Naknada razvojačenim braniteljima u ZHŽ-u već s 53 godine

ljubuski.info

Egzistencijalnu novčanu naknadu u Zapadnohercegovačkoj županiji moći će ostvariti razvojačeni branitelji nakon što napune 53 godine. Vlada Zapadnohercegovačke županije je na jednoj od svojih posljednjih sjednica usvojila zakon o izmjeni Zakona o dopunskim pravima branitelja i njihovih obitelji kojim se mijenja dobna granica za ostvarenje tog prava.

Novac osiguran rebalansom

Prema ranijem zakonskom rješenju, to su pravo razvojačeni branitelji ove županije mogli ostvariti s napunjenih 55 godina.
Zakon o izmjeni Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji donosi se radi proširivanja prava na novčanu egzistencijalnu naknadu razvojačenim braniteljima za dodatne dvije generacije (53 i 54 godine) - stoji u obrazloženju nacrta zakona o izmjeni Zakona o dopunskim pravima branitelja i njihovih obitelji.

Prema procjeni Ministarstva branitelja iz Domovinskog rata, za financiranje novčane egzistencijalne naknade razvojačenih branitelja potrebno je 200.000 konvertibilnih maraka. Navedeni iznos osiguran je rebalansom proračuna Zapadnohercegovačke županije za 2022. godinu. Kako stoji u dokumentu koji je usvojila Vlada Zapadnohercegovačke županije te ga treba razmatrati Skupština Zapadnohercegovačke županije, razvojačeni branitelj, kako bi ostvario navedeno pravo s navršene 53 godine, treba ispunjavati i ostale uvjete predviđene zakonom.

Što stoji u zakonu

Podsjetimo, u Zakonu o dopunskim pravima branitelja i njihovih obitelji stoji kako pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu razvojačeni branitelj može ostvariti pod uvjetom da je bio pripadnik Oružanih snaga najmanje 12 mjeseci, da je prijavljen kao nezaposlena osoba kod nadležne službe za zapošljavanje najmanje šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava ako ima prebivalište na području Zapadnohercegovačke županije i ako ostvaruje mjesečne novčane prihode u iznosu manjem od 50 posto minimalne mirovine isplaćene u Federaciji BiH za prosinac prethodne godine.

U Zakonu o dopunskim pravima branitelja i njihovih obitelji također stoji kako mjesečna novčana egzistencijalna naknada iznosi pet konvertibilnih maraka po mjesecu provedenom u Oružanim snagama.
Iznos mjesečne novčane egzistencijalne naknade može biti i niži uz primjenu koeficijenta za obračun - propisano je u Zakonu o dopunskim pravima branitelja i njihovih obitelji. Osobi koja ispunjava uvjete za priznavanje prava novčana egzistencijalna naknada pripada od prvog dana idućeg mjeseca od dana podnošenja zahtjeva.

Matija Perić | Večernji list

Glas naroda

Drcu gace bliže se izbori, daje se i kapom i sakom

Izbori izbori kokosari se uskakodali di ce ako vrce sa fotelje narode olovka pa sa njom pucajte jedan glas to je jedan metak na neprijatelja olovkom se treba borit mogu krast ali ne mogu ako svi ustanemo

E necete razbojnici dosta vas je više,doći ćemo na svako biračko mjesto i nadgledati pa pokušajte krasti glasove,ko smo saznati će te na vrijeme.

Naknadu treba dati svim bra iteljima jer su svi bili u ratu i izloženi pogibli a onim koji nisu ostvarili mirivinu i koji zbog starosti i neće moći ostvariti mirovinu treba dati odmah mirovinu. Predugo učesnici rata čekaju minimalnu egzistenciju a mnogi su pomrli bez ikakve plače, mirovine i naknade. Ugledajte se na Bisnu kako zbrinjavaju svoje ljude i ne samo branitelje.

Zapto vreće idu u Općinu?

Doci ce dan kad će na koljenima moliti oprost od svog naroda.

Izborna godina svašta se obećava

Predizborni šupljaci, mrvice, magla i prašina u oči. Razvojačenim i radno sposobnim braniteljima trebaju radna mjesta, a ne socijala pred izbore. Nisu se oni borili za socijalu i milostinju već za život dostojan čovjeka, nisu se borili da bi oni i njihova djeca išli na rad u Njemačlu, a da bi velikodostojnici polagali vjence za obljetnice i u bacali domoljubne parole.

Evo svako malo obaraju godine kako im šume ali još nisu dobacila do mene a kaće neznase.. valjda se zna koje je godište išlo urat

Ja sam 84 bio u ratu od 92-95 imam papire ali eto nemam godina

imaju li pravo zene koje imaju ratni staz a nemaju ratni put.bilo civilna zastita pa sad prepravljeno u HVO

dobar

A mi ovi od 50 nismo bili sta li mrssss

Pola ih dalo lazne izjave a primaju pare iz Hr penzije i drugo
Sad ce morat vratit ubrzo pozdrav

Ja sam razvojačen i nemam još 53 godine. Nemam prava, ništa nisam sredio, hvala Bogu mogu raditi i milostinja mi ne trebate, svi koji su branili trebali su dobiti naknade a ne ovi što su kupili a nisu bili.

Razlika izmedju bakira i Dragana je u tome što bakir daje sugestiju naputak svom narodu da iz svake kuće dvoje dadnu njeme glas a jedan željku Komšiću .Dok kod dragana i hdza je stanje ovako iz svake druge kuće je iselijo najmanje dva glasa mozda i više ŽIVIJO dragan to je to kad podanička manjina klimavaca od svog Naroda napravi institucijonalnu manjinu sada opet HDZ idemo prima cifri od sto tisuća Hrvata .

Šta ima Dragan iseljavat ljude kad znaju kako je jednostavno zaposlit se u Njemackoj a samim time i kolike su plaće,6-7 puta veće a hrana čak i jeftinija nego kod nas. Hvala mu što ima volje i ambicije jos uvijek se boriti za naša prava. Kao narod smo nula, nepravedno i društvo bez karaktera.

Srbi ne miruju na Kosovu će rat

Mogu li ja i moje pajde koji smo u Njemačkoj ostvariti tu egzistenciju. Ima nas desetak amo u firmi.Dok sam ratova sadašnji pukovnici bili u minhenbojnoj. Ja sad u minhenu, uredno na birou u Ljubuskom, 53god u martu?
Samo provjerene inf. Od 9/91 do 4/96 ratni put

A s kim si ti ratova 96. Zar je bilo škripara iza ovog rata

17:57,
Ratovalo se s takvim kao ti sve do sada i sada.

Svi ste vi obicne [ * neprimjereno * ] koje ko fol nesto najavljujete,ovi da ce doci na izbori,ovi se javlja iz Njemacke,evo mi koji smo ostali pa zbog.straha se krijemo,sta.vi glumite komamdose a ne smikete ime napisat.
Hdz vas otjerao s kucnog.praga i sutite.ko [ * neprimjereno * ],da vam.neko ukrade litar goriva iz freze,znao.bi cijeli grad
[ * neprimjereno * ]te i usutite.[ * neprimjereno * ] jedne obicne kakav.sam i sam

kakvu su egzistenciju riješio,ustaje u 5h jutri,ideš dva sata na posao s kavom u ruci koju si sam napravio,vraćaš se u 6-7 navecer,pojedeš konzervu i ideš spavat.
Da si tako zivio i radio ovamo,mogao si imati za osnovnih potreba.
Vidio sam ja kako vi živite u Njemačkoj,dođete pa glumite po BILILU neke gaze,.....donesi još pomfrita,daj pusti šuplju priču

Naknada razvojačenim braniteljima u ZHŽ-u već s 53 godine
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari