Pod kojim uvjetima je moguće poskupljenje struje?

ljubuski.info

Direktor Javnog poduzeća (JP) 'Elektroprivreda BiH' (EP BiH) Admir Andelija pojasnio je pod kojim je uvjetima moguće poskupljenje struje za kućanstva. Naime, iz tog je poduzeća još u siječnju najavljeno da će struja gospodarstvu poskupjeti za 20 posto te dali uvjeravanja da struja za kućanstva, pak, neće poskupjeti. No, pojedini stručnjaci iz oblasti energetike smatraju da se struju kućanstvima prodaje ispod tržišne cijene te da je već odavno trebala poskupjeti. Kao razlog zašto tako misle ističu da vlast neizmijenjenom cijenom kupuje socijalni mir.

Cijene će biti korigirane u slučaju radikalnog rasta potrošnje

Još uvijek ne razmatramo poskupljenje cijene električne energije za javnu opskrbu - kućanstva i manje biznise. Imamo dovoljno kapaciteta i rezervi. Svakodnevno pratimo situaciju u pogledu potrošnje. Ono što može biti rizik za održanje trenutnog iznosa cijena jest drastični rast potrošnje, kao i povećanje cijene ulaznih komponenti (za proizvodnju struje), prije svega uglja kao osnovnog energenta", pojasnio je za Klix direktor EP BiH Andelija. Gostujući na FTV početkom prošlog mjeseca, on je istakao da električna energija ne može biti osnovni energent za zagrijavanje te napomenuo da bi mogla porasti potrošnja struje kao alternative za druge energente, i to zbog poskupljenja drugih energenata - plina, drva, peleta… To bi za posljedicu moglo imati poskupljenje struje. "Smatramo da u nekim normalnim uvjetima potrošnje nećemo imati problem ni s opskrbom ni s cijenom. Dođe li, pak, do radikalnog rasta potrošnje struje, tj. ako tu struju budemo morali nabavljati na tržištu, onda ćemo morati korigirati cijene, kazao je on tada.

Profesor na Fakultetu za elektrotehniku u Tuzli i član Upravnog odbora ReSETa - Centra za održivu energetsku tranziciju Mirza Kušljugić cijeni kako postoji mogućnost problema u distributivnoj mreži uslijed značajnog rasta potrošnje struje.

On je ukazao da bi to moglo uzrokovati nestanak struje u pojedinim dijelovima gradova.
Ovdje se govori o dijelovima gradova u kojima je mreža stara, nije modernizirana niti je projektirana da stanovi i cijela naselja prijeđu na korištenje električne energije za grijanje. Ne govorimo o fenomenu koji će se desiti u cijeloj zemlji, obrazložio je Kušljugić.

Vlada Federacije BiH je u srpnju odlučila troškove struje subvencionirati za 70.000 građana i to u iznosu od po 20 KM. Subvencije će se isplaćivati u sljedećih pet mjeseci.

Glas naroda

Nema druge do bižat u Njemačku pa nek kradezeovci plaćaju

Pod kojim uvjetima je moguće poskupljenje struje?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari