Federalni zavod za MIO/PIO vara umirovljenike

ljubuski.info

Federalni Zavod MIO/PIO od 1.1.2022. godine do danas zaradio je preko 500.000 KM na trajnim rješenjima za starosne mirovine, te time izravno prevario desetine tisuća umirovljenika koji umjesto viših primaju manje iznose mirovina od onih koje dugotrajnim radom zaradili.

Zbog toga je Hrvatska republikanska stranka Široki Brijeg pokrenula niz inicijativa i aktivnosti kojima traži od mjerodavnih tijela da poduzmu mjere kako bi se sankcionirala nezakonita postupanja te kako bi se napravila revizija svih uručenih rješenja za starosne mirovine, a koja su izdata od početka tekuće godine.

Dokumenti, točnije rješenja za starosnu mirovinu, do kojih je došla Hrvatska republikanska stranka Široki Brijeg, potvrđuju prevaru ne viđenih razmjera.

Naime, premda je prilikom obračuna mirovina Federalni Zavod za MIO/PIO bio obvezan postupati sukladno Odredbom članka 46.st.4. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji propisuje da, ako su plaće, odnosno osnovica osiguranja unesene u matičnu evidenciju nositelja osiguranja u neto iznosu, onda se dijele s prosječnom neto plaćom u SR BiH, odnosno Federaciji BiH, a ako su unesene u bruto iznosu, onda se dijele s prosječnom godišnjom bruto plaćom, tako nije postupao.

Federalni Zavod MIO/PIO je izračune za starosnu mirovinu vršio mimo propisanog Zakona sukladno internom Naputku te time oštetio veliki broj umirovljenika.
Time su brojni umirovljenici dobili trajne mirovine umanjene u rasponu od 30 do 100 KM.

Nezapamćena korupcija odnosi se na razdoblje od 1.1.2022. godine do danas, te na jako veliki broj umirovljenika (cca.10.000) i kada bi se navedena brojka pomnožila s prosječno 50 KM razlike novca, procjenjuje se kako su umirovljenici za 8 mjeseci zakinuti iznosom većem od 500.000 KM.

Drugim riječima, svaki umirovljenik koji je u posljednjih osam mjeseci dobio umanjeno rješenje za starosnu mirovinu "pokraden" je za prosječno 500 KM, što je skandal velikih koruptivnih radnji zbog kojih bi netko morao dati objašnjenje.

Hrvatska republikanska stranka očekuje od mjerodavnih tijela vlasti da iziđu pred javnost I poduzmu konkretne mjere kako bi se ispravila nepravda učinjena umirovljenicima.

Političke aktere ove afere pozivamo vas da borbu za prevlast i izvlačenje novca iz javnih ustanova ne rade na štetu nečijih pošteno zarađenih mirovina!

GO HRS Široki Brijeg

Glas naroda

Sve [ * neprimjereno * ] do lopova.

Trebalo bi da svi umirovljenici koji su stekli mirovinu u 2022 da podnesu tužbu protiv MIO/PIO. Osim što su zakinuti za obračun bodova, zakinuti su i za povećanje mirovine od 6% u odnosu na umirovljenike koji su u mirovinu otišli ranijih godina.

A sta mislite zasto je pio/mio fond otisao na budzet? Mislite li da je to radi stabilnosti isplate mirovina? Ili radi dobro uhidane prakse kradje.

Federalni zavod za MIO/PIO vara umirovljenike
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari