Maslinari pred novim zaokretom

ljubuski.info

Sve su prilike da u hercegovačkom maslinarstvu slijedi novi zaokret, ali ovaj put u pitanju nije alternativna rodnost, nego klimatski procesi, točnije toplinski valovi kojih je ovoga ljeta bilo pet, šest.

Govoreći o tom novom problemu, Ivo Matić, maslinar iz čapljinskog predgrađa Grabovine, kaže:
Svi se žale na oblicu, slabije rađa i slabije se oprašuje, ali pokazuje se kako najbolje podnosi toplinske udare. Ove je godine, recimo u mojim maslinicima u Broćancu, rodila oblica, a druge sorte, kao leccino, koja je do sada redovito rađala, slabije. Ne podnosi toplinske udare. Ovdje uz kuću imam četiri odrasle masline. Svi koji su ih vidjeli govorili su mi da ću na njima ubrati više od 300 kg. Dva-tri toplinska udara i sve je opalo, gotovo ništa nije ostalo. Bavim se ekološkom proizvodnjom, čuo sam da je kod ljudi koji masline tretiraju i prskaju stanje bolje. Masline su iz cvijeta izišle s više ploda nego lista, a na kraju su formirani plodovi pocrnjeli i opali.

Što dalje, izgleda da će toplinski udari postati uobičajena pojava?
Ja sam se odlučio na jedan eksperiment. Pratim redovito poljoprivredne emisije, pa sam tako vidio primjer maslinara iz Konavala, kod Dubrovnika. Koristit ću ideju koju je on primijenio. Na oblicu kalemi levantinku i istarsku bjelicu. Odlučio sam na proljeće otpilati grane na ove četiri masline i navrnuti levantiku i istarsku bjelicu, pa što bude - kaže Ivo te dodaje:

Ja sam proteklih godina mislio da maslina odbacuje plodove zato što je među kućama, čak sam susjeda zamolio da posiječe smokvu kako bi imale više zraka, ali ništa, svejedno je sve opalo. Dolje pred kućom imam jednu mladu istarsku bjelicu, tek su joj četiri godine. Lomi se od uroda. Razlika je samo pet metara, a s ove male ni jedna nije opala. Očito bolje podnosi toplinske udare. Kontaktirao sam i poznanike upućene u ovu problematiku i donio odluku - precijepiti leccino masline.

Do razmišljanja gospodina Matića došli smo tragajući za ljudima koji su pretrpjeli štete od požara u Broćanskom polju na području Neuma. Uz ostale, i Matiću je stradao jedan maslinik s 40-ak stabala, a onda smo usput doznali za nove dvojbe ovdašnjih maslinara koji se očito još traže u tehnologiji uzgoja i izboru sortimenta.

Dušan Musa | Večernji list

Glas naroda

Bavi se bio uzgojom ali mu se 4 godine stara maslina lomi od ploda?Bice da je kvalitetan stajnjak,koziji?

problemi su iseljavanje i navodnjavanje,dovedite Izraelce i sve će probleme rješiti,a naše sve u zatvor. Di je strategija razvoja Ljubuškog ili su vam kružnj tokovi u glavi !!!

Sve klimatolog do klimatologa.
Znanstvenik do znanstvenika .
Novinarima do novinarčića

Bez vode i navodnjavanja nema uroda maslina. Klima se promijenila ljeta su sve toplija...

daj nemoj sramotit lipu hercegovinu bolje je nekada sutit nego pricat gluposti sjedi 1
vi ste zalutali u maslinarstvo rekla kazala

Dašta, umisti da odmah u startu sade odgorčene masline ko sav normalan svit oni sebi probleme sade.

Ovaj ima 40 stabala maslina i jednu što je rodila i odmah je stručnjak za masline . Bože sačuvaj.

Maslinari pred novim zaokretom
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari