Kao da je ministarstvo privatna firma…

ljubuski.info

Nadamo se da nećemo biti ignorirani onoliko dugo kao kad smo najavili prethodni štrajk, u protivnom svu odgovornost za izgubljenu nastavu snose Ministarstvo obrazovanja i Vlada, objavio je Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama Zapadnohercegovačke županije koji je najavio štrajk upozorenja trećeg školskog sata u obje smjene u srednjim školama.

Kao razloge za štrajk upozorenja navode nepotpisivanje Kolektivnoga ugovora te nepostizanje zajedničkoga stava o povećanju plaće i ostalim zahtjevima Sindikata.

Nažalost, još jedanput smo izigrani i prevareni, prisiljeni posegnuti za najnepopularnijim načinom ostvarivanja radničkih prava. Podsjetit ćemo kako je prošlogodišnji generalni štrajk završen potpisivanjem Sporazuma kojim je predviđeno potpisivanje Kolektivnog ugovora do 1. ožujka 2022. Kolektivni ugovor nije potpisan, ali ne zato što se nismo mogli dogovoriti oko krucijalnih stavki nego zato što je Ministarstvo obrazovanja cijelo vrijeme radilo na potpuno novom dokumentu! Obraćali smo se Vladi i relevantnim ministarstvima u više navrata da nam se dostavi KU jer ne možemo pregovarati o nečemu što nam je nepoznato, također smo konstantno inzistirali da nam se omogući predočiti članovima Vlade naše zahtjeve, ali svi ovi apeli i traženja grubo su ignorirani, navodi sindikat.

Dodaju kako je resorna ministrica organizirala posredničke sastanke s predstavnicima Sindikata, da je jasno dala do znanja kako nema namjeru zastupati naše interese pred ostalim članovima Vlade te da je, obmanjujući i javnost i nas, radila na izmjenama Zakona o srednjem obrazovanju.

Tim izmjenama predvidjela si je nevjerojatnu razinu ovlasti, uključujući ekskluzivno pravo odlučivanja o koeficijentima uposlenika u školama. To bi, pojednostavljeno rečeno, izgledalo kao da je Ministarstvo obrazovanja njezina privatna firma, a djelatnici koji rade u školama njezini podanici koji strepe hoće li ili neće biti u milosti ministrice. Tek nakon što smo razotkrili na koji je način planirala obmanuti zastupnike u Skupštini ZHŽ, organizirana je javna rasprava kojom je prisiljena vratiti izmjene Zakona na početnu točku, a tekst Kolektivnog ugovora dostaviti Sindikatu. Taj svečani trenutak dogodio se 25.7., Vlada je Sindikatu dostavila tekst KU nakon nekoliko mjeseci apela!, navodi se u priopćenju.

Sindikat tvrdi kako nije dobio nikakvo pojašnjenje zašto je mijenjan dokument koji je praktički bio skoro usuglašen.

Njegova nova verzija prepuna je pravnih zamki, izbačeni su vrlo važni članci, a njime su nam, nevjerojatno, predviđena manja prava nego Zakonom o radu! Odaslali smo odgovor u zakonskom roku (4. kolovoza), ali očitovanje Vlade nismo dobili do danas. Ne čudimo se što nas ni ministrica nije kontaktirala iako je u međuvremenu dobila i najavu provođenja ankete o generalnom štrajku i najavu štrajka upozorenja. Valjda se ona ne bavi takvim trivijalnim stvarima. Ono što sada slijedi je proces mirenja koji ovisi o drugoj strani, odnosno koliko će biti ažurni i voljni pokrenuti ga. Mi ne želimo da dođe do štrajka, vidjet ćemo koji su koraci naše ministrice i njezinih kolega, naveo je Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama u Zapadnohercegovačkoj županiji.

Glas naroda

Brate vazda su krali ,al sad kradu 99 posto 1 dadnu drzavi

Smjenu je nakon Posušja zavrijedila. Nesposobna i provlači afere za sobom. Hdz ovci se natječu ko će nesposobniji ministar biti.

Ako je Ljubo uz mene možete se svi nadimat da skaču klobučci.

Kako kao?

Krojačica ministrica kroji sebi zatvorsku haljinicu sa upisanim ocjenama

Stavili je na listu Hdz a a nikad nije glasala za Hdz e i još oporbu uvalila u Ministarstvo obrazovanja jadne stranke kad nema sposobnog ministra i savjetnike pa ih iz oporbe dovode da prosvjetu srozaju

Pa zar ona nije dala ostavku posle onog skandala sa ocjenan.

sud je utvrdio da nitko nije kriv u tom slucaju ocjena ni ministrica ni inspektorica ni ravnatelj

A djeca.. . Oko škole. I na privatne instrukcije opet istima... Majka partija upošljava, za majku partiju ste svi po predizbornim skupovima koji su počeli i protiv majke partije ratujete da uzimate što više iz proračuna i da raznim ugovorima i podugovorima budete zaštićeni do smrti... A djeca, djeca nam odoše.... Ko je tu u pravu kad ste jedno tijelo i jedna duša....lice i naličje s jedne strane medalje podjeljeno popola, drugu stranu već odavno nemate....

Tuge i ministrice i mi se čudimo što narod iseljava zbog ovakvi parazita koji nemaju morala i prihvaćaju se funkcije samo što je neki stranački [ * neprimjereno * ] predložio.

Sta je s ostalim sindikatima?Opet cekate da vam ovi sve izbore?Jeste jadni,dignite se i podrzite profesore,a ne sutite i cekate.Sramite se,kupljene duse!Srednje skole samo naprijed!

Da se u normalnim državama dogode ovakvi skandali sa prepravljanjem ocijena, kupljenim diplomama (i bog zna čime sve ne za šta javnost ni ne zna) odavno bi ovakvim ministrima bio odstrel.

I Plenkijevi ministri svi redom odpadoše zbog kriminalnih radnji, a samo kod nas nikom ništa.
Nego šta bi sa doktorom koji je ukrao od Zavoda silne novce

Kao da je ministarstvo privatna firma…
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari