Optuženici za korupciju utvrdili Prijedlog zakona o zaštiti prijavitelja korupcije

ljubuski.info

Federalna Vlada, saziv koji 'silom prilika' (čitaj zbog volje stranačkih šefova SDA i HDZ-a BiH) 'kormilari' Federacijom jako dugo skoro svakom novom dolukom djeluje dodatno tragikomično. Tako se dogodilo da su ministri i premijer koji su optuženi za koruptivne radnje jučer utvrdili Prijedlog zakona o zaštiti prijavitelja korupcije u FBiH. Teško je vjerovati da je u normalnoj državi neštio takvo moguće, ali vladajuće elite odavno su izvrnule sve 'naopako' i to bez ikakvih posljedica.

Na u četvrtak u Mostaru održanoj sjednici, Vlada Federacije BiH trebala je konačno imenovati direktora Federalne uprave policije (FUP). No, svi ministri bili su suzdržani pri glasovanju za oba kandidata. Na listi za imenovanje na spomenutu dužnost su aktualni vršitelj dužnosti direktora Federalne uprave policije (FUP) Ensad Korman i aktualni savjetnik direktora Granične policije (GP) BiH Svevlad Hoffman.

Vlada FBiH tako nije prihvatila bodovnu listu s imenima kandidata koju je 14. srpnja dostavio Neovisni odbor Parlamenta FBiH.

Prijavitelji korupcije u FBiH

Vlada FBiH je utvrdila Prijedlog zakona o zaštiti prijavitelja korupcije u FBiH, cilj kojeg je suzbijanje korupcije i osiguranje djelotvornog sustava zaštite prijavitelja od bilo kojeg oblika ugrožavanja ili povrede njihovih prava koja bi mogła biti vezana za prijavu korupcije. Razlozi za donošenje Zakona se ogledaju u činjenici da u FBiH trenutno ne postoje učinkoviti pravni, a ni institucijski mehanizmi koji bi osigurali učinkovitu zaštitu osoba koje bi se odlučile prijaviti korupciju, što pogoduje počiniteljima radnji koje imaju obilježja korupcije.

Nadalje, nadležna pravosudna tijela u suštini ne uspijevaju osigurati djelotvornu zaštitu prijavitelja, prvenstveno uslijed činjenice da FBiH nema zakonski ustanovljeno pravo na zaštićeno prijavljivanje, što je nedostatak kojeg se otklanja ovim Prijedlogom zakona, kojim je propisano da svaka osoba ima pravo, u dobroj vjeri, prijaviti bilo koji oblik korupcije u javnom ili privatnom sektoru za koji sazna na bilo koji način.

Kada je riječ o kaznenim mjerama, propisane su novčane kazne od 5.000 do 15.000 KM za odgovornu ili ovlaštenu osobu koja ne poduzme mjere propisane Zakonom. Jednak raspon kazni je i za prijavitelja koji u trenutku podnošenja prijave zna da nisu istinite informacije koje dostavlja ili prijavljivanje uvjetuje imovinskom ili drugom koristi kao nagradom ili naknadom za dostavljanje informacija i dokaza o korupciji.

Može se ustvrditi da je riječ uistinu o pozitivnoj odluci Vlade FBiH. jedino što 'bode oči' jeste činjenica da nekoliko ministara te iste Vlade, uključujući premijera, trenutačno grije klupe u sudnicama zbog optužbi upravo za korupciju.

Podsjetimo, od aktualnog saziva Vlade FBiH trenutačno se na optuženičkim klupama zbog različitih razloga nalaze federalni premijer Fadil Novalić, ministrica financija Jelka Milićević, te ministrica kulture i sporta Zora Dujmović. Epilozi tih suđenja tek se očekuju pa se može reći da su i optuženici za korupciju u biti utvrdili Prijedlog zakona o zaštiti prijavilaca korupcije u FBiH.

Korak ka sprječavanju sukoba interesa

Vlada FBiH je utvrdila i Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o sprječavanju sukoba interesa u tijelima vlasti u FBiH, kojim se uređuje sprječavanje sukoba između privatnog i javnog interesa u obnašanju javnih funkcija u FBiH te nižim razinama vlasti, obvezu podnošenja i sadržaja izvješća o financijskom stanju, imovini i interesima nositelja javne funkcije, osnivanje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i postupak koji ono provodi, nadzor nad provođenjem Zakona te druga pitanja od značaja za sprječavanje sukoba interesa nositelja javnih funkcija.

Kako je definirano, sukob interesa postoji kada privatni interes nositelja javne funkcije utječe, može utjecati ili se čini kako može utjecati na zakonito, nepristrano i transparentno obavljanje povjerene javne funkcije.

U vršenju javne dužnosti, nositelj javne funkcije je, među ostalim, osobno odgovoran za identifikaciju i sprječavanje sukoba između svog privatnog i javnog interesa. On ne može biti član upravnog ili nadzornog odbora, skupštine ili uprave, niti biti u svojstvu ovlaštene osobe u javnom poduzeću, ustanovi ili instituciji na bilo kojoj razini vlasti u BiH.

Ne može biti ni član tih tijela bilo kojeg poslovnog subjekta u privatnom vlasništvu u koje tijelo vlasti u kojem obavlja dužnost ulaže ili je ulagao kapital tijekom četiri godine koje prethode preuzimanju javne funkcije. Isto vrijedi i za poslovne subjekte u privatnom vlasništvu koji izravno ili neizravno sklapaju ugovore vrijednosti veće od 10.000 KM godišnje s tijelima koja se financira iz proračuna bilo koje razine vlasti.

Ne može biti ni član UO i NO, uprave, ili imati svojstvo ovlaštene osobe u zakladi i udruzi čiji ukupni financijski primici iz proračuna bilo koje razine vlasti premašuju isti iznos. Jedan od najvažnijih dijelova Prijedloga je i osnivanje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, pri čemu je vrlo jasno i detaljno propisan nositelj ovlasti i način njegova imenovanja, sastav, trajanje mandata i djelokrug rada.

Programima socijalne zaštite više od 1,8 milijuna KM

Na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, u četvrtak je donesena Odluka kojom se odobrava raspodjelu dijela prihoda u iznosu od 1.849.585 KM uplaćenih u Proračun FBiH u 2021. godini, a ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću.

Odlukom je obuhvaćeno 96 programa i projekata iz oblasti socijalne zaštite, a od ukupnog iznosa, 1.409.413 KM raspodijeljen je za financiranje 85 programa i projekata koji se odnose na poboljšanje životnih uvjeta i rada organizacija osoba s invaliditetom. Ostalih 88.380 KM namijenjeno je financiranju 3 programa i projekata koji se odnose na smještaj i utočište žrtvama torture i nasilja (sigurne kuće), dok je iznos od 351.791 KM raspodijeljen na 8 programa i projekata koji se odnose na rad javnih kuhinja.

Kadrovska rješenja

Vlada FBiH je izmijenila Rješenje o postavljenju zapovjednika, načelnika i članova Federalnog stožera Civilne zaštite i u to tijelo imenovala pomoćnika direktora u Federalnoj upravi Civilne zaštite Murata Baručiju.

Za sudjelovanje u radu i odlučivanju na skupštinama gospodarskih društava, opunomoćeni su Kenan Osmanagić (Hrvatska pošta Mostar), Halko Balavac (BH Gas Sarajevo), Stipo Buljan (UNIS Group), Marinko Bošnjak (Energoinvest Sarajevo) i Amadeo Mandić (JP Međunarodna zračna luka Sarajevo).

Dnevni list

Glas naroda

Vidite kad se sređuju ocjene u nas i u Hrvatskoj šta se desi ništa.U pravin državan bi sami dali ostavku

Sad respirator stavite u bazen ,lani pudar umjesto pumpe jadna majko

Smijurija

Sve smo ovo mi sami sebi krivi. Čekamo da nam neka viša sila riješi probleme u državi, umjesto da kažemo svi da je dosta više.

Ahahahaha haaahohehe -same inovacije Još neviđeno! Sami će sebi stavi soli na rep !

Fadil prvo ide na sud sa odvjetnikom da se opere od kriminala za koji ga terete, a onda ide u vladu i upravlja entitetom. Ovo nema nigdje osim u BiH, u normalnim zemljama EU-a čim se pojavi sumnja odma se daje ostavka i nema priče, a kod nas samo jaši to su naši, bolje da me krade naš nego njihov i takve nebuloze-

Optuženici za korupciju utvrdili Prijedlog zakona o zaštiti prijavitelja korupcije
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari