Rrazvoj turizma u FBiH kroz autentične proizvode i usluge

ljubuski.info

Velike su mogućnosti za razvoj autentičnih turističkih proizvoda i usluga koji turistima nude jedinstvene doživljaje za sva osjetila i koji su ukorijenjeni u lokalnoj tradiciji. Ova transformacija zahtijeva inicijative održivog turizma koje uključuju resurse privatnog sektora i sudjelovanje lokalnih zajednica i nevladinih organizacija, navodi se, među ostalim, u Strategiji razvoja turizma Federacije BiH 2022. - 2027. godine.

Prema istome dokumentu, pristup Federacije BiH razvoju turizma trebao bi se ogledati u poboljšanju očuvanja resursa i omogućavanju održivog razvoja turizma za ponudu svjetske klase, kao i u razvoju raznovrsne ponude kao značajnoga iskustva posjetitelja.

Upravljanje resursima

Federacija BiH treba bolje predstaviti svoju prirodu, kulturu i baštinu, kao što su zaštićena područja, rijeke, antikviteti, arhitektura i nematerijalno folklorno nasljeđe. S obzirom na ograničene financijske i tehničke kapacitete tijela javnog sektora u smislu investiranja i upravljanja resursima, kako bi se zadovoljili zahtjevi tržišta koji se brzo mijenjaju, FBiH će angažirati privatni sektor za upravljanje turističkim uslugama u okviru onih turističkih resursa koji su u javnom vlasništvu - navodi se također u Strategiji razvoja turizma FBiH 2022. - 2027.

Uloga predviđena za privatni sektor podrazumijeva razvoj, promociju i upravljanje turističkim uslugama na lokalitetima baštine ili prirodnim lokacijama sukladno smjernicama održivog korištenja koje je postavila Vlada FBiH radi zaštite arheoloških i prirodnih dobara. Bitno je, pritom, osigurati održivost i dobrobit resursa uvođenjem sveobuhvatnih i jasnih smjernica za korištenje, upravljanje i očuvanje lokaliteta. Taj će proces, među ostalim, podrazumijevati i: utvrđivanje kriterija za određivanje prioriteta u vezi s razvojem i očuvanjem različitih turističkih resursa i proizvoda; izradu smjernica najbolje međunarodne prakse za očuvanje i upravljanje lokacijama kulturnog i prirodnog nasljeđa, kao i atrakcijama u FBiH, uključujući preporuke za lokacije koje nisu u nadležnosti državnih institucija, izradu planova za očuvanje i upravljanje povijesnim lokalitetima za prioritetne lokalitete i utvrditi potrebna fizička poboljšanja i pripremljenost lokaliteta za organiziranje događaja i primanje posjetitelja, poboljšanje cestovne signalizacije i prezentacije prirodnog i kulturnog nasljeđa...

Kako se dalje navodi, Strategija poziva na usmjeravanje na konkretniji pristup segmentaciji kako bi se utvrdio pravi tip posjetitelja koji je najbolje usklađen s prepoznatljivom i raznovrsnom turističkom ponudom u zemlji, kao i na razini Federacije. U pripremi za provedbu mjere, uz upute županija, bit će potreban i detaljniji pregled postojećih turističkih proizvoda i iskustava.
Uspostava sustava

Biti će potrebno uspostaviti sustav koji uzima u obzir i kategorizira sva dostupna turistička iskustva u vezi s turističkim dobrima Federacije putem nadležnih ministarstava i udruga na razini klastera, ali i koristiti ovaj sustav kao alat za utvrđivanje nedostataka u proizvodima i iskustvima za ulaganja u mogućnosti uspostavljanja javno-privatnog partnerstva, navedeno je također u Strategiji razvoja turizma FBiH 2022. - 2027.

Glas naroda

Majko moja vidi ovih sucobrana i selj. kluka. Oslobodi, ne zavedi

Mladen Bebek skinuo rezultate natječaja za adventske kućice sa web stranici TZ Ljubuški

HDZ đželati su sve uništili i rasprodali i sad pod krinkom turizma uništavaju rjeke sa nekakvim na crno restoranim koji uništavaju,jedino bogastvo hercegovine,rjeke i pitke vode te pare preljevaju u privatne i uhljebničke ruke!?

Od Kravice ti sine nema ništa. Čim je stranačka čizma postavila rampu. Baruština sa mirisom svinjskih ćevapa . Dje oni dodju, trava ne raste

Rrazvoj turizma u FBiH kroz autentične proizvode i usluge
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari