Inflacija u FBiH viša od 17 posto, raste i nezaposlenost

ljubuski.info

Inflacija u Bosni i Hercegovini i dalje ne jenjava, a s obzirom kako nam dolaze jesen i zima jasno je kako se situacija neće mijenjati na bolje. Stanovništvo se već polako priprema na nove, veće cijene električne energije, moguće i naftnih derivata, samim time i svih ostalih proizvoda. Najavljuju se čak i nestašice.

SAD i EU su se protiv inflacije odučili boriti većim kamatnim stopama. To bi trebao obuzdati inflaciju, ali vrlo vjerojatno izazvati recesiju što pak znači i pad gospodarske aktivnosti i veću nezaposlenost. Upravo zbog toga još i više zabrinjavaju posljednji podaci Agencije za statistiku BiH prema kojima je zaposlenost u našoj zemlji već počela padati.

Zaposlenost

U srpnju 2022. godine broj zaposlenih osoba u BiH iznosio je 837.244, a od toga 371.099 žena. U odnosu na lipanj 2022. broj zaposlenih osoba se smanjio za 0,3 posto, a broj zaposlenih žena se smanjio za 0,4 posto, navodi se.

I dalje je najviše zaposlenih u prerađivačkoj industriji, njih 165.998, te u oblasti trgovina na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikala 147.889. Nažalost, prosječne plaće u ove dvije oblasti su i dalje mnogo manje od one prosječne.

Inflacija

Kada pak govorimo o inflaciji cijene su kolovozu ove u odnosu na kolovoz prošle godine u Federaciji porasle za 17,4 posto. Potrošačke cijene u kolovozu 2022. godine u prosjeku su porasle za 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, navodi Federalni zavod za statistiku.

Promatrano po odjeljcima klasifikacije osobne potrošnje prema namjeni, cijene su porasle u odjeljcima namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 1,9 posto, restorani i hoteli za 1,3 posto, hrana i bezalkoholna pića za 1,1 posto, rekreacija i kultura za 1,0 posto, stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 0,9 posto, ostala dobra i usluge za 0,4 posto, obrazovanje za 0,2 posto i zdravstvo za 0,1 posto.

Cijene su pale u odjeljcima: prijevoz za 3,8 posto i odjeća i obuća za 2,0 posto. U ostalim odjeljcima cijene se u prosjeku nisu mijenjale.

Vanjskotrgovinska razmjena

Pozitivni su pak podaci o izvozu. Naime, u razdoblju siječanj-kolovoz 2022. izvoz je iznosio 11 milijardi 889 milijuna maraka, što je za 35,8 posto više nego u istom razdoblju 2021., dok je uvoz iznosio 18 milijardi 523 milijuna maraka, što je za 39,4 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 64,2 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio šest milijardi 634 milijuna maraka.

Izvoz u zemlje CEFTA je iznosio dvije milijarde 218 milijuna maraka, što je za 57,9 posto više nego u istom razdoblju 2021., dok je uvoz iznosio dvije milijarde 261 milijun maraka, što je za 32,4 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 98,1 posto.

Izvoz u zemlje EU je iznosio osam milijardi 784 milijuna maraka, što je za 35,2 posto više nego u istom razdoblju 2021., dok je uvoz iznosio 10 milijardi 398 milijuna maraka, što je za 31 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 84,5 posto.

Glas naroda

Koga boli briga. Kad bi 80% naseg pucanstva znalo sta je inflacija haha

Narodu je ispran mozak i narod je uvjeren da je bitnija konstitutivnost, ravnopravnost i legitimitet nego inflacija, nezaposlenost i siromaštvo. Treba još veća inflacija, još veća besparica pa možda narod i progleda.

Mujo zbog tih stvari se pokrecu ratovi. I vi ste pokrenuli rat, jer niste htjeli ostati u zajednici sa Srbijom? Krvavi rat sa 100 tisuca ubijenih samo da bi se nacionalno emancipirali, a sad nama bi to branio?

Bitno nam je da izaberemo svoje predstavnike, jer smo unijeli 50% teritorija u Federaciju, jer smo prvi stali u obranu BiH, dok Muslimani jos nisu znali gdje ce se prikloniti, jer smo mi spasili Bihacku enklavu, jer je Hrvatska primala muslimanske izbjeglice dok ste pucali na nas.
I sad bi trebali uciti nasa djeca u skolama da su Osmanlije good guys? Da smo mi svi Bosnjaci katolici? Da je Turska nas prijatelj, a Hrvatska neprijatelj BiH?
Netje ici.

HDZ l-p-ov-.ci.ne cemo mi sami skinuti, ali konstitutivnost i legitimnost ne diraj.

More svoju.Ako mu nije bitna nek je se odrekne.

Jao hvala ti , pa nisam znao da sam Musliman, ti si sigurno vidoviti Milan. Sad si me bacio na trošak , moram se i sunetiti, eto bit ćeš pozvan na feštu povodom mog sunećenja. Niste vi unijeli 50 % teritorija, nije vam to čačino. Od predstavnika se ne živi, predstavnici žive od proračuna koji puni gospodarstvo, a ne nacionalna pripadnost i vjerske zajednice. Ko ti bira predstavnike u Njemačkoj, Irskoj i drugim zemljama gdje Hrvati listom bježe posebice iz kantona gdje su legitimni, konstitutivni i ravnopravni na vlasti evo već 30 godina??? Rat je bio dogovoreno. imovinski, o tome sve više informacija izlazi na površinu i u javnost, ko želi može analizirati i imati svoje mišljenje, a ko je uhljeb i pseto režima mora ko papagaj ponavljati prozirnu i lako oborivu priču, jbg pas liže petu gospodaru za masnu kobasu. Živ mi i zdrav bio, sto godina živio pa možda progledao i shvatio u kakvoj si zabludi živio. SFSN

Svaka čast na komemtaru

Je al nisi napomenuo da se u Sarajevu vrica brasna priprodavala za 1 000ondasnji maraka?Nisi napisa da su iz drugih zupanija kod nas cucili cekajuc posa?Nisi napisa da je iseljavanje u USZ najizrazitije,cak su i sehids Izeta sinovi otisli?Nisi napisa da je Konakovic polozio 12 ispita u 12 dana i najprija diplomira pa upisa prvi razred?Napisa si samo sto bi tvom srcu drago bilo.

Preprodavalo se sve i svašta, a posebno je žalosno što su velike Rvatine prodavale naftu, i vojnu opremu drugim stranama u ratu. pogledaj većinu današnjih tajkuna, svima je zajedničko početak u logistici HVO-a . Oni u logistiku, a sirotinja na prvu crtu. Danas oni milioneri, a sirotinja dio pod zemljom, dio invalidi, a ovo što je ostalo zdravo, postali nadničari po dolini Neretve, mandarine, kupus jagode ili su pobjegli u Njemačku da zarade bar minimalnu mirovinu u zemlji bez legitimnog predstavnika, kad ne mogu u doma .

Nisam ja Mujo, nego Suljo, al nek ti bude

Čuj raste nezaposlenost, ne moš nać radnika ni za lijeka

svi dobri radnici rade u opštini i u mupu i svi su kućile svojta a narod im je roblje isto ko i za vrime Turaka ,no sad je i gore jer su turci uzimali trećinu a HDZ uzima sve !

Bolje kod Komšića biti građanin nego kod udbaša Čovića stoka sitnog zuba,kako reče Francek udbaš

Inflacija u FBiH viša od 17 posto, raste i nezaposlenost
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari