Oporba u ZHŽ spala na 2 zastupnika, i HRS podržao kandidate HDZ BiH

ljubuski.info

Osim što su zastupnici HDZ 1990 na sjednici Skupštine ZHŽ glasovali za HDZ-ove kandidate za federalni Dom naroda, isto je učinio i novoizabrani HRS-ov zastupnik Ivan Pušić

'Republikanci' su treća snaga u županiji nakon HDZ-ove koalicije i HDZ-a 1990 za koje su upravo brojni članovi HRS-a tvrdili da su izborni uspjeh ostvarili zbog nemoralnih i neetičnih radnji te stoga još više čudi ovakva odluka. Ivan Pušić do skupštinskih klupa stigao je kao drugoplasirani na listi, a ispred njega je bio njegov stranački kolega iz Gruda - Tomislav Bandić. Tako je ova Skupština praktično ostala na dva oporbena vijećnika, spomenutog Bandića te Antoniju Banožić za koju nisu glasovale ni njezine stranačke kolege iz Devedesetke jer su htjeli ili 'morali' podržati HDZ-ove kandidate.

Za razliku od Pušića, Bandić je na glasovanju poništio listić kojim bi dao legitmitet HDZ-ovim zastupnicima u federalnom Domu naroda, a sve je detaljno pojasnio na svom Facebook profilu.
U ogromnu izlaznost u Zapadnohercegovačkoj županiji teško možemo vjerovati, pogotovo kada uzmemo u obzir negativne demografske trendove te usporedimo podatke s 2018. godinom, kada je izlaznost također bila visoka. Da birači u našoj Županiji nisu izašli u baš toliko velikom broju jasno je kada ostala mjesta usporedimo s Grudama, u kojima su izbori provedeni regularno. Na temelju navedenih podataka, možemo zaključiti kako je neregularan 10.451 glas. Čini se da je nekim zastupnicima dozvoljeno ući u skupštinske klupe bez potpore birača. Naravno, da ti isti zastupnici trebaju vratiti dug za takve ustupke. Od 9 zastupnika 'oporbe' njih 7 se pridlužilo vladajućima. Ne znam koliko nisko ljudsko dostojanstvo i moral može pasti, ali mislim kako su jučer pomjerene granice, napisao je Tomislav Bandić koji je rekao da je glasački listić poništio jer trenutačni sastav Skupštine, a samim tim i liste za Dom naroda ne odražavaju volju naroda.

Iz Hrvatske republikanske stranke tvrde da je glasovanje za HDZ-ove kadrove protivno zaključcima vrha stranke te su pokrenuli stegovni postupak protiv određenih osoba.
Nakon objave službenih rezultata SIP-a, kao svaka ozbiljna stranka, radili smo analizu rezultata izbora. Prilikom analize ustanovili smo određene dekadencije i među našim kandidatima, te smo se zbog istog obratili SIP-u. Nakon što se SIP oglušio na naše zahtjeva pokrenuli smo disciplinski postupak protiv tih članova, o čemu nismo izlazili u javnost jer je to naša interna stvar. Nakon konstituiranja Skupština održan je sastanak Predsjedništva HRS-a gdje se donio jasan zaključak prema kojem HRS-ovi zastupnici u ŽŽH trebaju poništiti listić za izbor kandidata u Dom naroda, jer bi bilo kakvo drugo postupanje bilo izdaja naših birača. Na navedeni zaključak Predsjedništva HRS-a oglušili su se oni protiv kojih se vodi disciplinski postupak, kazao je Slavko Zovko, politički tajnik te stranke.

Zovko ističe kako ga način glasovanja ne čudi te da su očito mnogi trebali vratiti dug na temelju čega su i ostvarili ovakav izborni rezultat.
Što se tiče samog glasovanja 'oporbe' u Skupštini ZHŽ za Dom naroda, ono je iznenađujuća samo onima koji ne znaju kako HDZ BiH funkcionira i kako je HDZ 1990 došao do izbornog rezultata do kojeg je došao. Ovim su oni samo vratili dug onima koji su im dobiveni izborni rezultat i omogućili. Aktivnom promatraču političkih prilika na hrvatskom političkom spektru u BiH je jasno da bi HDZ 1990 teško prikupio i onih 5000 potpisa za izlazak na izbore bez pomoći HDZ BiH, a ne da bi ostvario ovakav izborni rezultat. Tako da je sve ovo samo još jednom potvrdilo činjenicu da je HRS jedina i stvarna oporba HDZ-u BiH, a da su svi ostali u većoj ili manjoj mjeri kolaboracionisti, zaključio je tajnik 'Republikanaca', naglasivši da se HRS svugdje pokazao kao jedina oporba i da će bez obzira na broj zastupnika biti glas naroda.

Skupština Zapadnohercegovačke županije u federalni Dom naroda šalje Milana Ševu, Ivanu Zrimšek Šaravanju, Tomislava Mandića, Ivicu Pavkovića te Miroslava Mitrovića.

Zanimljivo je da su tri zastupnika HDZ 1990 glasovala za kandidate HDZ-a, a ne za nositeljicu liste svoje stranke Antoniju Banožić.

Glasovanje u Skupštini ZHŽ za izaslanike u Domu naroda Parlamenta FBiH je pokazalo koliko istinskih oporbenih zastupnika ima, a koliko je onih koji pod krinkom oporbe surađuju s vladajućim HDZ-om i na račun povjerenja naroda ostvaruju osobne benefite.

Od Ivana Pušića nismo uspjeli dobiti komentar zašto bi oporbeni vijećnik glasovao za one o kojima njegova stranka tjednima bruji da su vršili nelegalne radnje na proteklim izborima. Osim telefonskog poziva, slali smo i pismeni upit kako je Pušić zatražio, no sve što smo od njega dobili bila je SMS poruka "da ćemo sukladno Zakonu o pristupu informacija dobiti pravodoban odgovor", stoji u odgovoru potpisanom od strane mr. agr. Ivana Pušića.

Njegov odgovor ćemo objaviti čim dobijemo.

hercegovina.info

Glas naroda

Ova, ona lista
ma svejedo
opet izglasaju najviše komunista

Nakon 77 godina preodgoja 97 % Hrvata postadoše vjerni suradnici UDBE i KOS-a pod zapovijedništvom Stanka Čolaka iz Beograda.

HRS jedina oporba a njihov zastupnik Pušić glasao za HDZ-ovog Tomu Mandića kojemu je jedini zadatak u Domu naroda da otvara i zatvara prozor. Riječi čovjek nije progovorio.

Toma mandić zvani lovac je i dobar, ima ljubušak dok je gore bio Luburić, nije ni prigovarao ni otvarao ni zatvarao prozor..

U zemlji seljaka na brdovitom Balkanu politiku vode šminkeri koje netriba ozbiljno svaćat oni samo rade svoj posao.koji su dobili priko veza.prava moć je u srcu sela

Evo odo i ja na perica pupmu na kavu ko mi moze zabraniti a nisam politicar vec obicni covik

HDZ je lopovluk zločinačka organizacija i zašto brišete komentare
sad vlada dogovorna politika,oni uvaljali Mitrovića a Srbi u Banjaluci uvaljali Čovićeva Hrvata u parlament srpske,no isti ovakvi dogovori su bili na žalost,i u prošlom ratu,dogovornom
i sad radi Hrvackosrpska republika Bare-Laktaši
a pola naroda oćerano,mozak naroda pobijen"sačekušam" i sad se vlast drži izbornim Štelam ,to je HDZ demokracija a reži se na HOS da se ne bi odgovaralo za udbašluk

Tužno je na što su spali naši političari.Ne rade ništa za narod niti išta pitaju narod.Gdje će vam duša?

Vraća se jednoumlje, skojevčad vladaju, pun Ljubuški zločinačkih petokraka u Božićnoj rasvjeti.

Jeli HDZovci danas slave danas in je praznik nisu valjda zaboravili.

HDZ i SDP potpisali Platformu a Miroslav Mitrović Srbin iz Ljubuškog spašava HDZ i Hrvate u BiH baš je to posljedica rada UDBE

udbaši HDZja nmaju dušu i đaba idu u crkvu da ih narod gleda oni su uveri[ * neprimjereno * ]i a bolju dušu imaju životinje-udbaš nema
dušu
moral
obraz
domovinu
on je sebični parazit za odstrel

Nije dobro kod Perić pumpe nema štela političara
vizionara gospodarstva
blistavih političkih karijera
a svi u školam nisu trice vidili
e moj narode dok vas ovi varaju i vode nema vam vajde radit,ćorav posa

Šta reče vođa,veliki hrvat ćerilicom se potpisiva...

Oporba u ZHŽ spala na 2 zastupnika, i HRS podržao kandidate HDZ BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari