Iako BiH profitira na izvozu struje najavljuju se više cijene

ljubuski.info

U jeku energetske krize prouzročene ruskom invazijom na Ukrajinu nakon čega su uslijedile europske sankcije Rusiji, države traže načine kako priskrbiti i uštedjeti dovoljno energenata, u prvom planu plina i električne energije.

Očito je da nije više pitanje hoće li poskupjeti električna energija, već koliko. Pojavile su se mnoge informacije kako će električna energija obvezno poskupjeti nakon izbora jer niti jedna vlada, ni u FBiH ni u RS-u, koje su i većinske vlasnice tri elektroprivredna javna poduzeća, ne želi u vrijeme predizborne kampanje i predstojećih izbora odlučiti o ovom vrlo nepopularnom koraku.

Međutim, ono što je vrlo zanimljivo je to da BiH daleko više proizvodi električne energije nego što su njene potrebe te da je po tom pitanju energetski samodostatna kao i da prodaje električnu energiju.

BiH za prih šest mjeseci od prodaje struje utržila više od 701 milijuna KM

Dok se zbog aktualne energetske krize u regiji već uvode redukcije električne energije (Kosovo, Sjeverna Makedonija), a druge zemlje poput Srbije i Albanije daju ogromne novce za uvoz, BiH s ovim energentom ima poprilično dobru situaciju i ostvaruje dobru zaradu na izvozu.

BiH je jedina zemlja u regiji koja ima viškove i koja obilato izvozi električnu energiju, a samo u prvom polugodištu ove godine po ovom osnovu utrženo je 701,4 milijuna KM, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH. BiH je ovaj strateški proizvod najviše prodavala susjedima - u Srbiju je ostvaren izvoz vrijedan 307,1 milijuna KM, a u Hrvatsku 210,8 milijuna KM.

U prošloj godini bilancni suficit iznosio je oko 4.900 gigavat sati od ukupno oko 17.000 gigavata proizvedene električne energije.

Zahvaljujući ovakvim prilikama cijene električne eneergije za kućanstva su nepromijenjene, dok je za indusutrijske potrošače u FBiH povećanje ograničeno na maksimalnih 20 posto. Ovakvu dobru situaciju za potrošače u aktualnoj krizi sigurno ne može priuštiti puno zemalja.

Situacija u zemljama u okruženju

Primjerice, Srbija će do kraja godine na uvoz električne energije i uglja potrošiti milijardu eura, uključujući i oko 530 milijuna eura nakon havarije u TE Kostolac u prosincu prošle godine.

Albanija je u ovoj godini do sada zbog manje proizvodnje u hidroelektranama, koje su glavni proizvođači, prisiljena uvoziti više od polovine potrebne količine električne energije kako bi podmirila potrebe, a to znači "šokantan račun" od 600 milijuna eura u ovoj godini.

Ipak, iako uvozi ogomne količine električne energije, Albanija je izašla u susret Kosovu koje je također u velikim problemima i od ponedjeljka je uvelo prekide u isporuci struje potrošačima. Nakon postignutog dogovora dvije zemlje, isključenja struje su za sada otkazana.

U Sjevernoj Makedoniji odlučili su za 15 posto smanjiti potrošnju struje od 1. rujna uštedama, jer ova zemlja koja je akitivirala i neke ranije zaustavljene termoeblokove ne može osigurati dovoljno struje za svoje potrebe.

U Hrvatskoj su također zabrinuti, pa se najavljuju i moguća isključenja električne energije. Vlada će vjerojatno morati povlačiti neke poteze, smatraju stručnjaci, zbog sve veće cijene struje na tržištu koja je veliki teret za dobavljače, posebno za HEP koji drži veliki dio maloprodajnog tržišta u zemlji, i razlike u odnosu na cijenu za domaćinstva koju će netko morati platiti, piše Indikator.

U BiH situacija bolja, ali hidrološka situacija ove godine vrlo loša

U BiH je situacija je puno bolja nego u susjednim državama, iako su iz Elektroprivrede HZ HB, čija proizvodnja u cjelini počiva na obnovljivim izvorima energije, prije svega hidroelektranama, nedavno preventivno zatražili podršku Vlade u slučaju da se poduzeće bude suočilo s teškoćama u opskrbi potrošača.

Mostarska elektroprivreda zbog suše ima težu situaciju nego sarajevska, te je prisiljena uvoziti određene količine struje na tržištu po tržišnim cijenama.

Elektroprivredna poduzeća u BiH osjećaju posljedice zbog suše, a što potvrđuje i manja proizvodnja električne energije, posebno u hidroelektranama u drugom kvartalu ove godine. Tako je proizvodnja električne energije u BiH u svibnju iznosila 1.269 gigavat sati što je najmanje u posljednjih nekoliko mjeseci i u odnosu na travanj manja je za 13,5 posto. U travnju, u odnosu na ožujak, proizvodnja je također bila u padu 2,2 posto.

Proizvodnja u hidroelektranama pala je na najnižu razinu u svibnju na svega 367 GWh nakon 477 GWh u travnju, i činila je svega 28,9 posto ukupne proizvodnje električne energije. Ipak, uprkos tome, BiH ima dovoljno struje da zadovolji svoje potrebe i nije prisiljena posezati za nekim mjerama kakve su odavno preuzete drugdje, poput gašenja rasvjete u gradovima i slično.

Teret situacije u kojoj je tržišna cijena struje povećana u "nebeske visine", a za potrošača ostala niska za sada podnose elektroprivredna poduzeća, pa se tako dobit Elektroprivrede BiH nakon prošlogodišnjih 45,3 milijuna istopila na 219 tisuća KM na polugodištu ove godine.

Sadašnja situacija je ipak teško održiva

Benefite ovakvog razvoja sigurno najviše osjeća privreda koja je zahvaljujući Vladinoj mjeri ograničenja cijene struje zaštićena od velikih cjenovnih šokova. Hoće li tako ostati i u sljedećoj godini u situaciji kada svi strahuju od zime koja dolazi, za sada je rano govoriti.

Uglavnom jeftina električna energija je, sasvim sigurno i konkurentska prednost BiH budući da je privreda uglavnom koristi za opskrbu, a tek u manjem obimu troši plin. Eventualni problemi s isporukom plina u predstojećoj zimi tako bi pogodili manji dio poduzeća, dok bi na drugoj strani jeftina i dostupna električna energija mogla priskrbiti privredi povećanje obima poslova iz EU gdje značajan broj zemalja očekuje teškoće u energetskoj opskrbi.

No, prilično dobra situacija s električnom energijom u BiH ne bi trebala uljuljkati vlasti, koja bi morale voditi računa o energetskim prilikama i s tim u vezi donose adekvatne mjere.

Činjenica da su već pokrenuti postupci za poskupljenje struje u Republici Srpskoj govore da je sadašnja situacija teško održiva. U ovoj godini zbog izbora vlasti očigledno ne žele donositi odluke o poskupljenjima električne energije za kućanstva, ali ih nakon što izbori prođu sigurno treba očekivati, piše Indikator.

Proizvodimo struje pet puta više nego što trebamo

U ovom kontekstu podsjetimo na riječi profesorice kemije na banjalučkom PMF-u Suzane Atlagić Gotovac, koja je za N1 BiH kazala kako je BiH u velikom dijelu samodostatna energentima, ali i po brojnim sirovinama.
Europa pati u tom pogledu, ovisna je od azijskih sirovina, više od 75% energetskih i mineralnih sirovina se uvozi. BiH je dosta održiva, imamo svoje resurse, proizvodimo oko 5 puta više električne energije nego što nam treba. Očito je izvozimo. Održivi smo po pitanju željeza-stopostotno, imamo svoje željezo, prerađujemo ga u Zenici, čak ga izvozimo. Veći smo proizvođač cinka, koncentrata metala cinka od, recimo, Rusije. U rudniku Sase proizvodimo više cinka nego sva Rusija, kazala je Atlagić Gotovac.

Ali, podsjetimo da je Parlament FBiH već u prosincu prošle godine usvojio Zakon o dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH gdje se izričito kaže kako je ograničenje rasta cijene struje na maksimalnih 20 posto, odnosno, da Federalna vlada mora intervenirati, ograničiti posebnom odlukom rast cijena električne energije gospodarskim subjektima, ukoliko na širem tržištu dođe do rasta ovih cijena većeg od 20 posto.

Međutim, pitanje je hoće li nova vlast promijeniti ovu zakonsku odredbu. Ipak, treba imati na umu i socijalnu sliku stanovništva-potrošača u BiH, niske mirovine i primanja, kao i sveukupan stupanj inflacije te činjenice da smo druga najsiromašnija država u Europi.

Dnevni list

Glas naroda

zato što našu jeftinu izvoze a nama prodaju uvoznu skuplju

smanjite korupciju nepotizam i trošenje novca kroz javne nabavke i građani mogu dobiti jošjeftiniju struju

Globalna energestska kriza, ista stvar kao sa koronavirusom ili gdje svi Turci tu i Mujo

Ma lopovluk cisti ja idem u ramu u ribolov tito napravio ovib[ * neprimjereno * ]bsvaki dan prodaju 600000 tisca eura struje i sad jos oce i nama da poskupe loppooovi

Hidroelektrane su narodne jer ih je narod i pravio, ako se povećaju cijene struje mora narod da intervenira, treba potjerati gulje i gilje iz njihovih kradeze ugodnih toplih dobro plaćenih ureda. Cijene ne smiju rasti ni feniga, inače…

on sa ljubavnicanma po hotelima živi na račun elektra , čovjek snimljen i nije ostavku dao i nitko ga ne dira , nije tužilaštvo ni provjerilo jeli hotel ili stan plaćen javnim novcem ah da oni smatraju da je novac sav njihov čim se proračuna dočepaju

Ko je taj s ljubavnicama?

Samo jedna mala usporedba,nedavno cuh podatak da jedan reaktor u Njemackoj godisnje proizvede 13TWh struje godisnje.To vam je 2/3 ovih 17 000GWh sto proizvede cila BiH.Dobro je da proizvodimo 5× vise nego sto potrosimo ali je s druge strane to pokazatelj da nam je privreda slaba,sijalice nam izgleda najjaci potrosaci.I nije problem sa strujom zbog nekakvih nedostataka iste,sama Njemacka kao najjaca europska ekonomija proizvede vise nego potrosi,vec zbog mesetarenja .I jos na kraju za ove zelene sto trabunjaju o suncevoj i vjetro energiji,to su sve bapske price i vi ustvari radite samo za ove koji dobiju dozvolu za postrojenja a mi svi to placamo.

Još kad svi kupimo LED sijalice biće još više struje za izvoz.

Bago Drago zaposlio sve svoje u elektroprivredu a glumi moralnu osobu

Šta mislite da je ustat Titu i da upali svoje firme.Nebi bilo struje dosta.Partijaši su pozatvarati firme pa zato ima viška struje

Iako BiH profitira na izvozu struje najavljuju se više cijene
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari