Pad broja zaposlenih u FBiH, plaće realno sve manje vrijede

ljubuski.info

Nešto više od pola milijuna osoba zaposleno je u FBiH, prema podacima koji su dostupni za kolovoz.

U ovom entitetu zabilježen je blagi pad zaposlenosti u odnosu na srpanj - broj zaposlenih se smanjio za 0,5 posto, a broj zaposlenih žena za 0,7 posto. Prerađivačka industrija zapošljava najviše osoba, gdje je u kolovozu zabilježeno 106.545 popunjenih radnih mjesta.

U kolovozu je zabilježen blagi rast zaposlenih u prerađivačkoj industriji, koja ujedno ima jednu od najnižih neto plaća u FBiH. U odnosu na isti mjesec lani, broj zaposlenih je porastao za 2,7 posto, priopćeno je iz Federalnog zavoda za statistiku.

Najveći godišnji rast broja zaposlenih bilježi sektor koji nudi i treću najvišu neto plaću u prosjeku - sektor informacija i komunkacija, koji ima 9,7 posto veći broj uposlenih. Ohrabrujućim se može smatrati porast broja zaposlenih u sektoru stručne, naučne i tehničke djelatnosti. U kolovozu ove godine u odnosu na isti mjesec lani ovaj sektor povećao je broj zaposlenih za 5,9 posto.

Plaće radnika

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća iznosi 1.138 maraka u FBiH. Neto plaća je nominalno viša za 1,4 posto, a realno za 1,3 posto u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom za kolovoz 2022. godine nominalno je viša za 13,8 posto, a realno niža za 3,1 posto.

Analiza podataka prema djelatnostima u mjesecu kolovozu 2022. u odnosu na srpanj 2022. pokazuje da je najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plaće zabilježeno u djelatnosti proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, plinom, parom i klimatizacije za 7,8 posto, zatim u djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribolova za 6,7 posto.

Najveće smanjenje prosječne mjesečne isplaćene neto plaće zabilježeno je u djelatnosti administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti za 2,0 posto, zatim u djelatnosti stručne, naučne i tehničke djelatnosti za 1,1 posto.

Međutim, kada gledamo realni indeks za kolovoz ove godine i lani, najveće povećanje neto plaća bilježi sektor poslovanja nekretninama (6,9 posto), a najveći pad bilježi sektor financijske djelatnosti i osiguranja (-11,4 posto). Situacija nije bolja ni u sektoru obrazovanja, gdje je neto plaća u godinu dana pala za 8,4 posto.

Prosječna mjesečna isplaćena bruto plaća po zaposlenom za kolovoz iznosi 1.761 marku i nominalno je viša za 1,5 posto, a realno za 1,4 posto u odnosu na prethodni mjesec. U odnosu na isti mjesec lani prosječna mjesečna isplaćena bruto plaća nominalno je viša za 13,8 posto, a realno niža za 3,1 posto.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća koju objavljuje Federalni zavod za statistiku ne sadrži porez na dohodak.

Glas naroda

Kradezeudbaši i uhljebi su krivi za sve

Pada broj zaposleni bravo.Pada li što su ljudi našli neki posa u BiH ili što odseliše.

Prica bi mogla slibodno ici ovako:
Ja sam se na vrime uclania u vladajucu partiju. Para imam ko blata i gledaju me ko malog Boga, di god dođem prvo je meni od stolice do jela. A sta sam ja tomu kriv, narod oće tako ...
To je suštiinska istina i sve ostalo bi se dalo brzo poboljšati ali promjeniti narod, e to ne ide bas tako, vidimo ..

partijaši su osigurani a ovi drugi i što nisu rade da ovi partijaši imaju prihode triba ih pustiti da sami sebi rade i uplaćuju mirovinsko itd.dog gradjani ne naprave gradjanski neposluh ovako će nas ugnjetavat.

Pad broja zaposlenih u FBiH, plaće realno sve manje vrijede
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari