Zavod za MIO/PIO nezakonito umanjivao iznose mirovina

ljubuski.info

Hrvatska republikanska stranka Široki Brijeg je došla do kompromitirajućih podataka za MIO/PIO koji je, kako navode, kršio zakon prilikom izračuna starosnih mirovina te su rješenja za veliki broj umirovljenika izdana umanjena u odnosu na ona kakva su trebala biti. Umirovljenici koji se nisu žalili na rješenje su prevareni.

Informacije se odnose se na razdoblje od 1.1.2022. do danas.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Umjesto bunta pred zgradom OHR-a daleko pametnije bilo bi kada bi se građani odlučili okupiti i prosvjedovati pred zgradom MIO/PIO-a u kojoj, nažalost, sjede članovi špekulantskih stranaka, a koji često zastupajući vlastite interese, obmanjuju javnost te pod krinkom korupcije manipuliraju o nacionalnoj ugrozi.

Dakako, to se uglavnom radi kako bi se prikrila korupcija počinjena nezakonitim postupanjima, sukladno ne obvezujućim internim dokumentima, a zbog kojih su brojni umirovljenici dobili trajne mirovine umanjene u rasponu od 30 do 100 KM.

Dokumenti, točnije rješenja za starosnu mirovinu, a do kojih je došla Hrvatska republikanska stranka, takve navode potvrđuju i razotkrivaju prevaru neviđenih razmjera.

Naime, premda je Zavod za MIO/PIO bio obvezan postupati sukladno Odredbom članka 46.st.4. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji propisuje da, ako su plaće, odnosno osnovica osiguranja unesene u matičnu evidenciju nositelja osiguranja u neto iznosu, onda se dijele s prosječnom neto plaćom u SR BiH, odnosno Federaciji BiH, a ako su unesene u bruto iznosu, onda se dijele s prosječnom godišnjom bruto plaćom, tako nije postupao.

Zavod MIO/PIO je izračune za starosnu mirovinu vršio mimo propisanog Zakona sukladno internom Naputku te time oštetio veliki broj umirovljenika jer im je izdavao rješenja o mirovini koja su im značajno umanjena u odnosu na stvarne iznose koliko im je trebalo biti isplaćeno za 40 godina rada, a za kojeg su uredno uplaćivali doprinose.

MIO/PIO je nositeljima osiguranja na neto iznose vršio obračune u bruto iznosima te time izravno oštetio veliki broj osoba koje su pošteno zaradile svoju starosnu mirovinu.

Nezapamćena korupcija odnosi se na razdoblje od 01.01.2022. godine do danas, te na jako veliki broj umirovljenika (cca.10.000) i kada bi se navedena brojka pomnožila s prosječno 50 KM razlike novca, procjenjuje se kako su umirovljenici za 8 mjeseci zakinuti iznosom većem od 500.000 KM.

Drugim riječima, svaki umirovljenik koji je u ovih osam mjeseci dobio umanjeno rješenje za starosnu mirovinu "pokraden" je za prosječno 500 KM, što je skandal velikih koruptivnih radnji zbog kojih bi netko morao dati objašnjenje.

Hrvatska republikanska stranka očekuje od mjerodavnih tijela vlasti da iziđu pred javnost, poduzmu konkretne mjere kako bi se ispravila nepravda učinjena umirovljenicima.

Umjesto "slijepog" slušanja glavnih aktera afera u BiH, koji se busaju u prsa domoljubljem i potkradaju vlastiti narod, što ne ide skupa, treba im poručiti da se brinu za opće dobro, a ne da budu organizirana "mafija".

Pozivamo vas da borbu za političku prevlast i izvlačenje novca iz javnih ustanova ne radite na štetu nečijih pošteno zarađenih mirovina!

GO HRS Široki Brijeg

Glas naroda

Jeli to opet nas u nasoj zupaniji potkradaju srbi i muslimani ili nas kradu nase hrvatine koji viruju u boga ispovidaju se i svake nedilje u prvim redovima u crkvi e jesmo jedan od naj gori naroda dokle triba ovo da trpimo naj vise su nas nasi pokrali hvala hdz u

Na tvoju zalost MIO je na federalnom nivou.Odgovoran Novalic kojeg sude za respiratore a mobitele su mu iz Miljacke morali vadit a ima na njima jedan zenski glas ne mogu odgonetnut ciji je.Za profesionalne pisaoce nejasnih priopcenja(mogli su uzet od nekog iz familije obracun mirovine i lipo sve razjasnit,al nebitno ako je uradjena greska triba se inzistirat da se ispravi)HRSovce kad 500 000 podjelite na cirka 10 000 nemoze vam ni blizu ispast 500KM.Imate danas na svakom mobilnom digitron ako ne znate odoka osecovat a ja ne sumljam da su vasi mobilni napredni.

Očito manje znaš od onoga kojemu objašnjavaš , pa je zato nekada bolje šutiti nego govoriti o onome o čemu ne znaš. Uplate za MIO/PIO se vode u županijskim ispostavama prema mjestu prijave prebivališta i iste vrše obračun kad se steknu uvjeti za mirovinu, tako da.....

Sumljas je li hahaha nemoj samo sumnjati

Robert Zelić iz Ljubuškog dobio je otkaz zbog sumnjivih rabota u MIO Ljubuški

Samo da znas Robert Zelić je vraćen na posao
Robert Zelić je čovijek samo takav pomoć svakome u svaka doba

Je li Dasa vraćen na posao

Gdje su pare kad je to tako čovijek

Kako kome pomigne!

Ševinovac čovijek nije čovjek

Ako triba pomoci ce i klepit lovu

Tom R Zeliću je namještena igra od uprave Kvesića i Bojke šefova MIO Ljubuški,sad isti plaća svoje gluposti

Mirovinski zavod je lopovluku ima 30god.Sve ovo treba na sud i u zatvor,žalit se do Strazbura,da vidi Europa ko ovdje vlada,narode diži se pokradoše nas BRAĆA....

I starijim umirovljenicima su umanjene mirovine jer su ih obračunavali po nižem koeficijentu od zakonskog zato jadnim umirovljenicima , ne svima, sa 40 godina staža je dato 500 KM mirovina sa povećanjem ali mnogi su već tužbe napravili za ispravku koeficijenta. Obračunavali su 0,934 koeficijent valorizacije a zakonski koeficijent valorizacije je 1,009 za period 2015 do 2018.

Koficijent valorizacije je pogrešno obračunavan u iznosu i 0,834 i 0,945 umjesto 1,009 za period od 2015-2018 i svi koji su dobili tada mirovinu u tim iznosima su zakinuti najmanje 50 KM.
I To treba ljudima obračunari i isplatiti jer su ljudi preteško radili i zaradili ove male mirovine još su ih umanjili. Ali zašto????

Najveci mafijas u Pio-Mio je neka Janja. Ona i Vedran , vedre i oblace. Mnogi sve znaju samo sute

Svi oni prepravljaju i ispravljaju.

svi su oni plaćenici hdz mafije, i samo njima se moraju dodvoriti, narod pokrasti i hdz-u dodjeliti....

Svagdje zakidaju gdje se hrvati pitaju naj nize mirovine plate oni se sa tim igraju treba uhljebe namirit kako od svakog pomalo nema drzave sudstvo u njihovim rukama sude kokosarima ako je ukra jaja ako je okrenuo milijone nagrada na drugu poziciju ovo je jad treba objaviti rat rusiji i da dodju ovde sa pendrekom vaspitati bandu pokvarenu

Zavod za MIO/PIO nezakonito umanjivao iznose mirovina
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari