Od jeseni učenici će moći učiti za tehničare strojarstva i prometa

U SSŠ Ruđera Boškovića u Ljubuškom, odlučili su napraviti promjene u strukama i zanimanjima koja se izučavaju u njihovoj školi. Školski odbor je donio odluku da se od sljedeće školske godine uvedu dva nova zanimanja: strojarski tehničar i tehničar cestovnog prometa. Riječ je o četverogodišnjim zanimanjima, a upisat će se jedan odjel s 30 učenika, u kojem će biti 15 učenika budućih strojarskih tehničara i 15 budućih tehničara cestovnog prometa. Odluku školskog odbora trebaju potvrditi županijsko Ministarstvo znanosti, kulture i sporta i OV Ljubuški. U isto vrijeme ukinut će se izučavanje trogodišnjeg zanimanja trgovac, po europskom EU VET programu, a ostat će struka prodavač po hrvatskom nastavnom planu i programu.

- To je predviđeno za jesen i sljedeću školsku godinu, a što i kako ćemo poslije to ćemo vidjeti, ovisit će o stanju i kretanjima u društvu. Mi smo škola koja je oduvijek imala tradiciju strojarske struke, a osim toga malo svršenih srednjoškolaca upisuje tehničke fakultete pa nam je cilj na taj način potaknuti ih da se odluče za strojarstvo, elektrotehniku. Što se tiče cestovnog prometa na to smo se odlučili zbog planirane autoceste na koridoru 5C, koja će trebati i tražiti dosta tih kadrova, za rad i održavanje infrastrukture, naplatnih kućica i svega drugog što ide uz autoceste - kaže Jozo Pivac, ravnatelj SSŠ Ruđera Boškovića.

ljubuski.infoSSŠ "Ruđera Boškovića" Ljubuški

Struka strojarski tehničar bila je zastupljena u SSŠ Ruđera Boškovića sve do rata kada je ukinuta, međutim, ravnatelj Pivac kaže da su roditelji uvijek spominjali to zanimanje i ono će ostati dok bude potreba i interes za njim. Moguće da se uvede građevinska škola u četverogodišnjem trajanju, ali to ovisi i o vlastima koje o tome donose konačnu odluku, o financijskim prilikama od kojih sve ovisi te o kadrovima, profesorima koji će predavati. O uvođenju još nekih drugih struka nije se razmišljalo.

Nije jer se bojimo tehnološkog viška i ostajanja ljudi bez posla - kaže ravnatelj Jozo Pivac.

Zanimanja kuhar i konobar u Agroturističkoj školi

Prije nekoliko mjeseci bilo je govora da se u Ljubuškom uvede zanimanja kuhar, međutim, u ljubuškoj SSŠ Ruđera Boškovića kažu da oni u sklopu Agroturističke škole već imaju mogućnost da učenici izuče i osposobe se za kuhara i konobara. Nakon završetka Agroturističke škole, svršeni učenici se opredjeljuju gdje će raditi - u poljodjelstvu ili u ugostiteljstvu kao kuhari i konobari.

Ivan Kaleb [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari