Sluđeni narodi se sve više mrze, a nacionalne vođe dijele plijen

ljubuski.info

Iako izgleda kao dosadna fraza, očito je da će predizborno vrijeme bh političari iskoristiti kako bi međunacionalne tenzije doveli do usijanja. Zapaljiva retorika, eskalacija jezika mržnje, nacionalističko huškanje 'začinjeno' ratnom retorikom, vrlo toksično je okruženje u kojem je nemoguće iznaći bilo kakav dogovor oko Izbronog zakona koji je postao pitanje nad pitanjima, čak i iznad kvalitete života građana-birača, poskupljenja, prijetećeg upozorenja nestašice i poskupljenja energenata itd.

Histerični patriotizam i bunt protiv OHR-a

BH književnik, književni kritičar, prevoditelj, urednik i publicist Željko Ivanković, u kolumni 'Histerični patriotizam', u kontekstu novih političkih kriza, između ostaloga, piše i o bundtu protiv OHR-a.

Svakodnevno sarajevsko plačljivo prizivanje visokog predstavnika da riješi ovo ili ono, završilo je u histeričnom političkom i medijskom demonstriranju patriotizma, prebrojavanju, prijetnjama i (ratno)huškanju upravo zbog najavljene intervencije tog istog visokog predstavnika. Da ne bi ni sad pred izbore izbio godinama očekivani bunt građana protiv bezočne pljačke, korupcije, nerada i blokade svih institucija BiH od strane svih triju političkih nacionalističkih nomenklatura, proizveden je bunt protiv OHR-a, jedine instance koja uopće nešto u ovoj zemlji radi. I neka se konačno barem nešto dogodilo! No taj je bunt, zajedno s medijskom i stranačko-političkom manipulacijom pokazao sav jad i bijedu tzv. građanskog bunta, događanja naroda, jer je u Sarajevu vrhunio u prijetnjama i uvredama visokom predstavniku i Hrvatima koji svi mogu stati u dva vagona. A zašto? Jer bi ti neki Hrvati htjeli prava i vlasti kao da su oni većina, a zna se tko je tu većinski i zašto smo to "mi" sad i najednom za Miloševićev koncept 'jedan čovjek - jedan glas', kao i to zašto do jučer za to nismo mogli biti. Tresla se brda - rodilo se niš! Osim što je svaka zvijer ostavila svoj trag, piše on.

Ivanković ističe kako su 'na prebrojavanje pristali i muslimani i graDŽani', te se osvrće na 'patriotizam kao zadnje utočište za mnoge hulje', ali i na, kako kaže, histeričnu političku i medijsku kampanju.
Od 1992., do sada, do 2022., nisam čuo strašniju i histeričniju političku i medijsku kampanju protiv svega hrvatskog u Sarajevu i BiH, pa čak i protiv onih koji nikad nijednom riječju nisu stali uz Čovićev politički koncept. Tipični srpski sindrom, mislim se, koji nam je demonstrirao tada, jednako kao i danas, Šešelj i njegovi sljedbenici. A pripreman je i ranije kad je Tito etiketiran kao ustaša, pa za njim Stipe Šuvar, i sve je preko noći postalo bjelodanim. A ovi, pak? Sve što su mogli prepisati od srpskih velikonacionalista, prepisali su. Ne samo protiv Hrvata nego i svoje vlastite opozicije koju su vučićevski ili dodikovski je manipulirajući po tko zna koji put, doveli u poziciju da se od te nje ozbiljno distancira i svaki stvarni i potencijalni opozicionar, a naročito oni koji mogu stati u dva vagona. Dva vagona za kamo?, kritike su Ivankovića.

No, on je izgleda razočaran i medijima, pa čak i onima koji sebe, kako kaže, 'samohvalisavo smatraju neovisnim'.
Da, i oni što ih plaćaju stranci. Kod njih je to čak vidljivije. Stranac, istina, može platiti medij da bude 'tobože nezavisan', ali ne i novinara patriota da u svom nacionalizmu ne bude histeričan do šovinizma, njegova je kritika.

Na koncu, uz pitanje, Ivanković zaključuje:
Zaista im treba vjerovati da bi dali prava Sejdiću i Finciju kojih nema ni za jedan vagon kad ne daju onima kojih ima za dva?.

Komšićeva bezobzirna bitka za političko preživljavanje

Ivica Đikić u komentaru za Novosti, glasila Srpskog narodnog vijeća u susjednoj Hrvatskoj, između ostalog piše i o političkom djelovanju Željka Komšića člana Predsjedništva BiH i predsjednik DF za kojeg smatra kako je najzaslužniji za činjenicu da su bošnjačko-hrvatski odnosi danas zatrovani tek nešto manje nego ratne 1993. godine.
Vođen isključivo svojim osobnim interesima i jasnom kalkulacijom da mu politička sudbina ovisi o bošnjačkim glasovima, Komšić u svoja tri dosadašnja mandata u Predsjedništvu BiH nije radio doslovno ništa nego pronalazio razloge za konfrontiranje s velikom većinom bh. Hrvata, koje bi kako-tako trebao zastupati jer je u Predsjedništvo ušao po liniji svoje hrvatske etničke pripadnosti, kao i s Republikom Hrvatskom čija je politika prema BiH u posljednjih petnaest-dvadeset godina bila svakakva, ali ne i zloćudna. Nije učinio ništa da se barem za pedalj približi hrvatskom biračkom tijelu u BiH, da dobije poneki glas među Hrvatima u Posušju ili u Kupresu: poduzimao je sve, i sad - dva mjeseca uoči izbora - naročito poduzima sve da te ljude odvrati od eventualne ideje da glasaju za njega, jer zna da je njegova jedina šansa u glasovima onih Bošnjaka koji ne vide ništa problematično i nelogično u tome da Bošnjaci imaju dva od tri člana Predsjedništva BiH, a Hrvati ni jednog, onih Bošnjaka koji u toj vrsti političke obespravljenosti Hrvata vide svoj trijumf ili svoju osvetu za ratna vremena, piše Đikić.

On zaključuje kako je Komšić kod Bošnjaka probudio poriv za uspostavom političke dominacije kao jedinog prihvatljivog ili zamislivog oblika političkog poretka.

A Hrvati su trenutno jedini nad kojima Bošnjaci mogu uspostaviti efektivnu dominaciju: Republika Srpska u tom je pogledu nedodirljiva, osim verbalno, a i to sve rjeđe i sve mlitavije. Komšića, međutim, nije nimalo briga za posljedice koje ostavlja njegova bezobzirna bitka za političko preživljavanje, posljedice koje će se na duboko štetan način i na duže staze usjeći u tkivo BiH, niti se osvrće na unutarnje kontradikcije svoje pozicije i svojih postupaka. On je ušao u Predsjedništvo BiH kao konstitutivni Hrvat, ali ga ne zanimaju birači hrvatske nacionalnosti i svoju politiku zasniva na ukidanju koncepta konstitutivnosti tri naroda neovisno o ishodu rata i mirovnom sporazumu, e da bi politički zavladao najbrojniji narod; on je protiv toga da Hrvati izaberu svoje političke predstavnike u najvišim tijelima federalne i državne vlasti, ali je pozvao na prosvjede zbog najave da Hrvati neće imati delegate u federalnom Domu naroda iz onih županija u kojima ih manje od tri posto u odnosu na ukupan broj Hrvata u Federaciji BiH, jer on smatra da je dobro da i ti hrvatski delegati budu izabrani glasovima Bošnjaka, navodi Đikić.

Ali on se pri tom osvrće i na bošnjačke političare i intelektualce za koje navodi kako gotovo nikog ne zanima razobličavanje takve 'lažne borbe za BiH', ali mišljenje zaključuje dvojbom.
A, ustvari, borbu za funkciju, za nastavak destruktivnog političkog parazitiranja, za produžetak prodaje opasnih iluzija bez ijednog konkretnog pozitivnog pomaka za bilo kojeg bosanskohercegovačkog građanina, izuzev Komšićevog kruga. Kao da je sva bošnjačka pamet unazad četiri godine propala u kolektivnu paniku od optužbi Komšića i njegovih jastrebova za izdaju BiH, za pomanjkanje patriotizma, za nedovoljan otpor 'fašizmu'. Bakir Izetbegović zadnji je koji bi imao integriteta te političke samosvojnosti i hrabrosti da se tome suprotstavi, pogotovo dva mjeseca prije izbora, a on je, nažalost, jedini čije bi suprotstavljanje moglo u osjetnoj mjeri zaustaviti daljnji pad u bezumlje, zaključuje Đikić.

Četvorka Dodik-Čović-Komšić-Izetbegović

Politička analitičarka iz Sarajeva, Ivana Marić osvrće se eskalaciju političke krize u Bih u predizborno vrijeme i to posebno na 'kampanje' nacionalnih tenzija i zveckanja oružja te oporbu koja se u svojoj nemoći i bezidejnosti pridružila ovakvom diskursu.

U državi razvijene demokracije vladajuće stranke bi koristile za predstavljanje onoga što su sve uradili za građane posljednje četiri godine. Oporba bi kritiziral vlast, iznosila argumente, govorila što su mogli bolje uraditi i ukazivala na njihove propuste. Istovremeno bi predstavljala svoj program rada i uvjeravala građane da će se bolje brinuti za njih od aktualne vlasti. U BiH je situacija potpuno drukčija. Vladajuće stranke nemaju nikakve rezultate pa će izbore, i ovaj put, pokušati dobiti širenjem straha i mržnje prema drugim narodima, podizanjem nacionalnih tenzija, prebrojavanjem i zveckanjem oružja. Oporba nema programe pa se pridružila podizanju nacionalnih tenzija i sa vladajućim strankama se takmiči tko će ispasti veći Hrvat, Srbin ili Bošnjak, smatra Marić.

U kratkoj analizi koju je napisala na svom službenom facebook statusu, Marić se osvrće na 'četvorku' - Dodik-Komšić-Čović-Izetbegović.
Dodik odavno koristi podizanje nacionalnih tenzija za održavanje na vlasti i čuvanje moći. To mu je jedina garancija da neće odgovarati za korupciju koju mu spočitavaju. Ove godine i ne mora toliko puno raditi, već pušta Izetbegovića da mu odrađuje kampanju. Čović je u znatno povoljnijoj situaciji. Zahvaljujući Komšiću, ne mora brinuti za gubitak moći, kao ni da će odgovarati za korupciju za koju ga mnogi vežu. Dovoljno mu je povremeno okupiti poslušnike iz HNS-a i u medijima objavizi bombastičan naslov na koji će se svi uloviti, dok u dokumentu ništa od toga, zapravo, i ne piše, kako ih ne bi kaznili zbog protuustavnog djelovanja. Komšić se ne boji pravosuđa, koliko se boji života "običnog građanina" nakon udobne i dobro plaćene fotelje, tapšanja po ramenu i radne obveze njegovih uposlenika da mu prave društvo po ugostiteljskim objektima. Kako slabi podrška građana, tako se njegova retorika dodatno zaoštrava. Više se i ne pretvara da se bori za Bosance, već se sa Izetbegovićem nadmeće za ekskluzivnog zaštitnika Bošnjaka. Izetbegović ih je ove godine sve nadmašio. Toliko se zanio u podizanju tenzija da bi i se on uskoro mogao naći na raznim crnim listama, zajedno sa svojim koalicijskim partnerima, Čovićem i Dodikom, a sve češće ga poistovjećuju s Dodikom. Ne znamo vrijeđa li ga to ili mu imponira, ocijenila je Marić.

Ona zaključuje kako će svi nakon izbora 'zakopati ratne sjekire i baciti se na podjelu plijena sa dojučerašnjim ljutim neprijateljima, kao da jedni drugima nisu prijetili ratom, robotima i dronovima'.
A sluđeni narodi će se još više zamrziti i udaljiti jer sve veći broj nasjeda na laži i propagandu korumpiranih nacionalnih vođa i ne shvaćaju da njima nije stalo ni do građana, ni do naroda već samo do osobnog interesa i ostanka na slobodi. Za to su spremni i vas i vašu djecu prebrojati i ponovo poslati u rat, dok bi se oni dobro sakrili i još bolje profitirali, ističe na kraju ova politička analitičarka uz izjavu kako je zbog svega jako tužan zbog sve veće mržnje, straha i prijetnji gdje, kako kaže, 'sva tri naroda žele svoju državu unutar BiH, u kojoj nema mjesta za druge narode, a ponajmanje za Bosance i Hercegovce kojima je država važnija od nacije.

V.S. Herceg | Dnevni list

Glas naroda

Prebroj te se pukovnici i uhljebi sad je red na vas ,muslimani su se prebrojili i neće dat djelit BIH državu,separatistima .

Najveća istina se krije u naslovu teksta. " TKO MRŽNJU SIJE ŽANJE OGANJ BOŽIJI".

Vođe su poslovni partneri i jarani, a narod stoka, prevode ga žedna preko vode i huškaju jedne na druge da se kolju dok se oni bogate.

Ne mrze se narodi nego bolesni [ * neprimjereno * ]i i ovce bez mozga koji se još nazivaju vjernicima

Molim vas može li mi neko pametniji od mene odgovoriti ako zarati ocemo li opet mi ići koji smo prošli rat ili će neko drugi.Molim iskren odgovor da se znam pripremiti.

Evo ti iskren i najiskreniji odgovor
Ako ti je do rata rat ti bio u kuci i tebi i tom nekom drugom
Jeli iskreno i posteno???

Slabo si ti mene razumio nije meni do rata dosta mi je bilo i proslog,pa mi nisi iskreno odgovorio ocemo li mi ici opet koji smo ga prosli ili ce ovi danasnji mocnici i,politicari povesti svoje jedinice i bojne u rat ili ce opet past na nasa ledja da oni mogu svoja zastititi kao i u ovom proslom ratu.

Znaš kako se kod nas kaže: nemoj njega, on ne zna! Znači,opet idu oni što znaju ratovati,bježe oni što znaju bježati, itd. Uglavnom svak radi šta zna.

Nw sekiraj, necete, sad ce roboti ratovati

Ako bude išao onaj tko je išao u prethodnom ratu onda je stvarno budala i zaslužio je da pogine.Svi poginuli na svim stranama su izgubili živote za ratne profitere i izborili su se iz slobode u robovlasništvo.Ja prvi neću a ako mi netko natjera da uzmem pušku pucam u njega najprije

Skidam kapu. Imam isti stav ako zarati neka idu dica adz domoljuba tj. mladunčad ratni profitera.

Prvi ti idu Radiški pukovnici .Pomozite mi da se sjetim imena ima ih puno.Ćanini Primorci,Šunjići.Hrstići itd.Znači svaki pukovnik samo iz Radišića sa po 5 ljudi mogu Rusiju napast.

Za Gost branitelj - 02. kolovoza 2022. 12:09:06 Mi koji smo išli u prošli rat ostarili, mladost odseli u Njemačku, mogu od narkobandi napraviti privatne vojske pa da za njih malo puš[ * neprimjereno * ] i pljačkaju konvoje.

Ginuli su najbolji da bi mogli vladati najgori...
Otišli su i odlaze trbuhom za kruhom najbolji, a na vlasti i oko nje ostali najgori...

Znači opet mi stari nahebali

Ttreba Bakirovce dočekat sa cvjećem da potamane HDZ udbaše i posunete ih da opet živimo mirno u bratstvu i jedinstvu,a ne da se narodi kolju;!

A-ha Mujo. HDZ-ovce treba hrvatski narod potamanit, a ne vi koji mrzite sve hrvatsko u BiH i koji bi da nestanemo iz BiH.

Tako je,svak svoje i bit će mir među narodima

Triba njih u beriš i motiku im dat koce im ratovat nek se sami poubijajau covic namontira onu marijetu ,ko kog proviri kupe ga dat cu glas komsicu

Kod Komšića smo građani a kod dragančeta stoka sitnog zuba [ * neprimjereno * ] ga zločinac Tuđman.
Nisam se moga nikako kod čovića zaposlit a u sarajevu bez problema i onda mi ugroženi od Muslimana,laže bagra udbaška svo zlo hrvatim je napravio Tuđman i uhljebi kradezea.
Čim dođemo na vlast sve će mo ih pohapsit-duša Parađžika

Ovih Muslimana na portalu... Isto muve na [ * neprimjereno * ]o kad su ovakve vijesti...
Znamo mi kakvo je HDZ zlo ali znamo i da bi nas vi najradije potamanili...

sva trojica plemenskih vođa su nemoralni i svađaju građane za svoju korist građani gasajte proti na izborima pa da oni završe iza rešetaka tamo im je mjesto

Nisu to Muslimani ,njih ste davno oćerali to su tvoje komšije koje Vas prate sve vas treba preko drine gori ste od Muslimana ,Muslimani su rvacko cvjeće a adbašija uhljebi sve to treba na goli otok,nije Tito pogrješija kad ih je tamo spratija.

Naivna Naroda i slipog kod svoji očiju ovo vrijeme je političke žetve ko šta sad ugrabi tomu je za 4 godine zato razumite naše političare nije njima lako sa ovakvim narodom živit.. Realno gledano naši političari su 100 puta bolji od ovog Naroda razlika je što političari znaju šta hoće a narod nema blage veze proda se za kriglu pive i porciju ćevapa džabane onda 4 godine bulji po praznom eventualno polupraznom Frižideru i hebe onim od takve do drška sve do 9 kolina istin onim što su mu Dali jednu dozu nacijonalnog imuniteta da ga zaštiti 4 godine i od Srpsko Bošnjačke Maće ..

daj bože da nas napadnu Bakirovi dronovi i roboti onda će nas branit dezerteri HDZja i uhljebi to bude krvi do koljena kad ratuju dezerteri i političari a narodu bude med i mliko teklo

narodu, a tko je narod , nikad nije i neće teć med i mlijeko.
za sve se moraš izborit.
a na tvoj komentar, da odgovorim samo sa ***o.

Je li živ Vice da nas postroji

tko je Vice ?

volovi nose brndice samo im pojata treba

Uvik se ja sitim onog vica o Muji kako se nekoliko puta okliznio na istoj kori od banane .

Saljemo municiju i gorivo HdZ mladeži. Branit ćemo ono što je naše Hercegovci nikog se ne plaše...

Uz ovakvu mladež ničeg se ne bojim

Bravo ljudi

Vazda su volovi orali a konji zobali! Zar mislite da će sada biti drugačije?

Samo trostruki Rumunjski scenarij

Ovdje tri osobe bolesne pišu kometare konstantno, žalim vas

To su gori konji od konja

za tri marke problem riješen

Ne dao bog rata djeco nikad više...a ove huškače pod hitno uhapsit...

Ne hapsiti već ih naoružati i u rat s njima a mi navijati

Rat ce biti,muslimani imaju zeleno svjetlo,mi se moramo pokorit jacemu

Eto nakva je Jugoslavija bila,30 godina je pljačkaju i još nisu uspjeli sve pokrast

Na ratu obogatili, sad u ratne diple duvaju i svoje bogatstvo čuvaju.

Opet će u rat sirotinja a bogati će sredit doktorsku ispričnicu da su trudni što je već viđeno

Sluđeni narodi se sve više mrze, a nacionalne vođe dijele plijen
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari