Oni trebaju našu pozornost, razumijevanje, nježnost, ljubav ...

Oni su dio naših obitelji, rođaci, susjedi, poznanici, draga bezazlena lica koje susrećemo gotovo svakodnevno, osobe koje ne možemo ne zamijetiti, jednostavno oni su naša djeca...

Često nismo svjesni da ih gledamo, a ne vidimo, ne znamo koliko trebaju našu pozornost, naklonost, razumijevanje, nježnost, ljubav... Ne znamo ni njihov broj. U općini Ljubuški ima oko 100 djece s različitim psihofizičkim teškoćama u razvoju.

Njihovi roditelji brinu o njima sukladno svojim mogućnostima i sposobnostima, a nastoji se djelovati i zajednički pa je osnovana Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju "Duga" Ljubuški. U njoj je oko 40 roditelja djece s teškoćama u razvoju i poduzimaju različite djelatnosti kako bi pomogli svojoj djeci, a ovih dana obilježili su 21. ožujak, Dan djece s Downovim sindromom. Djeca s Downovim sindromom okupili su se ispred OŠ Marka Marulića u Ljubuškom, postavili svoj stol s radovima i rukotvorinama, nešto svojim nešto druge djece, i stručcima cvijeća, i prodavali ih prolaznicima.

- Cilj nije bio da se toga što više proda i skupi novca, već da se skrene pozornost. Svatko tko je naišao pored škole zastao je, pogledao. Želimo da se javnost senzibilizira da i takva djeca postoje, žive i da su dio naše svakidašnjice. U našoj općini ima 12 osoba s Downovim sindromom, petero je odraslih, iznad 20 godina, četvero ih ide u osnovnu školu, jedno ide u vrtić, jedno je beba i jedno je mlađi adolescent - kaže dr. Nada Dodig, predsjednica Udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju "Duga" Ljubuški.

ispred škole
Djeca s Downovim sindromom ispred OŠ Marka Marulića

Prema riječima dr. Dodig učestalost Downovog sindroma je jedno dijete na oko 700 novorođene djece. To su češće djeca starijih roditelja iako novija iskustva i literatura bilježe porast takve djece i od mlađih majki.

- Što društvo može napraviti za djecu s teškoćama u razvoju? - pitali smo dr. Dodig, pedijatra u Domu zdravlja Ljubuški.

- Može napraviti puno, a prvo je skinuti stigmu s te djece. Treba shvatiti da su ta djeca kao i sva druga djeca željna naše ljubavi, pažnje, njege i ostaloga. Treba shvatiti da se mogu i moraju uključivati u predškolske ustanove i poslije u obrazovni sustav u skladu s njihovim mogućnostima, da su prošla vremena kad su se izolirala i zatvarala u kuće i nisu micala dalje od svoga kućnog praga.

Djeca s poteškoćama trebaju biti prihvaćena u igri, školi...

Vrlo je važno, a to ovisi od roditelja zdrave djece, da djeca s teškoćama budu primljena među svojim vršnjacima u igri, u školi, vrtiću. Stigma koja njih bilježi je nešto strašno, veoma je teško kad se od roditelja ponekad čuje kad prepričavaju kako su njihova djeca, ili u dvorištu, u ulici gdje žive, ili u školi, ponekad šikanirana samo zato što su drukčija, a oni za to nisu krivi - objašnjava dr. Dodig.

ispred škole
Stol djece s Downovim sindromom ispred OŠ Marka Marulića

Ivan Kaleb [Večernji list]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari