BiH prva u Europi i druga u svijetu po broju iseljenih

ljubuski.info

Časopis "Forbes" objavio je popis zemalja koje imaju najveći broj svojih stanovnika koji žive u iseljeništvu, a na tom popisu, koji objedinjuje 151 državu, Bosna i Hercegovina nalazi se na drugom mjestu.

Na prvom mjestu našla se mala karipska država Gvajana. Popis zemalja s najvećim udjelom starosjedilačkog stanovništva koje živi u iseljeništvu otkriva priče o ratu i raseljavanju, ali i ekonomskoj stagnaciji te besperspektivnosti. Sve je to dovelo do iseljavanja.

Problem iseljavanja

Kako navode, Bosna i Hercegovina, koja je proglasila neovisnost 1991. tijekom pada komunističke Jugoslavije i nakon toga doživjela krvavi etnički rat, imala je 34% stanovništva koje je 2020. živjelo u inozemstvu.

Iza BiH se, kako navode, našla Albanija, koja je okončala više od četrdeset godina komunizma i međunarodne izolacije 1992. Danas gotovo trećina stanovništva živi u inozemstvu. Istočnoeuropske zemlje i bivše sovjetske republike među zemljama s najvećim iseljeništvom u svijetu su Moldavija, Armenija, Sjeverna Makedonija, Hrvatska i Kazahstan. Zemlje koje su trenutačno u ratu ili su nedavno bile upletene u rat i sukobe također se značajno pojavljuju na Forbesovu popisu zemalja čiji su građani rasprostranjeni diljem inozemstva. Sirija, zemlja od oko 28 milijuna domorodaca, sada ima osam milijuna njih, ili oko 30 posto, koji žive u inozemstvu.

Forbesov popis ne čudi s obzirom na masovnost iseljavanja, ali svakako zabrinjava i alarm je za uzbunu. BiH bilježi sve manji broj stanovnika. Iseljavanje je odavno poprimilo formu egzodusa. Građanima je odavno dosadilo čekati bolje sutra, koje im se obećava već 30 godina, a inflacija i izostanak rasta plaća i one najveće protivnike odlaska natjerali su na promjenu mišljenja. BiH je od 2013. napustilo više od 484.000 građana, prema istraživanju koje je provela Unija za održivi povratak i integracije BiH.

Također, prema istim podacima, zabilježen je trend povećanja broja emigracija, pa je tako tijekom 2019. godine BiH napustilo 56.987 osoba, iduće godine 85.000, a tijekom 2021. taj broj dosegnuo je oko 170.000 ljudi. Prema procjenama Agencije za statistiku BiH iz 2021., od 2013. broj stanovnika BiH u stalnom je padu. Kada je riječ o samom državljanstvu, bosanskohercegovačkog se u proteklih 20 godina odreklo 93.210 osoba. BiH je po standardu ispod 50% europskog prosjeka, odnosno 41%, i bolje je rangirana jedino od Albanije, koja ima standard 39% tog prosjeka.

U iseljavanju vide problem svi, osim vladajućih. Po iseljavanju i dalje je vodeći USŽ, u kojem zbog iseljavanja škole iz godine u godinu bilježe manji broj učenika te pojedinima prijeti gašenje. Prema podacima MUP-a USŽ-a, u 2021. izdano je više od 15.900 potvrda o nekažnjavanju u svrhu odlaska u inozemstvo. U pojedinim školama svako malo učenici dolaze ravnateljima da se ispišu jer idu u inozemstvo s roditeljima. Ove godine upisano je za 2000 manje prvašića u odnosu na prije 20 godina.

Ne vide perspektivu

Aziz Đipa, voditelj Odjela za istraživanje pri Institutu za razvoj mladih "Kult", predočio je rezultate prošlogodišnjeg istraživanja o tome zašto se odlazi iz BiH, koliko mladih je otišlo, a koliko ih planira otići. Tako je iznio podatak da je u vrijeme rada na istraživanju 51% mladih željelo napustiti zemlju. Prema njegovim riječima, obeshrabrujući podatak je da je više od 40% mladih tada željelo trajno napustiti BiH, što su, kako upozorava, visoke brojke.

Đipa je napomenuo da se o točnim brojkama ne može govoriti jer zakonska regulativa ne obvezuje ljude na prijavljivanje napuštanja BiH na dulje vrijeme, što, kako smatra, treba rješavati u predstojećem razdoblju. Razlozi napuštanja BiH su obrazovanje i zapošljavanje, kaže Đipa i naglašava da to treba biti fokus donositelja odluka u idućih pet godina. Upozorio je i da u posljednje vrijeme odlaze mladi koji su ili završili obrazovanje ili čak ostvarili dio karijere, a razlozi tome su financijske naravi, kao i nezadovoljstvo društvenim ozračjem. Kao rezultat migracija u BiH, prema istraživanjima Westminster fondacije za demokraciju, bh. društvo izgubi ukupno 1,5 milijardi eura svake godine.

U BiH je nezaposleno 36,6% mladih, što je zabrinjavajuće u usporedbi s prosjekom EU od 16,8%. Osim toga, više od 60% njih je nezaposleno ili u potrazi za poslom više od godinu dana, što nas svrstava u najlošije rangirane države regije. Ujedno, to su razlozi zbog kojih, uglavnom, ne vide svoju budućnost ovdje.

Večernji list

Glas naroda

HDZ je iselio više hrvata nego talibani sunarodnjaka kad su došli na vlast

Sve teče po planu ! Bjelosvjetske oligaarhije i domačih zlotvora .

ostaju samo ulizice mladeži HDZ

Sad je pitanje
ako želi preživjet narod treba uginut HDZ udba,izvoli te pa biraj te,uvik drugi krivi,no no naši lopovovi su sve krivi!

ostaju samo oni koji se saginju kad se čoviću poželi i njegovim podrepašim prije rata nas bilo osamsto tisuća sada trista alo to je genocid veći zločinci nego stalinjovci tko može dobit posa zaposle ih školuju ih u ševa i ni natječaja nema ako ima natječaja to je po kilaži i boji očiju

HDZ udba je uništila hrvacki narod gore od njgoreg okupatora,kama sreće da nas okupira Orban da nestane HDZ vlasti,onda bi ponovo narod živnuo od domaće gube uhljeba

Nismo mi ti koji bi trebali suditi drugima.
Svatko će za svoje grijehe i postupke odgovarati na onome svijetu pred Bogom. Na ovome svijetu za nas paćenike nema pravde i poštenja. Mi narod kao većina u svijetu smo krivi što smo dopustili da snama upravljaju i manipuliraju slijedbenici Jude [ * neprimjereno * ]ka. Prodaju se za šaku prokleti škuda.

Nije ovdje ništa kriv HDZ i Dragan Čović nego onaj tko je to BLAGOSOVIJOa svi znamo tko Blagosiva ti šute zato što im je dobro i u doli su sa vlastodržcima oni su najveći krivci za ovakvo stanje u najmalobrojnijem Narodu u Bih.

Bravo za HDZ evropski prvaci i svjetski vice prvaci.

Lipo se moze iscitat da di je vlada komunizam i di se Turcin zapisa ostala bijeda.A u nas oboje i jos rat i porace pa nije ni cudo da smo na vrhu liste.

Bog dade EU i spasi svoj izabrani narod.

Bog daj zdravlja mome coviku gorika
Nek salje okrive dolika

Snalazis se ti dobro gospjo dolika

Tito gradija fabrike i naseljava sirotinju iz slamarica i pločara kuća i naseljava u gradove.
Nesto kao sto mi danas naseljavamo Irske i Njemacke gradove. Lako je zbrojiti mada nisam jugonostalgičar ali sve je jasno

Nisi u toku, pametni zapad sad radi inverziju, tko god je imalo pametan seli se iz visemilijunskih gradova i bjezi od brzog života na sela u slamnate kuće, pod uvjetom da sa sobom nosi vreću eura

a jesi li bio član kp

Sve nove članice unije osim balkana su uspješne zemlje jer su izvršile Lustraciju,a kod nas je osta komunizam u dresu kradezea i u tome je naš problem .
Tito je imo pozitivnih stvari,nije nas da staljinu no struja Udbaška u KPJU je napravila zločine i Titi i Vranji i dan danas nas vuku na dno svih ljestvica,udbašija je [ * neprimjereno * ] komunističke partije koju što prije treba maknut iz društva a to uspješno radi komunist Milanović ,Bog mu da snage i zdravlja,goni bagru sve do pakla,bravo president Milanović vrhovnik

Crkvu treba što pre OČISTIT od udbašije ili cili HRVACKI narod ode u pakao ,za dobročiniteljim HDZ partije,amen

Tako je pajdo .

Tako je
Sada su glavni političari nasljednici udbaških obitelji
Ili nekadašnji mladi SKJevcu kojima je Tito visio u kući do 91god.
A uz politiku guraju se u prve redove u crkvi, prakarature, malte ne i misu bi govorili.
Da je ostao buvši sistem bili bi glavni udbaši.
Dno dna.

Gospodo pratri maknite iz crkve HDZ prevarante ,lažove i lupeže ako želi te da Vam pošten narod ide u crkvu ili više volite pare nego narod ko Juda,adeze pratri i vjernici su sotona!

Nisu nego su najorganiziranija zločinačka organizacija nakon FIFA-e!

Otidji te na zornice!Pa će te vidit.80%kupljene diplome i radna mjesta!Običan narod nemore osebi.

E moj titinovac u bosni ti vlada sdp i sda i gore je kao bolje stanje?hahaha

Najgore stanje je u udbaškom kalifatu Dragančeta po svim političkim parametrim,diktatura,lopovluk,iseljavanje obstrukcija osovinom Bare-Laktaši
Svi okupatori na naša područja su donjeli neki napredak,Austrija,Turci jedino je HDZ diktatura donjele Destrukciju
iseljavanje
ekonomsku propast;daj bože da se vrate Turci ili Mađari manje kradu nego naša bagra!?

BiH prva u Europi i druga u svijetu po broju iseljenih
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari