Do kraja godine poskupljenje mlijeka, brašna, mesa...

ljubuski.info

U Bosni i Hercegovini, zemlji u kojoj se gotovo sve kupuje na rate, pa čak i životne namirnice, doći će do rasta kamatnih stopa, i to od Nove godine.

Do Nove godine poskupljuju brašno, pekarski proizvodi, meso, mlijeko... Cijene se i sada mijenjaju na dnevnoj razini. Ono što najviše zabrinjava jest da stalno rastu cijene osnovnih životnih namirnica, bez obzira na ograničavanje marži.

Zabrinjavajuće najave

Već sada je izvjesno da će poskupjeti brašno. Prema najavama mlinara, u RS-u će biti skuplje za 10 posto do kraja godine, što znači do 3,50 maraka veću cijenu za vreću brašna od 25 kilograma. To će posljedično prouzročiti poskupljenje svih pekarskih proizvoda i proizvoda od pšenice i brašna. Ono što su najavili poskupljenje je od 10 posto.
Od sada pa nadalje, svi mlinovi, ovisno kakve zalihe imaju, imaju li nabavljene zalihe od prije dva-tri mjeseca koje su bile nešto jeftinije ili nabavljaju pšenicu sada, morat će se korigirati i kalkulativno podizati cijene. Pretpostavljam da će do Nove godine za sigurno desetak posto biti to poskupljenje - mišljenja je Zoran Kos, predsjednik Udruge mlinara Republike Srpske.

S obzirom na poskupljenje energenata, osnovnih sirovina i pekarsku industriju, jedan od vodećih proizvođača u mlinsko-pekarskoj industriji Klas Sarajevo potvrđuje da će biti primoran korigirati, odnosno podići cijene svojih proizvoda.
Pekari i proizvođači pekarskih proizvoda s jedne strane muku muče s radnom snagom, s druge s cijenom goriva, a s treće strane s činjenicom da naše proizvođače pšenice ljetos nismo htjeli ispoštovati povećanjem od 5 do 7 pfeninga po kilogramu da bi se povećala proizvodnja i zasijavanje novih površina. Mi strateški ništa ne radimo, a cijene će se mijenjati onako kako proizvođači imaju potrebe ili moraju - objasnio je Zoran Pavlović, biznis-konzultant i analitičar.

Proizvođači brašna i pekarskih proizvoda upozoravaju da zbog realne situacije na tržištu moraju korigirati svoje cijene. A iz udruga potrošača i ekonomisti poručuju im da ta korekcija mora biti minimalna, odnosno najniža moguća cijena, i to upravo zbog tog tržišta. Ipak, proizvođači pekarskih proizvoda i sami su svjesni da su građani na tržnicama s kilograma prešli na voćku ili dvije i da u trgovinama i pekarnicama mogu prijeći s nekoliko štruca kruha na kiflu ili dvije.

Nužno uvođenje mjera

Ne tako davno mljekari su upozoravali da će litra mlijeka koštati kao litra benzina. Međutim, prema najavama, mlijeko će do kraja godine koštati i tri marke. Nije to jedino što će poskupjeti, već se najavljuju poskupljenja pilećeg mesa.

Tradicionalno, poskupljenja najteže podnose umirovljenici i nezaposleni. Osim građana, zabrinuti su i ekonomski analitičari koji ocjenjuju da je ovo samo početak, bez sjednica, prijedloga i dogovora vlasti kako pomoći najugroženijima. Na ukidanje trošarina čeka se gotovo godinu dana. Izbori su prošli pa nema više ni jednokratnih pomoći. Da će zima biti neizvjesna i duga, najavljuju nova poskupljenja struje i energenata.
Najveći problem ostaje velika masa populacije koju sada možemo svrstati u siromašne, a koju je inflacija svrstala u siromašne, a ta masa čini oko 40% ukupne populacije - kazao je Anto Domazet, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Slično je i u regiji. Ipak, tamošnje vlasti pokušale su i još pokušavaju to kontrolirati zamrzavanjem cijena osnovnih životnih namirnica i goriva ukidanjem trošarina, primjenom poreznih olakšica.

Dok cijene divljaju, a građani sliježu ramenima, političari se bave postizbornim kombinatorikama i koalicijama za formiranje vlasti. Gotovo da nitko od njih i ne spominje mjere pomoći za stanovništvo. Priča o tome da nam treba jeftinije gorivo kroz ukidanje trošarina ili manji PDV na osnovnr životne namirnice bila je aktualna oko izbora. Sada o tome više i ne misle.

Večernji list

Glas naroda

Uhljebničke kuće su pune ko brod ,ako bude gladi trebat će po mraku u akciju,gladan čovjek ne vidi dobro,no brz je na nogama,oni uzeli nama mi ćemo uzeti njima i Bog te veselio,nema štete i sve će Bog blagosovit,ustvari biće ćorav ko i kad su oni nas krali,amen!

Kolike su zlatne rezerve Kraljevine Herceg Bosne ? Zašto ih se ne proda i podijeli sitotinji? Kakav je to Kralj koji ne voli svoj narod???

Kod kradezeovaca ima svega po kućama nema druge nego da gladni opljačkani narod ustane i krene po kradezeovskim vikendicama i vilama i vrati oteto i opljačkano...

Juriš moj napaćeni oplječkani narode. Bar znamo na koga urtati.

Cijene skuplje nego u Njemačkoj a plate manje nego u Bangladešu.
Živio HDZ i veliki vođa.

Dze je problem ? Nek vam salju iz Njemačke vi zivite ovđze

Nema droge, nema se.sa zato ima Lasta keksa...

Odkad je izabran ministar Marko Radić i onaj Srbin Mitrović puno se bolje živi u Hercegovini,a Srbina će naši udbaši valjda vodati po Hrvackim grobištima koja su im donjela fotelje i škole-uhljebizam HDZ udbe
Mitrović glumi Šipragu,on je HDZ Srbin ,mirotvorac

Ajme meni, umrit ćemo svi

09:46:17
taj poziv neće zalutat

Bilo bi lijepo vidjeti naslov Do kraja godine otvara se 10000 radnih mjesta,do kraja godine povećanje plaće radnicima a ne političarima

Meso je luxsuz osim prasetine,sad će opet bit afera netko iskrcao meso u Šipovači,kako to da svinjsko meso se može pokvariti.Zanimljivo ?

Do kraja godine poskupljenje mlijeka, brašna, mesa...
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari