Natječaj na temu "Pobijeni hercegovački franjevci"

ljubuski.info

Želeći njegovati spomen na 66 hercegovačkih franjevaca, koje su kao nevine tijekom i u poraću Drugoga svjetskog rata pobili jugokomunisti, Vicepostulatura postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće" na čelu s fra Miljenkom Stojićem, raspisuje Natječaj na temu pobijeni hercegovački franjevci tijekom i u poraću Drugoga svjetskog rata za uratke iz: književnosti, glazbe, likovne kulture, povijesti, računalstva, umjetničke fotografije, videa… Natječaj je otvoren za: djecu (pučka škola), mladež (srednja škola), odrasle (studenti i punoljetni).

Radovi (ako su tekstualni, trebaju biti napisani na računalu) neka se pošalju najkasnije do 15. prosinca 2022. na e-adresu: mostar [at] pobijeni.info ili na poštansku adresu: Vicepostulatura, Kard. Stepinca 14, 88220 Široki Brijeg. Mogu to biti i objavljeni radovi u vremenu od zadnjih Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca. Obavezno čitko naznačiti ime i prezime, adresu, broj telefona, nadnevak rođenja te ako dotični ide u školu koju školu i koji razred, odnosno godinu, pohađa. Radovi se ne vraćaju.

Dodjeljuju se 3 nagrade za najbolje radove u kategoriji uzrasta iz nabrojenih područja koje će biti uručene na "Danima pobijenih hercegovačkih franjevaca" 4. - 7. veljače 2023. Nagrađenima se uručuju prigodna nagrada i plaketa te im se rad postavlja na portal Vicepostulature pobijeni.info (Odjek u puku - Glas o mučeništvu - Natječaj) i objavljuje u glasilu Stopama pobijenih.

Mole se sve pučke i srednje škole s hrvatskim nastavnim programom te Sveučilište u Mostaru da u nastavi povijesti spomenutih dana održe prigodno predavanje o pobijenim hercegovačkim franjevcima i povijesnom okviru u kojem se to dogodilo. Historiografija nas uči da samo na činjenicama treba graditi istinu o prošlim događajima! A Sveto pismo, pak, davno je to reklo, stoji u priopćenju Vicepostulature Široki Brijeg.

Glas naroda

Evo vam jedan rad..pobijeni su oni koji bi danas grmili sa oltara da bi sačuvali svoje stado. Pošto su razridili pastire vukovi se obliziju neznajući da je duh osobno došao i postavimo zid odbrane koji se nemere probit .nebesa su prazna svi su tu došli vidit kako će duh poraziti neprijatelja naroda .

Čuli pobili ih jugokomunisti! Za ovu izjavu autoru teksta slijedi 15 godina Zenice.

Što to?

Sad im djeca sjede u prvim redovima ,a fratri govore glasajte za hdz staje ovo doslo jad i tuga

Fra Mića završi započeto.
Postavio i ostavio Vicu na čelnu funkciju i više nitko o ničemu.
Možda je i mića kosova struja

Crkve i dzamije su samo gradjevine, a svecenici i muftije mislim da se tako zovu, su samo Boziji postari i ne treba mijesati sa vjerom u Boga i u Crkvu kao temelj toga.
Svatko ce odgovarati pojedinacno pa nek i tako radi i zivi.
Ostali su samo glumci radi svoje koristi.

Znači tako se radi indoktinizacija djece i mladih, što duže nas održavajte u prošlosti.... Kad smo mi bili djeca baš nas je bolilo uvo za jugo komuniste, partizane, četnike, ustaše il "unitariste" , a tek bili izašli iz rata... Željeli smo gledati naprijed. Ima li neka ljepša tema za pisanje literarnih radova?
Ukoliko i jedno dijete od nekih 10 godina pa naviše napiše nešto srcedrašajuće na ovu temu, stvarno se treba zapitat u kakvom mi to društvu živimo!
Dosta što su se adz-ovci sjetili pisat "pisma" ili radit nekakve prestave u imr ubijene djece u ratu koristeči ih u svojim predizbornim kampanjama, što je van svake pametu

Kad ste vi bili mali o Titu se samo i u biologiji ucilo.Nije valjda da vam smeta da se nevine zrtve spominju,imenom i prezimenom?

A kad je Tito bio mali igrao je šapca-lapca i praćkom gađo vrapca... jeli i tada dragi Tito bio adzeovac?

Što bi mi smetalo?
Al današnju djecu jednostavno za to nije briga i ne pokušavajte se pravit da je drugačije. Djeca se trebaju okrenit budućnosti koja će nadajmo se biti svjetlija

Djeca su naša Budućnost - Velež 1 : 3

Natječaj na temu "Pobijeni hercegovački franjevci"
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari