U Federaciji ne postoji registar zagađivača pitke vode

ljubuski.info

Federacija BiH još nije u cijelosti provela plan o stalnom nadzoru - monitoringu površinskih voda. Dosad je, kako piše u nedavno usvojenoj Strategiji upravljanja vodama Federacije BiH 2022. - 2032., "monitoring vodnih tijela površinskih voda obavljen na 50 - 65% utvrđenih vodnih tijela u FBiH".

Značajne poteškoće

U strategiji stoji i kako je u prvom planskom ciklusu postavljena mjera provođenja monitoringa ekološkog i kemijskog stanja na svim vodnim tijelima površinskih voda. Autori strategije koju je usvojila Vlada FBiH napominju kako u FBiH ne postoji ažurni registar zagađivača, što je značajna poteškoća za ocjenu stvarnog stanja površinskih vodnih tijela.

Situacija s monitoringom podzemnih voda još je složenija jer u vodnom području rijeke Save ne postoji dovoljan broj postaja, a na postojećima se tek 2020. krenulo s uspostavljanjem monitoringa kvalitete. Na vodnom području Jadranskog mora nije uspostavljen količinski monitoring na svim kraškim vrelima koja se koriste za vodoopskrbu - navodi se.

Zabrinjavajući je podatak kako uopće nema do kraja izrađenih elaborata o vodozaštitnim zonama, odnosno područjima iz kojih stanovnici piju pitku vodu.

Za značajan broj izvorišta, vrela pitke vode u FBiH, nisu izrađeni elaborati o vodozaštitnim zonama ili su izrađeni po ranijem, sada nevažećem pravilniku. Prema podacima iz plana upravljanja vodama (II. ciklus), na vodnom području rijeke Save nešto je više od 200 izvorišta, a za njih oko 17% nisu izrađeni elaborati. Također, većina elaborata nije izrađena prema trenutačno važećem pravilniku. Za više od 90% izvorišta nisu usvojene odluke, a za oko 14% izvorišta uopće ne postoje podaci. Prema podacima raspoloživim u Agenciji za vodno područje Jadran iz 2019., na vodnom području Jadranskog mora u FBiH nešto je više od 70 izvorišta, uključujući i seoska koja se koriste za javnu vodoopskrbu te oko 10 lokalnih izvorišta i vodovoda (Grad Konjic). Za njih oko 48% nisu izrađeni elaborati, a većina izrađenih nije prema važećem pravilniku. Za oko 28% izvorišta ne postoje podaci o elaboratima i odlukama - samo su neki od zabrinjavajućih podataka iz strategije.

Provođenje mjera

Inspekcijski nadzori su neučinkoviti i ne daju učinke nužne u cilju zaštite vodnih resursa. O tome govori i izvješće Europske komisije za BiH iz 2021. - Inspektorati za vode na federalnoj, a posebice na županijskim razinama potkapacitirani su u smislu broja inspektora, stručnih kapaciteta te opreme - piše također u strategiji.

Večernji list

Glas naroda

Kako nema registar je na kravici.

Kako se koćuša snalazi

Vi se brinete o kupalištima, a nitko od vas ne spominje Vriošnicu i odakle se njen izvor napaja

Inspektori ne štite vodu i narod . Oni štite lošu vlast sakrivajući stanje .

Vise ne razmisljam o tome, ugradio sam Nobel uredjaj za preciscavanje vode, pijem cistu vodu, mijenjam filtere na sest mjeseci, mada bih volio da su zagadjenja manja i da se povede racuna o tome.

U Federaciji ne postoji registar zagađivača pitke vode
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari