Ove godine najniže mirovine povećane za 63,40 KM

ljubuski.info

Više od 200.000 umirovljenika korisnika Federalnog zavoda MIO još će samo listopadsku mirovinu dobiti u dosadašnjoj visini, a već od prosinca taj će iznos biti veći. Riječ je o umirovljenicima koji su korisnici najnižih mirovina, čija visina trenutačno iznosi 424,43 KM.

Treći rast u godini

Odlukom Vlade FBiH utvrđeno je povećanje najniže mirovine u iznosu od pet posto, počevši od obračuna mirovine za studeni 2022. godine. Za realizaciju ove odluke, koja stupa na snagu sljedećeg dana od objavljivanja u Službenim novinama FBiH, zadužen je Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Kako je obrazložilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, cilj ove odluke Vlade FBiH je provedba zaključka Vlade FBiH od 13. listopada 2022. godine, kojim su zaduženi federalni ministar financija, federalni ministar rada i socijalne politike i Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje poduzeti korake i pripremiti provedbene akte nužne za povećanje najniže mirovine u FBiH u najvišem mogućem postotku. Tako će u prosincu korisnici najnižih mirovina dobiti 445,60 KM, odnosno 20,20 KM više nego u studenome. Inače, riječ je o trećem rastu mirovina u ovoj godini.

Naime, odlukom Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO o redovitom usklađivanju, prvo uvećanje uslijedilo je prilikom isplate mirovine za travanj. Mirovine su tada rasle za 7,3 posto, odnosno najniža mirovina je s 382,18 KM porasla na 410,08 KM. Riječ je o povećanju od 27,90 KM. Potom je Vlada FBiH donijela odluku o izvanrednom usklađivanju mirovina, čija je primjena počela od isplate mirovina za lipanj 2022. godine. Tom prilikom mirovine su se povećale za još 3,5 posto, čime je najniža mirovina dosegnula trenutačni iznos od 424,43 KM. Primjenom najavljenog povećanja od 5 posto najniže mirovine u ovoj će godini ukupno porasti za 63,42 KM.

Novo redovito povećanje umirovljenici mogu očekivati tek u travnju jer je tako propisano zakonom. Naime, u članku 79. Zakona o mirovinskom osiguranju FBiH navodi se kako se mirovine usklađuju 15. travnja svake godine tako što se usklađivanje vrši u visini zbroja 50% postotka porasta potrošačkih cijena i 50% postotka porasta realnog bruto društvenog proizvoda u FBiH i u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim mirovina ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, a najviše do stope rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodnoj godini.

Najviše bez povećanja

Najviše mirovine neće se usklađivati/povećavati sve dok najniži iznos mirovine ne dosegne jednu petinu iznosa najviše mirovine ostvarene po zakonu. Inače, rast mirovina bio je neizbježan s obzirom na to da je tijekom ove godine prisutan iznimno visok rast cijena osnovnih životnih namirnica, što posljedično predstavlja veliko opterećenje za građane, a među najugroženijim kategorijama stanovništva upravo su umirovljenici koji primaju mirovine minimalnog iznosa. Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za rujan 2022. godine iznosi 2852,37 KM. Potrošačke cijene hrane u FBiH su od početka godine do kraja kolovoza 2022. godine ukupno u prosjeku porasle za 18,6 posto, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku. U promatranom razdoblju potrošačke cijene kruha porasle su za 22,9 posto, pšeničnog brašna za 37,9 posto, mesa za 16,3 posto. Svježe mlijeko poskupjelo je za 26,1 posto, jaja za 13,7 posto, a ulje i masnoće za 46,7 posto, šećer za 43,5 posto. Početkom godine kruh se moglo kupiti i za 0,50 KM, dok je sada najjeftiniji od 0,90 do 1 KM.

Večernji list

Glas naroda

Zašto se ne povećaju mirovine za 40 godina rada, koje iznose 13 KM po godini rada? Sramota.
A minimalna mirovina iznosi 445 KM za 15 godina rada i iznosi 30 KM po godini rada.
Razlika u mirovini za 15 godina rada i 40 godina rada je 70 KM! Sramota.
Imate li imalo logike i pameti kod ovakvom računanja mirovina i poniženja ljudi koji su radili 40 godina i uplaćivali doprinose i sa 65 godina dobili ovu socijalu, pa sad u starosti gladuju.
Sramota do neba.

Ti sa 40godina su češkali ja.jca po uredima

Ne samo u uredima, nego i rudnicima, trgovinama, bolnicama itd. ali su radili i uplatili 40 godina i najveća nepravda je što se ne poveća mirovina za 40 godina rada.
A piše povećane mirovine 63%pa dobro vi mislite da smo svi ludi a nismo. Da, da a sebi ste povećali desetak posto ili manje tj. iznos od 500 KM, taman toliko koliko iznosi mirovina ta 40 godina rada. Bezobrazno i sramotno.

Na cestu pa se buni,ilinsi naucio lezat i dobivat placu.

21:39,
Ti na cestu kad odradiš i uplatiš 40 godina, dobro si se uhljebio dok ti stari i nemoćni umirovljenici smetaju, koji su gladni nakon 40 godina rada.

Velike pare matane

Jad i bjeda od države,mladosti niži što prije vi je nećete moći imati nikako.Fuj [ * neprimjereno * ] korumpirani.

Ove godine najniže mirovine povećane za 63,40 KM
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari