Održan 2. Međunarodni šahovski turnir "Memorijal Ivan Boto"

ljubuski.info

Govorom Ranke Boto, supruge pokojnog zaljubljenika u šah Ivana Bote i početnim potezom kojeg je povukla Botina unuka Ivana jučer je otvoren 2. Međunarodni šahovski turnir "Memorijal Ivan Boto" u Ljubuškom koji je i ove godine okupio respektabilan broj šahista iz čitave regije.

Njih 93 se jučer nadmetalo za šahovskim pločama za prvu nagradu na turniru koji nosi ime po čovjeku koji je dao veliki doprinos razvoju šaha u Ljubuškom.

Hotel Bigeste je tako jučer "vrvio" šahistima, uz brojne igrače iz Hercegovine, do Ljubuškog su potegnuli igrači iz cijele BiH, ali i Hrvatske i Srbije.

Moglo se za pločama vidjeti zanimljivih mečeva i šahovskih minijatura, a na kraju je najuspješniji bio FIDE majstor Slaven Paštar koji je u devet kola borbe pokazao najviše. Nanizao je Paštar šest pobjeda i tri remija, bez poraza, što mu je bilo dovoljno da osvoji prvo mjesto i novčanu nagradu od 500 KM.

Drugo mjesto i nagradu od 300 KM je uzeo međunarodni majstor Vlado Jakovljević koji je kao i Paštar na kraju imao sedam i pol bodova, ali slabiji dodatni kriterij.

Treći je bio mladi Domagoj Begić sa sedam bodova. Domagoj je odigrao dobar turnir, izgubio je samo meč od Jakovljevića, a pobjedio je inter-majstora Atifa Dumpora, FIDE-majstora Milana Miljkovića te je remizirao s prvoplasiranim Paštarom.

Četvrti je bio Ivan Kalajdžić, peti mladi Marin Grgantov, a šesti Ante Tomas. Čapljinac Zvonimir Karlović je završio na sedmom mjestu, osmi je bio Atif Dumpor, a deveti Josip Čapin.

Poznati ljubuški šahist Željko Boto je bio deseti te je na uručivanju nagrade popraćen burnim pljeskom.

Inače, na samom početku udovica Ivana Bote Ranka je poželjela dobrodošlicu svim šahistima.
Evo nas i drugu godinu na istom mjestu i da odigramo igru za intelektualne darove, najbolji sport za vježbanje mozga. Crno bijele figure su upravo metafora života. Crne su znak tmine, a bijele svijetlosti. Igra za dva igrača, a na 64 polja. Tuga se izmjenjuje sa srećom, dan sa noći, rekla je na otvaranju Ranka Boto, koja je dodala kako je za nju i njezinu obitelj tužno što njezin muž i otac njene djece danas ne igra ovu igru.

Ipak, vjerujem da nas prati i naš svaki potez. Sretni smo što postoje dobri ljudi, ljubitelji šaha koji su oživjeli sjećanje na zaljubljenika u šah. Toplo se zahvaljujem svim onima koji su pokrenuli ovaj memorijal u čast mog muža Ivana. Prvenstveno Alenu Buntiću, predsjedniku Šahovskog kluba Kula Ljubuški, začetniku ove ideje. Zahvaljujem se i gradonačelniku Vedranu Markotiću i svim sponzorima koji imaju sluha za pozitivne događaje u našem gradu. Sve više je osnovnoškolaca koji su u šahovskom klubu i to mi je drago jer na mladima svijet ostaje. Svima želim sretnu igru i drago mi je da će prvi potez povući moja unuka Ivana, rođena na isti dan i mjesec kao i njezin djed Ivan. Božje poslanje, rekla je na otvaranju Ranka Boto, a potom su krenuli šahovski mečevi.

Generalni pokrovitelj turnira je bio Grad Ljubuški zahvaljujući čijoj su potpori organizatori uspjeli osigurati bogat nagradni fond, podijelili su 10 redovnih i 16 specijalnih nagrada.

Radio Ljubuški

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari