Isplata novčane pomoći braniteljima i umirovljenicima u FBiH

ljubuski.info

U idućih tjedan dana umirovljeni korisnici Federalnog Zavoda MIO kao i korisnici braniteljskih naknada dobit će novčanu pomoć u visini od 100 konvertibilnih maraka.

Riječ je o jednokratnoj naknadi za koju je novac osigurala Vlada Federacije BiH u svom proračunu. Kako navode iz Ministarstva za pitanja branitelja Federacije BiH, pripadnici braniteljskih kategorija novac će dobiti do 10. kolovoza. Pomoć Vlade Federacije Bosne i Hercegovine dobit će oko 100.000 korisnika, navode iz ovoga ministarstva te dodaju kako za korisnike braniteljskih naknada isplata ide 5. kolovoza uz isplatu mirovina, dok će ostatak populacije novac dobiti 10. kolovoza uz isplatu invalidnina, naknade za priznanje i egzistencijalne naknade.

Jednokratnu naknadu neće dobiti korisnici egzistencijalne novčane naknade sa županijske razine, koji su nezaposleni i mlađi od 57 godina, dok će oni koji primaju egzistencijalnu naknadu s federalne razine biti obuhvaćeni isplatom. U slučaju korisnika, koji pravo na obiteljsku invalidninu i mjesečni novčani dodatak na osnovi priznanja ili odlikovanja ostvaruju kao sukorisnici, iznos naknade dijeli se na jednake dijelove.

Kada je riječ o umirovljenicima, njih je u Federaciji BiH nešto više od 428.000, međutim, jednokratnu naknadu dobit će njih 363.430. Naime, prema Uredbi o programu pomoći stanovništvu uslijed inflacije i rasta potrošačkih cijena Vlade Federacije, pravo na spomenuti iznos imaju korisnici mirovina Federalnog zavoda MIO s prebivalištem u BiH, a koji su zatečeni u isplati mirovine na dan isplate.

Kako su objasnili iz Federalnog Zavoda MIO, korisnici naknade za tjelesnu onesposobljenost kao i umirovljenici koji su u radnom odnosu prema Uredbi Vlade Federacije BiH nemaju pravo ostvariti naknadu u visini od 100 konvertibilnih maraka.

Kako je pri donošenju Uredbe objasnio ministar rada i socijalne skrbi FBiH Vesko Drljača, pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 100 KM imaju i osobe s invaliditetom i civilne žrtve rata, a koje su po ovom statusu ostvarile pravo na naknadu za svibanj, a koja se isplaćuje ili sufinancira iz proračuna FBiH.

Pravo na pomoć na osnovi iste Uredbe imaju i osobe i obitelji koje su u skladu s federalnim i županijskim propisima primatelji stalne novčane i druge materijalne pomoći, zbog nesposobnosti za rad ili su u stanju socijalne potrebe i koji se kao takvi vode na evidenciji centara za socijalni rad ili nadležnih općinskih službi, međutim, oni će dobiti pakete osnovnih životnih namirnica u vrijednosti od 500 KM. Osobe koje su korisnici više prava jednokratnu novčanu pomoć ostvaruju samo po jednoj osnovi.

Večernji list

Glas naroda

Izračunajte vi mirovine po oficijelnom koeficijentu valirizacije i isplatite razliku i povećajte mirovinu pa ne morate davati socijalu ljudima a pogotovo onim koji su odradili 40 godina a dali ste im 500 KM mirovinu sa izračunom pogrešnog koeficijenta valorizacije i to 0,834 i 0,945 umjesto 1,009.
Mirovina im je 12,5 KM po godini staža ili 1KM po mjesecu staža, sramota.
A koliko su morali mjesečno uplaćivati u MIO?
Ovo se čini da je smišljeno i namjerno rađeno, a umirovljenici nemaju ni za kruh i lijekove. Sramite se, sebi ste povećali plaće 500 KM pa sad imate plaću od
5 000-10 000 KM i sve privilegije. A umirovljenicima 100 KM a radili 40 godina i uplaćivali tko zna kome za mirovinu koje ste vi djelili i djelite i šakom i kapom.

Tako je u pravu ste 100%

Covic se sastaje sa udrugama ,bolan jadan bio niko ti pomoc nece neces utec nigdi ,da je pametan ovaj narod izasa bi na ulicu i sud po kratkom postupku kako vas stid nije ljudi jedva zive

neka to dadnu Čoviću i njemu istim koji primaju velike otpremnine pa onda plaću i mirovinu to njegov obraz može podnijeti

Isplata novčane pomoći braniteljima i umirovljenicima u FBiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari