Kada će i koliko poskupjeti električna energija?

ljubuski.info

Iako se službeno još uvijek šuti sve je više glasova kako nam nakon općih izbora slijedi i poskupljenje električne energije.

Nitko još uvijek ne zna kada će se to točno dogoditi i koliko će električne energija poskupjeti ali malo je onih koji vjeruju da se to neće dogoditi. Već smo pisali kako i najmanje poskupljenje predstavlja ogroman problem za osiromašene žitelje, tim više što će poskupljenje električne energije vući i sva druga.

O tome već upozoravaju i poslodavci koji su više nego jasno u ocjenama da mogu izdržati poskupljenje do 20 posto, a da sve preko toga znači niz problema.

Stav poslodavaca

Posebno za male tvrtke i obrte novo povećanje cijena bilo bi težak udarac za njihovo poslovanje i zadržavanje radnih mjesta.
Parlament Federacije donio je zakon da maksimalno poskupljenje može iznositi 20 posto. Taj zakon je i dalje na snazi. Očekujemo da Vlada FBiH u ovom mjesecu utvrdi novi prijedlog cijene i ona može biti maksimalno povećana za 20 posto jer je to u skladu sa zakonom. Gospodarstvenici odavno kalkuliraju s tim iznosom za 2023. godinu. Sve više od toga izazvalo bi ogroman problem i dalekosežne posljedice, kaže Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

On sumnja da bi se zakon mogao promijeniti.
Veliko je pitanje da li će se do kraja godine formirati vlast, hoće li Parlament FBiH biti operativan u smislu donošenja zakona, istakao je Smailbegović.

Uski stranački interesi

Ukoliko znamo da inflacija u Bosni i Hercegovini traje već dulje od godinu dana, kako je dodatno osiromašila ionako siromašno stanovništvo, kako cijene i dalje 'divljaju' jasno je što bi značilo značajnije poskupljenje električne energije.

Mnogi gospodarstvenici ne bi preživjeli taj udar, zbog toga bi narasla nezaposlenost, samim time i nagomilani socijalni problemi. Poskupljenje električne energije dovelo bi i do poskupljenja svih drugih proizvoda pa je pitanje koliko bh. žitelja bi mogli izdržati nove udare.

Tim više jer programa pomoći gospodarstvu i žiteljima gotovo i nema, mjere koje su predlagali poslodavci nikada nisu usvojene, mjere pomoći žiteljima su mizerne.

Stranke su trenutno u izbornoj kampanji i glavno im je kako sjesti u udobne fotelje vlasti. Nakon toga ostaje samo jedna vrsta domoljublja - proračunsko. Najvažnije je da su proračuni puni, da se uhljebi vojska 'partijskih drugova', obitelji i prijatelja, namještati natječaje…

A kako će gospodarstvo i žitelji pregurati jesen i zimu, malo koga od strane političkih (kvazi)elita zanima.

Dragan Bradvica | Dnevni list

Glas naroda

Triba gilja kupit jos ljubavni,cii koji stan

a sta bi sa onim sto je pobjegao iz rvacke pa se nastanio tu u ljubuskom, pravi ogomnu solarnu elektranu. zar nebi struja po tome trebala biti jeftinija jer neznamo sta cemo od nje ili i to trebamo placati?

Sad ces mu ti placat poticaje svaki mjesec ces dobivat uz racun koliko si potrosio i plus njegove i Coviceve solare.

Kada će i koliko poskupjeti električna energija?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari