Izvoz struje iz BiH od skoro milijardu maraka

ljubuski.info

Izvoz električne energije iz Bosne i Hercegovine opao je u listopadu iznoseći svega 48,4 miilijuna KM.

Zbog izrazite suše i manje proizvodnje u hidrocenteralama iz kojih se dobija trećina proizvedene električne energije, ali i zbog remonta u kojem su bile pojedine termoelektrane, listopad je bio jedan od "najmršavijih" mjeseci kada je riječ o izvozu ovog strateškog proizvoda.

Zaključno sa listopadom u ovoj godini bh. izvoz električne energije iznosio je rekordnih 952,5 milijuna KM, nošen visokim cijenama električne energije na svjetskim burzama.

Međutim, pogoršane prilike utjecale su na povećanje uvoza električne energije koja je nabavljena na tržištu po skupim cijenama.
Tako je listopadski uvoz imao vrijednost 46,6 milijuna KM, dakle bio je tek oko 1,8 milijuna KM manji od izvoza.

Ukupan uvoz električne energije za deset mjeseci ove godine, prema podacima Agencije za stastitiku BiH, bio je 268 milijuna KM i čak je za 67,8 posto veći nego u istom razdoblju prošle godine.

Pogoršane prilike za elektriprivrede uzrokovat će da će ih većina poslovati sa gubitkom u ovoj godini.

Takve najave već su stigle iz Elektriprivrede RS, a pod pritiskom je poslovanje dviju federalnih elektroprivreda ne samo zbog pogoršanih prilika nego i ograničenja poskupljenja struje za gospodarstvo od maksimalno 20 posto.

Glas naroda

Kakvom bola gubitku? Otpustite parazite pa ćeš vidit dobitka. A i ne mogu bit u gubitku nikako, ovo je samo priča, mora se opravdat poskupljenje. Ako mi toliko izvozimo, i to po toliko velikim cijenama, pa trebali bi imat džaba, svoju struju. Isto ko što je arapima nafta maltene džaba, amerima, plin u rusiji, koka u kolumbiji i sl...

HDZ će vladat dok sve ne rasprodaju da nam bude ko sad u ukraini,to su velike propalice i lopine di oni dođu tu je rat a posle vječno bjeda i neimaština,to ništa ne radi osim raskućiva

Nekih 680mil u plusu samo na izvozu i poslovat ce sa gubitkom?Interesantno?Jel to zbog cumura?

TITO je napravio
tvornice
elektrane
stanove za radnike
masovni turizam
adeze je napravio
sirotinju
iseljavanje
javne kuhinje
bogatu udbašku bagru a gladan Hrvacki narod

To je dobit od izvoza di je dobit od naplacivanja struje u drzavi sta je kao jeftina struja u nas daj ne [ * neprimjereno * ] za minimalac od manje od 300 eura trebala bi bit u pola niza cijena,gori smo od afrike.

to su obiteljske firma i uhljeba uživaju u dobroj plaći a nisu izgradili ništa sve su naslijedili od bivše države što će tri elektroprivrede

Aj odpepaj s tim titom više...dao je tebi i tvojima komunjarama sve a druge je ubijao i zatvarao..

Izvoz struje iz BiH od skoro milijardu maraka
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari