U Hrvatskoj podignuta optužnica protiv Ivana Bašića iz Posušja

ljubuski.info

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 13 hrvatskih državljana (1971., 1973., 1972., 1972., 1980., 1975., 1982., 1971., 1989., 1975., 1973., 1983., 1985.) i tri trgovačka društva zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine, pomaganja u utaji poreza ili carine, krivotvorenja isprave, poticanja na krivotvorenje isprave, sve u sastavu zločinačkog udruženja, te utaje poreza ili carine.

Riječ je o skupini povezanoj s trgovcem luksuznim automobilima Ivanom Injom Bašićem, koji je bio uhićen 2019. godine.

Uskok je, ne navodeći identitete okrivljenika, precizirao kako Bašića tereti da je od siječnja 2018. do 24. lipnja 2019. povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike kako bi nezakonito zaradili izbjegavanjem obračunavanja i plaćanja propisanih poreza prilikom unosa i daljnje prodaje rabljenih vozila visoke klase, piše Index.

Izdavali račune 'nestajućih' tvrtki

Automobile su kupovali u Njemačkoj, a potom su, pribavljali i izrađivali nevjerodostojne račune većeg broja tvrtki osnovanih u Hrvatskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Bugarskoj, lažno prikazujući promjene vlasništva nad tim vozilima.

Prilikom prodaje u Hrvatskoj krajnjim kupcima su izdavali nevjerodostojne račune okrivljenih tvrtki, kao i račune fiktivnih tzv. nestajućih tvrtki iz inozemstva u kojima nisu iskazivali PDV nego su prikazivali da je primijenjen posebni postupak oporezivanja marže, kao i da su PDV platile 'nestajuća' trgovačka društva.

Kupnju rabljenih automobila i njihov unos u Hrvatsku, krajnji su kupci dogovarali s Bašićem, osnivačem i stvarnim voditeljem poslovanja okrivljenih tvrtki.

No, izdavali su im nevjerodostojne račune fiktivnih 'nestajućih' tvrtki iz Bugarske, Slovenije i Slovačke u kojima su lažno prikazivali kako je PDV prikazan i plaćen u Bugarskoj, čime su okrivljenim trgovačkim društvima omogućavali izbjegavanje plaćanja poreza u Hrvatskoj.

Po nalozima Bašića i drugih članova kriminalne grupacije, trećeokrivljeni 50-godišnjak je obavljao plaćanja s fiktivnih računa 'nestajućih' tvrtki, izrađivao i nalagao izrađivanje nevjerodostojne dokumentacije te je pronalazio i postavljao osobe iz Srbije kao fiktivne direktore 'nestajućih' društava.

Pri tome su izrađivali nevjerodostojnu dokumentaciju neistinito navodeći da su ti automobili iz Njemačke prevoženi u Bugarsku. Na taj su način, pri uvozu najmanje 35 rabljenih osobnih vozila visoke klase iz Njemačke u Hrvatsku radi daljnje prodaje, s osnove PDV-a oštetili proračun za najmanje 2,8 milijuna kuna, pri čemu je 14. okrivljena tvrtka utajila nešto više od milijun kuna PDV-a, a tvrtka pod kontrolom osmookrivljenog 51-godišnjaka 1,6 milijuna kuna. Još 115 tisuća kuna prema optužnici utajila je 15. okrivljena tvrtka.

Uvozili Nissane iz Nizozemske

Među kupcima luksuznih automobila našli su se izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i nekadašnji trener GNK Dinama Nenad Bjelica.

Luksuzne automobile su za svoje supruge preko osumnjičene grupacije navodno kupili i nogometni menadžeri Nikky Arthur Vuksan, Marko Naletilić i Ivan Bulat. Pritom su posredniku platili znatno veće cijene od nabavnih.

Među kupcima su navodno bili i poduzetnik Damir Lukač, osnivač fonda Aureus Invest Kristijan Floričić i direktor Drogerie Markta Mirko Markužić.

Bašić je posao s luksuznim automobilima započeo još početkom 90-ih, navodno je financirao kampanje bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a povezivalo ga se i sa Zdravkom Mamićem.

Uz to, Bašić i ostali okrivljenici se terete da su se nepripadno okoristili izbjegavanjem obračunavanja i plaćanje poreznih i carinskih davanja na štetu državnog proračuna prilikom uvoza novih automobila Nissan Infiniti Q50 iz BiH u Hrvatsku radi njihove daljnje prodaje.

Bašić se Uskokovom optužnicom tereti da je preko svoje tvrtke uvezao iz Nizozemske u BiH 98 Nissana, od kojih su njih 48 prevezli u Hrvatsku, a za koje su lažno navodili da su iz BiH bili prodani fiktivnom - tzv. 'nestajućem' trgovačkom društvu iz Bugarske.

Na opisani način okrivljenici su prilikom uvoza 48 Nissana oštetili proračun za najmanje 900 tisuća kuna.

Tko je Inja Bašić?

Ivan Bašić brat je Milenka Bašića, bosansko-hercegovačko poduzetnika kojeg USKOK istražuje u aferi Vjetroelektrane. U lipnju 2012. pred sjedište jedne od njegovih firmi bačena je bomba, a još ranije sudilo mu se u postupku u kojem je prvooptuženi bio Željko Maglov, tadašnji zapovjednik 73. Bojne vojne policije HV-a.

Sumnjalo se da su tijekom 1997. iz Posušja u BiH u Hrvatsku prevezli određeni broj automobila nepoznatog porijekla, odnosno vjerovalo se da su u pitanju ukradena vozila. Na njih su montirali registracijske oznake HV-a, a preko granice su ih prevozili ljudi odjeveni u vojne odore kako bi izbjegli bilo kakve kontrole, piše Telegram. Dio tih automobila završio je, prema optužnici, i kod Bašića.

Jutarnji list, Telegram

Glas naroda

Mi koji smo prevareni od HVOa uzećemo svak sebi po jedno dobro auto od zna se koje auto kuće .unaprijed hvala..

Opet će mu ostati sto miliona

Ima li išta oko auta da je čisto i regularno. Vraćanje kilometara, prodavanje razbijeni auta,malverzacije sa papirologijom....

U mupu hadezeovcima čujem registriraju vozila bez papira

Nikakva novost već od 1992

ima regularnih auta, odeš u porsche uzmeš na kredit ako nisi pri velikoj pari ili das još učešće umjesto polovnog, prvi prdiš u sic i nema probl. čim imaš posla s preprodavačima polovnjaka naj... si. pogotovo s balkancima

Spavaš li mirno Čutuče.

Ko beba

Je sat spava sat plače

Ne bih rekao,s obzirom da si svako jutro prvi u Lobby-u.

Face ko dagaje morž napravi ja fuj

Sad treba Dalića i Bjelicu u Zenicu i dobro izudarat zbog suučešća u kriminalu i pljački države. Dalića pustit nakon SP u Katru a Bjelica nek ide odmah nakon izudaravanja di hoće.

Opet? Opet? Jeste naporni, i sta je se promijenilo? Nista, opet sve po starom!

Vidi ćeš u Ljubuškom hapšenja čin renoviraju ćelije nisu to klošari da ih drže u smradu to su markirani buzdovani koji se vozaju u našim djipovima..

Sad ce premijer da podrzi jarana idu kerovi i u r srpskoj ,dala se lova

Jel ono i Marica Miletić vozi Nissana?

Koje ta

a vidi mu gloove,prava poštenjačina

Napuniti zatvore i sve im oduzeti. Očito poslije kazneni prijava i zatvora bolje žive nego mi koji radimo. Zatvarajte ili ih ne tužite. Dosta je bilo lopovluka. Propala država i mi koji pošteno živimo

Klošari hodaju sa petakom u džepu po bašćaršiji ti moj Bašiću tuta i 3 sa 3 eto ti pare i di ti zivot prođe,nitko nije vrijedniji šzo ima novac od inog što nema jer je zadovoljniji siromah bogatun bamršten i gladan hoće još i tu legne i nitko nije sasobom nista ponio,primjer Bandića nije znao što će od novaca

Kako nije znao kad je nake lipe fontane napravio.

Sprema se optužnica za ekipu iz Vlade za probijanje i korištenje prostora turističke zajednice.Dokazi osigurani na sudu ne mogu se izvući.

Kako su registrirani vojni picgaueri koji vozaju turiste po Kravici na Hrvacke i BIH brojeve kad se vojna vozila ne mogu registrirat u civilne svrhe-ne može se izvršit homologacija vozila.
Ako HDZ izgubi izbore ko će krast Rvacki narod sad kad je i Srbija tamo daleko?

Niti jedan nema uredne papire, javna tajna.

DGS,Upravu za indirektno treba procesuirati nista on i njegov jatak Miro Santic ne bih mogli da ovi nisu uzeli mitto,ove Nissane Infinitive ,Nissan Qaskai, su cak uvozili tj umanjivali fakture,novvvaaa vozila, ispod 15,000€ 30,000KM i to masovno tko je za to krivac,Uprava na celu zlocinacke organizacije Dzakula Miro.Toliko o Inji i njegovim poslovima,on je cist ko suza.

Ma sklonite ovog glodavaca više neće mi mačka u kuću boji se pacova

U Hrvatskoj podignuta optužnica protiv Ivana Bašića iz Posušja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari