U BiH u posljednjih deset godina u prometnim nesrećama poginulo 3.000 ljudi

ljubuski.info

U prometnim nesrećama u BiH u posljednjih deset godina smrtno je stradalo najmanje 3.000 ljudi, izjavio je u nedjelju Osman Lindov, predsjednik Udruge inženjera prometa i komunikacija u Bosni i Hercegovini, koje i ove godine raznim aktivnostima obilježava Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnog prometa.

Članovi Udruge inženjera prometa i komunikacija u Bosni i Hercegovini i studenti Fakulteta za promet i komunikacije Univerziteta u Sarajevu su Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnog prometa u nedjelju u Sarajevu obilježili porukom "Zapamti, podrži, djeluj", a tim povodom su dijelili i promotivni materijal i letke građanima.

Cilj obilježavanja Dana sjećanja je i skretanje pozornosti javnosti na statistiku, najčešće uzročnike, posljedice i troškove prometnih nesreća, ali i ukazivanje na poduzimanje mjera koje mogu utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća.

U prometnim nesrećama u Bosni i Hercegovini u protekloj 2021. godini, život je izgubilo 255 osoba, a prema nepotpunim statističkim podatcima dosad je u 2022. godini taj broj povećan na 260. Na putevima u BiH ove godine zabilježeno je oko 30.000 prometnih nesreća čiji su najčešći uzroci prekoračenje brzine i prisutnost alkohola u organizmu.
Tri tisuće Bosanaca i Hercegovaca je u posljednjih deset godina izgubilo živote u prometu. Nažalost to su brojke kojih se podsjetimo za ovakve dane. U međuvremenu vrlo malo radimo na pomoći tim žrtvama, ljudima koji su dali pomoć tim žrtvama kao što su vatrogasci, policajci, timovi hitne pomoći. Stoga, današnji dan obilježavamo kako bismo odali počast i tim ljudima koji su prvi došli pomoći žrtvama, ali i kako bismo upozorili na žrtve u prometu i ono što bi trebalo uraditi da pomognemo obiteljima stradalih - rekao je Lindov koji je pripadnicima vatrogasnih i policijskih službi uručio zahvalnice.

Rekao je da je u BiH nužno uraditi mnogo toga na cestovnoj infrastrukturi, edukaciji i pomoći službama, kako bi na odgovarajući način reagirali na žrtve u prometu.
Bosni i Hercegovini nedostaje dobra i kvalitetna cestovna infrastruktura, koja mora biti na zavidnoj razini. Moramo imati zaštitne, odvojene ograde na svim dionicama gdje je potrebno kako bi nas, u slučaju eventualne naše greške, spasile od težeg ozljeđivanja i smrtne posljedice - rekao je Lindov.

Istaknuo je kako u BiH ne postoji organizirana borba protiv stradanja u prometu ni na jednoj razini vlasti.
Danas gradimo infrastrukturu koja nije sigurna za kretanje. Nije održiva za urbano kretanje. Nemamo adekvatnih pješačkih i biciklističkih staza koje pospješuju sigurnost - rekao je Lindov.

Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnog prometa posvećen je sjećanju na milijune poginulih u prometu širom svijeta i izražavaju suosjećanja obiteljima žrtava. Obilježava se već 27 godina širom svijeta, a Ujedinjene nacije su 2005. godine usvojile Rezoluciju kojom pozivaju na obilježavanje tog dana u trećoj nedjelji studenoga.

Aldina Ramović, studentica drugog ciklusa na fakultetu za promet i komunikacije, rekla je da će do 2030. godine Svjetski dan imati važnu ulogu pomaganja u postizanju cilja smanjenja broja žrtava na cestama od 50 posto.
Ovim putem apeliramo na vozače i ostale sudionike u prometu da poštuju propise, prometne znakove i pravila kako bi naš promet bio sigurniji, kako bismo žrtava i prometnih nesreća imali što manje - rekla je Ramović.

Događaju je nazočila i Sunita Bečić, majka dječaka Alija Bečića, učenika šestog razreda O.Š "Aleksa Šantić", koji je prije skoro godinu dana smrtno stradao u sarajevskom naselju Nedžarići, kada ga je udario kamion u ulici koja vodi od škole do kuće, a koja nema nogostup. Nije bila u stanju davati izjave medijima, ali je poručila da nadležni organi nisu ništa uradili od dana kada je njen sin stradao, kako se slična tragedija ne bi ponovila.

Glas naroda

Lipi rat, kamilica u odnosu na ovo...

Ceste su pune bahatih vozača koji brzom vožnjom i preticanjem liječe neke svoje frustracije i komplekse. Problem je što od njih nastradaju nevini ljudi jer se oni ponašaju kao da su sami na cesti.

Neka ginu itreba,da se voze po zakonu ko ovde u NJemačkoj ne bi ginuli.
Bagra ne radi ništa,nakrala se kupili aute pa voze napušeni i pijani,jedino mi je zao Nevinih stradalnika od te ,obično,uhljeb bagre,bože čuvaj Njemačku od HDZ pljačke i nerada!

Jesi ti tačno iz Njemaćke ili neđe okolo?

Najprije nauči pisati riječ po riječ, pa na kraju i snu rečenicu. Eto u Njemačkoj su svi experti za volanom se ne se*ri.

Kakvi lu+daci voze po testi dobro misečno nemamo taj broj mrtvih, nema policije nema kazni tako je u svemu zato i propadamo u svemu...

U BiH u posljednjih deset godina u prometnim nesrećama poginulo 3.000 ljudi
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari