BiH ulazi u projekt EU-a vrijedan 160 milijuna eura

ljubuski.info

Usvajanje naprednih tehnologija, kao i vještina u poduzetništvu, od proizvodnje hrane do industrije, kao i ulaganje u kružnu i resursno učinkovitu ekonomiju samo su neki od prioriteta novog programa Interreg VI-B IPA Adrion 2021. - 2027. u koji BiH namjerava uskoro ući.

Program koji je dio novog IPA III instrumenta za pretpristupnu pomoć u proračunskom razdoblju Europske unije (EU) 2021. - 2027. vrijedan je 160,810.017,65 eura, od čega je doprinos EU-a 136,688.515 eura, a preostalih 15% sredstava osigurat će korisnici programa.

Razlozi pokretanja

Vijeće ministara BiH usvojilo je nedavno informaciju o programu teritorijalne suradnje Interreg VI-B IPA Adrion 2021. - 2027. u vezi s potpisivanjem pisma suglasnosti prije podnošenja programa Europskoj komisiji na odobrenje, a kako se navodi u informaciji, IPA Adrion 2021. - 2027. uključuje Hrvatsku, Grčku, Sloveniju i Italiju, dok su među zemljama koje nisu članice EU-a Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Bosna i Hercegovina i Republika San Marino.

U obrazloženju razloga pokretanja programa podsjeća se kako su ekonomski odnosi unutar ovoga područja čvrsti uz dugotrajne komplementarnosti i sinergiju, no uz opasku kako i dalje postoje mnoge ekonomske i socijalne razlike. Uz to, pandemija je snažno utjecala na ovo područje, što je dovelo i do povećanja stope nezaposlenosti, posebice među mladima, kao i socijalne nejednakosti.

Zbog svega navedenoga pokretači programa ističu kako su inovativni i otporni pristup, kao i ekološka održivosti ključni elementi budućih projekata, pri čemu IPA Adrion dodatno doprinosi ubrizgavanju dinamike u proces proširenja.

Program je pritom kao temeljnu viziju postavio četiri prioriteta uz nekoliko detaljno specificiranih ciljeva koji će voditi ekonomskom jačanju. Prva važnost odnosi se na unaprjeđenje inovacijskih i istraživačko-razvojnih kapaciteta, a pritom će posebna pozornost biti na razvoju pametne strategije specijalizacije, uz razvoj klastera, transnacionalnih strateških partnerstava i inovativnih mreža.

Prehrana, energija...

Ovaj prioritet bit će usmjeren na dva specifična cilja - razvijanje i unaprjeđenje istraživačkih i inovacijskih kapaciteta te usvajanje naprednih tehnologija i razvijanje vještina za pametnu specijalizaciju, industrijsku tranziciju i poduzetništvo.

Spomenuta specijalizacija pritom bi se trebala realizirati u nekoliko ključnih područja, počevši od zdravlja i kvalitete života, preko poljoprivredno-prehrambene i sigurne prehrane pa do energije i održivog turizma.

Druga važnost uključuje podršku zelenijoj i klimatski otpornoj jadransko-jonskoj regiji uz postizanje ambicioznih ekoloških ciljeva postavljenih zelenim dogovorom EU-a u rasponu od prilagođavanja klimatskim promjenama do očuvanja bioraznolikosti i smanjenja rizika od katastrofa.

Treća pak uključuje jačanje mobilnosti, specifičnosti klimatski otporne regionalne i lokalne mobilnosti, dok se četvrta važnost odnosi na potporu upravljanju jadransko-jonskom regijom, pri čemu se podsjeća na činjenicu kako je makroregionalna strategija jedan od najnovijih i inovativnih okvira politike EU-a, koji potiče zemlje koje se nalaze u istoj regiji na suradnju u cilju unaprjeđenja politika i pronalaženja zajedničkih rješenja za zajedničke probleme.

Večernji list

Glas naroda

Tamo di dođu pare EU sve domaće crkne osim uhljeba,oni će zadnji crknut,već viđeno u Hrvackoj!

Zato u Argentini,Maroku i Mongoliji.sve cvjeta?

Eu fondovi dolaze za HDZ [ * neprimjereno * ]čine.Žalac balarina,Kninska trkačica Rimac,lepojka siska gospoja sa banjalučkom školom Mercel,no EU ih sve spremi u Remetinec,sad imaju strah od lopovluka ,preostali,vraćaju se pare u uniju,neiskorištene,pogledaj te narode šta o HDZ lopovluku piše Kosorica HDZovka,stvarno je previše,oprosti Bože.Kosorica tviter

Usvajaju samo one napredne tehnologije koje mogu iskoristiti za pljačku naroda a medicina,infrastruktura,školstvo i industrija na razini od prije 50 godina

I poljoprivreda

BiH ulazi u projekt EU-a vrijedan 160 milijuna eura
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari