Ministarstvo branitelja skriva podatke o trošenju novca

ljubuski.info

Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata odbija novinarima dostaviti izvješća o kontroli utroška više od dva milijuna maraka koja su dodijeljena braniteljskim zadrugama.

Ministarstvo je ovako odlučilo unatoč tome što je Kantonalni sud u Sarajevu u lipnju 2022. godine presudio da su rješenja o odbijanju davanja informacija nezakonita pritom naloživši da ponovo odlučuje o zahtjevu Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Ove, kao i druge podatke o financiranju braniteljskih zadruga tražili su novinari CIN-a u lipnju 2021. godine. Nakon toga Ministarstvo je odbilo Zahtjev uz obrazloženje da tražena izvješća sadrže osobne podatke te da bi njihovo dostavljanje bilo suprotno Zakonu o zaštiti osobnih podataka BiH.

Ministarstvo ne da podatke

S obzirom na to da je Zakon o slobodnom pristupu informacijama Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) propisao da su informacije pod kontrolom javnog tijela javno dobro i da svako fizička ili pravna osoba ima pravo pristupa informacijama u najvećoj mogućoj mjeri, CIN se obratio Kantonalnom sudu u Sarajevu s tužbom protiv Ministarstva.

Također, Agencija za zaštitu osobnih podataka BiH više puta je davala mišljenje da se isplate iz javnog proračuna ne mogu skrivati pod izgovorom zaštite osobnih podataka.

Kantonalni sud je poništio rješenja Ministarstva i odredio da se ponovi postupak po CIN-ovom zahtjevu. Unatoč takvoj odluci Suda, Federalno ministarstvo je donijelo istu odluku i odbilo dostaviti tražene podatke s istim obrazloženjem - da sadrže osobne podatke kao što su: ime i prezime, matični broj i mjesto prebivališta.

Ministarstvo je dostavilo informaciju da su tri zadruge vratile dodijeljena sredstva, te da su u 2020. godini pokrenuli postupke prinudnog vraćanja sredstava, ali nisu konkretizirali o kojim zadrugama se radi. U dostavljenim podacima su naveli da u protekle tri godine nisu dodjeljivali sredstva braniteljskim zadrugama. Prema podacima iz revizorskog izvješća za ovo Ministarstvo u 2020. godini, braniteljskim zadrugama je u ranijem razdoblju isplaćeno oko dva milijuna maraka koja su dobila 124 korisnika.

Povjerenstvo za vršenje kontrole utroška sredstava je 2019. godine izvršila nadzor za sve zadruge koje su dobile novac u 2018. i konstatirala: 88 zadruga je namjenski utrošilo dodijeljeni novac, pet ih je djelimično opravdalo sredstva, šest zadruga nije dostavilo izvješće o utrošku, 19 njih nije namjenski utrošilo sredstva, dok šest zadruga nije u potpunosti utrošilo dati novac.

Povjerenstvo je predložila da se korisnicima koji su nenamjenski utrošili 339.000 KM pošalje dopis s instrukcijama za povrat novca. Ministarstvo se tijekom godine obratilo Federalnom pravobraniteljstvu za pokretanje tužbe protiv korisnika transfera koji nisu opravdali namjenski utrošak.

Nakon toga je 16 zadrugara dobilo opomene da moraju dostaviti izvješća o namjenskom utrošku te izjave o jednostranom raskidu ugovora za 18 korisnika koji su dužni u roku od 30 dana izvršiti povrat sredstava u Trezor.

16 korisnika je dostavilo izvješća i dodatne dokaze o namjenskom utrošku, dok su samo tri korisnika vratila ukupno 54.000 KM. Do okončanja revizije nije izvršen nadzor nad ovim izvješćima niti su tuženi korisnici s kojima je raskinut ugovor.

Otkrivene zloporabe

Novinari CIN-a su još 2018. godine otkrili da su braniteljske zadruge nenamjenski trošile novac koji su dobile od Ministarstva. Među korisnicima su bili općinski vijećnici, čelnici braniteljskih udruga, ali i rodbina pojedinih članova Povjerenstva za dodjelu poticaja.

Također, CIN je kreirao i bazu podataka o poticajima isplaćenim zadrugama i njihovim članovima u razdoblju od 2014. do 2018. godine. Osim Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata, poticaje braniteljskim zadrugama su isplaćivali i Ministarstvo za braniteljska pitanja Kantona Sarajevo i Ministarstvo za pitanja branitelja Hercegovačko-neretvanske županije. Baza sadrži podatke o više od pet milijuna maraka isplaćenih poticaja. Novac je isplaćen za 69 zadruga, 125 zadrugara - pojedinaca te Braniteljskom zadružnom savezu FBiH. Ostali kantoni, Brčko distrikt i Republika Srpska u tom razdoblju nisu isplaćivali poticaje zadrugama.

cin.ba

Glas naroda

Tko od kada i koliko prima po osnovu rata bi trebao biti javni podatak

Znali išta gošpet mađa begič miništat

Znaju Jelka i Vjeko ali neće reći

Zna Pikotic puno toga gdje novac za pomaganje Branitelja i njihovih ooitelji krali su 30 godina.

UZB je Primjer.

Ministarstvo branitelja skriva podatke o trošenju novca
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari