Vlada FBiH se hvali mjerama u borbi s inflacijom

ljubuski.info

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je od veljače ove godine fokusirana na donošenje i provedbu brojnih mjera i programa podrške građanima, kojima nastoji ublažiti negativne posljedice poskupljenja izazvanih inflacijom uslijed ukrajinske krize, priopćeno je iz Vlade.

Prioritet je očuvanje i nastavak gospodarske stabilnosti, a kako bi se iz rasta bruto društvenog proizvoda i naplate javnih prihoda, što više novca moglo usmjeriti stanovništvu, posebno socijalno najugroženijim kategorijama.

Mjere se odnose na jednokratne novčane potpore stanovništvu te putem subvencioniranja računa za električnu energiju, podjele paketa s osnovnim životnim namirnicama i higijenskim sredstvima. Programi Vlade FBiH obuhvaćaju ukupno oko milijun osoba u Federaciji BiH.

Uredbom o pomoći stanovništvu, uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena, Vlada Federacije je prvo osigurala isplatu jednokratnih pomoći od 100 KM umirolljenicima, braniteljskim kategorijama i civilnim invalidima. To je ukupno više od 530.000 stanovnika koji su u kolovozu i rujnu primili ovu vrstu naknade na svoje transakcijske račune.

Radi dalje zaštite umirovljenika od inflatornih udara, Vladinom prošlomjesečnom odlukom određeno je i treće ovogodišnje povećanje za primatelje najnižih mirovina. Nakon što su u travnju i lipnju za ukupno 11 posto povećane sve mirovine izuzev najviših, za populaciju koja prima minimalne slijedi još pet posto povećanja, počev od isplate listopadskih mirovina.

Dopunom Uredbe o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena, Vlada je za još 270.000 nezaposlenih osoba u Federaciji osigurala isplatu jednokratne naknade od po 100 KM iz federalnog proračuna. Za provedbu su zadužene kantonalne službe za zapošljavanje, a rok za završetak isplate je 20. prosinac.

Federalna direkcija robnih rezervi s krajem rujna završila je prvi krug podjele paketa s osnovnim životnim namirnicama i higijenskim potrepštinama za 17.000 korisnika iz kategorije stanovnika u stanju socijalne potrebe. Isti korisnici će ove pakete pomoći dobiti i u drugom krugu podjele do kraja studenog.

Inače, postupajući po Vladinoj odluci iz ožujka ove godine, Federalna direkcija robnih rezervi podijelila je i 1,4 milijuna litara plavog dizela, u okviru čega je svaki registrirani poljoprivredni proizvođač dobio 50 litara dizela po hektaru.

Dodatno, Vladinom uredbom je omogućeno poslodavcima isplata jednokratnu pomoć u visini do 1.080 KM zaposlenima. Predviđeno je da se najkasnije do kraja ove godine tako pomogne radnicima, a poslodavci koji to učine, oslobođeni su plaćanja poreza i doprinosa na iznos isplaćene podrške.

U nemogućnosti da utječe na cijene plina i nafte, Vlada iz proračuna FBiH, u skladu sa svojom odlukom u petomjesečnom razdoblju, subvencionira i račune za struju za oko 65.000 obitelji u ukupnom iznosu od po 100 KM.

Od 12. studenog ove godine na snagu je stupila Odluka Vlade FBiH o propisivanju mjere izravne kontrole cijena određivanjem najviše razine cijene za pelet, koja je po toni u svim pakiranjima u maloprodaji ograničena na 480 KM, plus PDV (561,60 KM). Razlog za donošenje ove mjere je prevencija i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih proizvođača i trgovaca peletom, zaštita ekonomskih interesa građana i omogućavanje urednu opskrbu tržišta.

Kako bi spriječila moguće zloporabe trenutačnog stanja radi ostvarivanja većih profita, Vlada je ostavila na snazi mjere o ograničavanju cijena, koje je donijela u vrijeme pandemije koronavirusa. Riječ je o odlukama o propisivanju mjera izravne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za osnovne životne namirnice i druge proizvode te naftne derivate.

Ograničenje se odnosi na 17 vrsta prehrambenih proizvoda, što obuhvaća oko 535 proizvoda, gdje marže u veleprodaji ne smiju prelaziti šest posto, a u maloprodaji maksimalnu visinu od osam posto na nabavnu cijenu na dan 31.12.2020. godine. Kad je riječ o gorivu, onima koji obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim prerađevinama propisana je maksimalna visina marže u iznosu od 0,06 KM po litri, a za trgovce na malo od 0,25 KM po litri.

Izravna izdvajanja proračunskih sredstava građanima

Ostajući privržena principu da višak javnih prihoda izravno usmjerava građanima kojima su oni najpotrebniji, Vlada je u 2022. godini povećala mirovine i braniteljske naknade te značajno veća sredstva izdvojila za poljoprivredu i robne rezerve sa ciljem intervencije na cijene hrane. Također, usvojeni su zakoni koji pružaju materijalnu potporu određenim kategorijama, poput roditelja njegovatelja i djece iz materijalno ugroženih obitelji.

Ove godine tri puta se povećavaju mirovine. Prva dva puta povećane su za ukupno 11 posto svim umirovljenicima izuzev onim s najvišim primanjima. Na inicijativu premijera Fadila Novalića, treće povećanje od pet posto dobit će korisnici najnižih mirovina, počev od obračuna za studeni 2022. godine, čime su za ovu kategoriju povećana primanja za ukupno 16 posto u ovoj godini.

U travnju ove godine donesen je i set izmjena braniteljskih zakona, u koje je uvedena tzv. švicarska formula, a koja garantira rast naknada braniteljskim populacijama svake godine ovisno o rastu BDP-a i cijena. Tako je za više od 104.000 korisnika braniteljskih naknada izdvojeno dodatnih 20 milijuna KM, a ovogodišnji proračun Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata veći je od 358 milijuna KM. Iz Proračuna Federacije praktično se dnevno izdvaja oko milijun KM za ratne vojne invalide, razvojačene branitelje, šehidske i obitelji poginulih branitelja i dobitnike najviših priznanja.

Na prijedlog Vlade FBiH, usvojeno je više sustavnih zakonskih propisa koji imaju socijalni karakter i uređuju oblast mjesečnih primanja osobama u stanju socijalne potrebe, a s kojima se ujedno rasterećuju županijski proračuni.

Na snagu je tako stupio Zakon o roditeljima njegovateljima FBiH za čije provođenje će se godišnje izdvajati 27 milijuna KM iz federalnog proračuna. Prema tom zakonu, jedan od roditelja ili skrbnika koji vodi brigu o osobi s invaliditetom ima pravo na mjesečnu naknadu u visini najniže neto plaće u FBiH (trenutačno je to 543 KM), uz pripadajuće doprinose za PIO, zdravstveno i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti.

Počinje i primjena Zakona o materijalnoj potpori obiteljima s djecom u FBiH. Njim je zajamčeno pravo na dječji dodatak u mjesečnom iznosu od 103,17 KM djeci iz obitelji slabijeg imovinskog stanja i socijalno ugroženih, i to do njihove 18. godine. Ovim zakonom je obuhvaćeno oko 80.000 djece u FBiH.

Također, za sve nezaposlene rodilje u FBiH, bez obzira na to iz koje su županije, ukinut je prihodovni census pri ostvarivanju prava na novčanu pomoć, čime je broj korisnica s prijašnjih 2.100 povećan na više od 9.000. Njihove mjesečne naknade ne mogu biti niže od 55 posto najniže plaće u FBiH u prvoj godini nakon poroda, što trenutno iznosi 298,65 KM. Županijama ostaje mogućnost povećanja ovog iznosa naknada, što su neki već i učinili te izdvajaju mjesečno i do 1.000 KM rodiljama.

Vlada FBiH je intervenirala i donoseći nove mjere pronatalitetne politike izmjenama Zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji. On su donesene kako bi se s 10 milijuna KM godišnje svim parovima u FBiH omogućilo pod jednakim uvjetima imati pravo na liječenje steriliteta na teret Proračuna Federacije.

Vlada FBiH provodi i posebne projekte potpore mladima. Tako je ove godine za programe Federalnog zavoda za zapošljavanje osigurala 61 milijun KM. Za stambeno zbrinjavanje mladih pod povoljnim uvjetima kod Union banke d.d. Sarajevo, osigurano je ukupno 30 milijuna KM ove godine, kao i prethodne četiri. Za resore kulture i sporta te obrazovanja i znanosti, koji su namijenjeni najvećim dijelom za podršku mladima, iz ovogodišnjeg federalnog Proračuna izdvojeno je 28 milijuna KM.

Za povratničke populacije, iz Proračuna FBiH ove godine izdvojeno je 45,4 milijuna KM, što je dvostruko više nego prošle godine.

Iako je rast cijena izazvan vanjskim faktorima, kao posljedica pandemije i rata u Ukrajini, Vlada FBiH je intervenirajući na polju jačanja prehrambene neovisnosti, u federalnom proračunu za ovu godinu za poljoprivrednike osigurala rekordnih 106 milijuna KM, što je povećanje za 22 posto u odnosu na 2021. Kroz subvencije je kreiran i ambijent za stabilnu domaću proizvodnju mlijeka.

Ove godine iz Proračuna FBiH prvi put je izdvojeno 20 milijuna KM za Federalnu direkciju robnih rezervi, što je deset puta više nego ikad do sada.

Intervenirajući na polju jačanja energetske neovisnosti Federacije, Vlada je, dok su cijene električne energije na europskom tržištu enormno rasle, osigurala da u ovoj godini ne bude poskupljenja struje za domaćinstva. Stavljeni su u pogon blokovi 4 i 5 termoelektrana Tuzla i Kakanj.

Uoči sezone grijanja, Vlada je posebno intervenirala kod Vijeća ministara BiH, inicirajući privremenu zabranu izvoza peleta i ogrjevnog drveta tijekom zime, kako bi se zaštitili građani od enormnih povećanja cijena te spriječilo ekstra profiterstvo pojedinih proizvođača i trgovaca ogrjevom.

U rujnu je iz Vlade FBiH upućen i zahtjev na razinu države da se privremeno ukine PDV za isporuke prirodnog plina kako bi se dodatno ublažio udar na proračun građana zbog neminovnog poskupljenja ovog energenta.

Iz Federalne vlade je iskazana potpora i prijedlogu za privremeno ukidanje trošarina na gorivo, ali i to je odluka na koju entiteti nemaju utjecaja nego se donosi u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Vlada je, kao i prethodne dvije, i ove godine iz Proračuna FBiH isplatila 239 milijuna KM podrške županijskim i općinskim proračunima.

Sve ovo je potvrda činjenice da je Federacija ponijela i nosi najveći teret borbe i s pandemijom i s inflacijom. Istovremeno, Vlada FBiH uspjela je poboljšati ekonomsku stabilnost, zahvaljujući odgovornoj fiskalnoj politici i racionalnoj potrošnji.

U razdoblju od 2015. do 2022. godine, rast BDP-a iznosio je 7,2 milijarde KM, a izvoz iz Federacije je porastao za skoro četiri milijarde i bilježi se najbolji izvozni rezultat. To je omogućilo i da Proračun FBiH ove godine bude najveći do sada, u iznosu od 5,6 milijardi KM.

Glas naroda

Kakva je borba protiv inflacije znaju svi oni koji idu svaki dan u trgovinu po namirnice. Kakva je borba protiv korupcije, nepotizma i slicnih anomalija znaju oni koji se javljaju na natjecaje i vide tko se i kako zaposljava. Nasim politicarima su puna usta pozitivizma u svakom pogledu. S obzirom da je za njih politika osobno zaposljavanje, di se moze podobro obogatiti, nije ni čudo da šire pizitivu i entunzijazam. To šta narod tu pozitivu ne vidi i ne osjeća, njih apsolutno se ne tiče i nije ih briga.

svojim službenicima pomoć 1080 a ostalima 100 maraka svaka čast

vlada treba da slavi inflaciju puni proračune na račun građana

Vlada FBiH se hvali mjerama u borbi s inflacijom
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari