Ministarstvo pravde pokušava ozakoniti sukob interesa

ljubuski.info

Transparency International (TI) u BiH stava je da Ministarstvo pravde BiH novim Zakonom o sukobu interesa, koji je upućen na konzultacije, praktično pokušava ozakoniti obnašanje dvostrukih funkcija i usvojiti rješenje koje je lošije od postojećeg.

Tako TI argumentira da se predloženim zakonom sve izabrane zastupnike i izaslanike u Parlamentu BiH izuzima iz ograničenja koja se odnose na obnašanje dvostrukih funkcija u upravama javnih poduzeća, a prijedlog je da im više ne bude zabranjeno imati i vlastita, privatna poduzeća, koja posluju s državom te biti u upravama udruga i zaklada koje se financira iz proračuna.

Apsurdan prijedlog

Apsurdno je da se ovakav prijedlog, koji će svakako pogoršati stanje korupcije u BiH, pokušava usvojiti pod krinkom ispunjavanja uvjeta EU-a za dodjelu statusa kandidata za članstvo BiH u Uniji, a iz koje poručuju da se u okviru borbe protiv korupcije mora unaprijediti zakone o sprječavanju sukoba interesa na svim razinama. Osim što se predlaže ukidanje brojnih ograničenja za izabrane dužnosnike, čak se uvodi manje ograničenja od postojećih. Dosadašnjim zakonom je svim nositeljima javnih funkcija bilo zabranjeno biti na čelu udruga ili zaklada koje se financira iz proračuna bilo koje razine vlasti, dok sada Ministarstvo pravde BiH predlaže da se sukobom interesa smatra samo financiranje takve udruge s razine BiH. To je veliki korak natrag jer dužnosnici u državnim institucijama svoj utjecaj mogu ostvarivati za osobne interese i na nižim razinama vlasti. Dodatni problem predloženog zakona je što sužava pojam 'bliskih srodnika' u odnosu na postojeći zakon i usko tretira pojam povezanih osoba formulacijama koje će biti teško dokazive, dodaje TI i ukazuje da je poseban problem što novi zakon ne jamči neovisnost Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa a uvodi se i složen postupak imenovanja članova Povjerenstva te samog načina utvrđivanja sukoba interesa.

Povući zakon iz procedure

TI BiH navodi i da je Ministarstvu pravde dostavio komentare na sporne odredbe predloženog zakona te traži njegovo povlačenje iz procedure jer brojne odredbe, osim što postavljaju niže standarde od postojećih, dodatno kompliciraju proces utvrđivanja sukoba interesa.

Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari