojave prirodnih i drugih nesreća i vježba evakuacije".

U provedbi izobrazbe osim zaposlenika Uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije sudjelovali su volonteri iz Srednje medicinske škole u Ljubuškom i Crvenog križa Ljubuški, pripadnici Gorske službe spašavanja Ljubuški, Javne vatrogasne postrojbe Ljubuški, Policijske uprave Ljubuški i zaposlenici Doma zdravlja Ljubuški.

U prvom dijelu izobrazbe provedena je vježba evakuacije i spašavanja učenika i zaposlenika škole. Simuliran je nastanak požara u svlačionici školske dvorane. Domar je pokušavao ugasiti požar, ali nakon što nije uspio, pozvao je vatrogasce. Istovremeno domar zadužuje i prisutnog nastavnika da o požaru obavijesti ravnatelja, odnosno pomoćnika ravnatelja koji je putem razglasa obavijestio učenike i nastavno osoblje o požaru, a aktiviranjem školskog zvona uslijedio je početak evakuacije iz škole. Na evakuacijskom mjestu učitelji i nastavnici obavljaju prozivku i kontroliraju broj učenika iz svog razreda. Jedan nastavnik je utvrdio da nedostaje jedan učenik, te obavještava vatrogasce koji pozivaju pripadnike Gorske službe i spašavanja, koji pronalaze učenika koji je ozlijeđen, stavljaju ga na nosila i iznose izvan škole. Volonteri iz Srednje medicinske škole i Crvenog križa pružaju prvu pomoć ozlijeđenom, te pozivaju hitnu medicinsku pomoć i daju im podatke o ozlijeđenom. Hitna pomoć preuzima ozlijeđenog i prevozi ga na daljnje postupanje u Dom zdravlja. Za vrijeme požara i evakuacije policija je osiguravala mjesto evakuacije. Nakon što je požar ugašen vatrogasci i policija pozivaju učenike i učitelje/nastavnike da se vrate u školu.

U drugom dijelu izobrazbe ravnatelj Uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije dr. sc. Drago Martinović je pozdravio učenike i zaposlenike škole i pripadnike žurnih službi i istaknuo važnost provođenja izobrazbe iz područja zaštite i spašavanja s posebnim naglaskom na vježbu evakuacije. Predstavio je letak o ponašanju u slušaju pojave prirodnih i drugih nesreća i isti je podijeljen učenicima i zaposlenicima škole. Potom je prikazan promotivni 11-minutni edukacijski film o prirodnim i drugim nesrećama, kao i o ponašanju u slučaju pojave istih

CZ ŽZH

UCZ ZHŽ

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari