Krenula promocija novog kulturno turističkog projekta

ljubuski.info

Udruga "Hercegovinabike" iz Mostara i Ured za Europske integracije Zapadnohercegovačke županije pokrenuli su inicijativu za razvoj i promociju jedinstvene biciklističke rute pod nazivom "Franciscana".

Danas je ispred Franjevačkog samostana u Širokom Brijegu startao biciklističko-rekreativni događaj pod nazivom "Franciscana", a koji ima za cilj promociju nove ciklo turističke ponude u Bosni i Hercegovini. Desetak biciklista krenulo je na put dug 450km, a na svom putovanju posjetiti će franjevačke samostane i muzeje kao jednu sasvim novu ponudu aktivnog i kulturnog turizma u Bosni i Hercegovini.

Inicijativa se odnosi na razvoj novog kulturno-turističkog proizvoda kroz umrežavanje Franjevačkih samostana, te muzeja/galerija koji su vezani za te Franjevačke samostane, u jedinstvenu biciklističku rutu pod nazivom "Franciscana". Ideja za kulturno-turistički proizvod "Franciscana" nastala je kao rezultat projekta razvoja ciklo-turizma u Županiji Zapadnohercegovačkoj "Cycling Rural", koji je provodio Ured za europske integracije ZHŽ, a sufinanciran od strane Europske unije u okviru programa Prekogranične suradnje između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, komentirao je Ivan Jurilj, direktor Ureda za EU integracije ZHŽ.

"Franciscana" je jedinstvena biciklistička ruta koja vas vodi kroz Franjevačke samostane u Bosni i Hercegovini i s njima povezanu kulturno-povijesnu baštinu. Franjevci su na prostorima Bosne i Hercegovine, Dalmacije i Slavonije prisutni još od 12tog stoljeća. Pored dušobrižništva Franjevci su širili prosvjetu i kulturu i bili su jedini učitelji i začetnici prvih književnih i znanstvenih djela te čuvari kulturno-povijesne baštine. "Franciscana" vas uvodi u svijet franjevačkog reda i djelovanja Franjevaca u BiH kao čuvara kulturno-povijesne baštine.

Stoga i važnost ovog projekta proizlazi iz činjenice da je kulturno-povijesna baština u Bosni i Hercegovini očuvana ponajviše zahvaljujući djelovanju franjevaca. Naime, velika većina muzeja/galerija/zbirki u Bosni i Hercegovini nastali su i razvijali se u okviru Franjevačkih samostana. Naime, prvi i najstariji muzej u Bosni i Hercegovini je Franjevački muzej Humac u Ljubuškim koji se nalazi u sklopu Franjevačkog samostana na Humcu. Uzimajući u obzir činjenicu da regija Hercegovina te cijela Bosna i Hercegovina postaju poželjne i prepoznatljive kao biciklistička i turistička destinacija, stoga je za očekivati da će "Franciscana" kao kulturno-turistički proizvod doprinijeti vrednovanju jedinstvene franjevačke kulturno-povijesne baštine u Bosni i Hercegovini.

"Cilj projekta "Franciscana" je razviti tematsku biciklističku rutu koja će uvezivati Franjevačke samostane i s njima povezane kulturne institucije odnosno muzeje/galerije/etno zbirke/knjižnice i kroz koju će se na jedinstven način vrednovat franjevačka kulturno-povijesna baština u BiH. Kroz projekt će se razviti novi kulturno-turistički proizvod koji će doprinijeti afirmaciji i ostanku stanovništva u BiH, a posebno mladih koji će kroz ovaj kulturno-turistički proizvod eventualno prepoznati i poslovnu priliku, komentirao je Toni Zorić, predsjednik udruge HerzegovinaBike.

Promotivna tura će obuhvatiti sljedeće Franjevačke samostane i kulturne sadržaje: Franjevački samostan Uznesenja BDM i Franjevački muzej i galeriju u Širokom Brijegu, Franjevačka crkva i samostan sv. Petra i Pavla u Mostaru, Crkva sv. Jakova Međugorje, Franjevački samostan sv. Antuna Padovanskog na Humcu i Franjevački muzej i galeriju Majka u Ljubuškom, Hrvatsku Franjevačku arheološku zbirku u Gorici u Grudama, Franjevački muzej "U kući ovca mojega" u Posušju, Franjevačka kuća molitve Masna Luka, Franjevački samostan Uznesenja BDM i Franjevački muzej Rama-Šćit, Franjevački samostan sv. Petra i pavla i Franjevački muzej i galeriju Gorica u Livnu, Franjevački samostan sv. Ćirila i Meoda i Franjevački muzej "Fra. Jozo Kružić" u Tomislavgradu.

Događaj se organizira u okviru projekta "West Herzegovina Adventures - Digitalna promocija turizma Zapandohercegovačke županije" koji sufinancira Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a provodi Ured za europske integracije Zapadnohercegovačke županije.

Glas naroda

Bravo momci, u zadnje vrijeme je primjetan veći broj stranih biciklista koji putuju cijelom Hercegovinom, posebno prema Mostaru, pa ne bi bilo loše malo proširiti i seoske ceste pa ih ucrtati kao biciklističke rute da se olakša put biciklistima i da se koliko toliko izbjegnu putovanja našim uskim magistralnim cestama.

Hoce li kroz Lipno

Nova mjesta za Uhljebljenje.
Napravit stazu do Globtura,ti momci voze u jednom Smjeru tj,prema Zapadu.
Pozdrav Kradezeu iz Diaspre.MATE.

pazite se tih sabolića i fajdetića što sudjeluju u tome , i njihove udruge kumulus , odakle vas ljevičari u crkvi , biti će da špijunirate , nemojte poslije reći da niste upozoreni , lucija sabolić i majda fajdetić hodate po crkvama i eu novac izvlačite

Sljedeća je đamijana, samo da to netko fino isfinancira.

Krenula promocija novog kulturno turističkog projekta
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari