Održan 7. Susret zborova

ljubuski.info

Podići svijest o zborskom pjevanju, promovirati ga te animirati zborove u njihovom radu neki su od ciljeva Susreta zborova u organizaciji UHAKUD-a u BiH. Župa Gorica-Sovići bila je ovogodišnji domaćin i suorganizator 7. Susreta zborova koji se održao 20. studenog.

Program je započeo u župnoj crkvi sv. Stjepana Prvomučenika svečanim misnim slavljem u 11 sati koje je predvodio fra Marin Karačić. Liturgijsko pjevanje za vrijeme misnog slavlja predvodio je Zbor župe sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići. Nakon misnog slavlja Stara crkva u Gorici postala je središte susreta ispunjeno zborskom pjesmom i gromoglasnim pljeskom koji je za sve izvođače bio poticaj i zahvala za jedan ovakav događaj.

Na ovogodišnjem susretu nastupilo je osam zborova:

  • Zbor župe sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići,
  • Zbor župe sv. Cecilije, župa sv. Petra i Pavla Mostar,
  • Zbor HKD Napretka podružnica Jajce "Nikola Šop",
  • Djevojački zbor Glazbene škole Široki Brijeg,
  • Zbor Vrelo života Studenci,
  • Zbor Adoro Tolisa,
  • Mješoviti župni zbor Čapljina,
  • Zbor župe sv. Ivana Krstitelja Ružići

Vrijednost Susreta zborova u organizaciji UHAKUD-a višestruka je. Osim što iz godine u godinu okuplja zborove iz cijele Bosne i Hercegovine i organizira svaki susret u nekom novom mjestu potiče i promiče kvalitetu zborskog pjevanja o čemu svjedoči i stručno povjerenstvo prisutno na svakom Susretu. Kako bi se kultura razvijala u ispravnom smjeru, potrebni su i savjeti stručnjaka koji uvelike mogu olakšati rad u malim lokalnim sredinama, stoga je susret zborova odlično mjesto gdje se zborovi između sebe mogu povezati, upoznati te izmijeniti iskustva u radu te usvojiti nova znanja koja su prijeko potrebna u radu sa zborovima.

Ovogodišnje nastupe zborova pratile su izv.prof.mr.art. Katja Krolo-Šarac i doc.dr.sc. Marina Bazina. Svoja zapažanja, sugestije i pohvale iznijele su voditeljima zborova na Okruglom stolu koji je uslijedio nakon nastupa zborova, a koji je već tradicionalno dio ovoga susreta.

Na samom koncu Susreta predsjednik UHAKUD-a u BiH Vedran Vidović zahvalio je svim zborovima na sudjelovanju kao i domaćinu ovogodišnjem suorganizatoru župi sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići na gostoprimstvu, te skupa sa župnikom fra Marinom Karačićem i tajnikom UHAKUD-a Marinom Bazina dodijelio prigodne zahvalnice zborovima kao trajni podsjetnik na ovaj uistinu lijep događaj.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari