Gorivo u BiH skuplje nego u najbogatijim zemljama EU-a

ljubuski.info

Cijene goriva u BiH, nakon onih rekordnih u lipnju i prvoj polovini srpnja, posljednjih nekoliko dana konačno su u blagom padu. Prije samo nekoliko dana litra dizela stajala je i do 3,81 KM, a prema podacima s aplikacije Federalnog ministarstva trgovine, sada se na pojedinim crpkama može kupiti i po 3,31 KM. U prosjeku se cijena kreće od 3,41 do 3,56 KM. Istodobno, benzin je stajao od 3,31 do 3,56 KM, a jučer mu je cijena na pojedinim crpkama u Mostaru bila 3,11 KM. To znači da su prometnici u BiH snizili cijene za oko 40 feninga.

Usporedba plaća i cijena

Istina, cijene su u blagom padu, al i dalje su previsoke za standard bh. građana, posebice imajući u vidu da gorivo plaćamo kao da živimo na bogatom Zapadu, pa čak i po višim cijenama.

Litra dizela u BiH u 28. tjednu ove godine u prosjeku je stajala 1,87 eura ili 3,65 KM, podaci su Vanjskotrgovinske komore BiH. U usporedbi sa zemljama bivše Jugoslavije, litra ovog goriva skuplja je jedino u Hrvatskoj, gdje je u navedenom razdoblju, a prema istoj analizi, stajala 2,10 eura (4,09 KM).

Cijena dizela u BiH gotovo je ista kao i u Srbiji, dok u Sloveniji litra stoji 1,80 eura (3,51 KM), Crnoj Gori 1,74 (3,39 KM), a u Sjevernoj Makedoniji 1,62 eura (3,16 KM).

Zanimljivo je da je dizel u BiH skuplji nego u nekim zemljama s najvišim standardom u EU, dok je u nekima tek neznatno jeftiniji. Naime, na razini EU-a Luksemburg je prošle godine imao najviši standard - 46% iznad europskog prosjeka. Slijede Danska i Njemačka sa standardom višim za petinu, pokazuje analiza Eurostata. S druge strane, podaci Eurostata o standardu građana pokazuju kako je BiH druga najsiromašnija zemlja u Europi, odmah nakon Albanije. No, u Luksemburgu je u 28. tjednu ove godine litra dizela stajala 1,84 eura (3,59 KM), u Njemačkoj 1,97 eura (3,84), a u Danskoj 2,10 eura (4,09 KM).

Primjerice, stanovnik BiH za prosječnu plaću može kupiti nešto više od 300 litara dizela, a stanovnik Luksemburga više od 1800 litara. Za prosječnu plaću u Njemačkoj može se kupiti oko 1300, a u Danskoj više od 1100 litara dizela. Prosječna plaća u BiH tek je nešto viša od 1100 KM, dok je u Luksemburgu oko 3390 eura (6610 KM), u Njemačkoj 2780 eura (5420 KM), a u Danskoj 2200 eura (4290 KM).

Cijena prijevoza

Vozači u BiH konačno su osjetili blage učinke pada cijene barela nafte na svjetskom tržištu, na što već dulje upozoravaju ekonomski analitičari, ali i građani, zabrinuti zbog prakse da svaki rast cijena u svijetu osjetimo trenutačno, dok na pojeftinjenja uvijek čekamo.
Pad cijena goriva itekako je zakasnio, one su mnogo ranije trebale biti korigirane. Dakle, mnogi su posljednjih tjedana ostvarivali dodatni profit - kako u samoj BiH tako i u procesu od sirove nafte, njezine prerade pa do bh. tržišta - kazao je ekonomski analitičar Igor Gavran.

Na isti način kako su poskupljenja roba široke potrošnje opravdavana i cijenom prijevoza, sada se, s razlogom, očekuje i pad cijena prehrambenih artikala, barem u postotku u kojem se mijenjaju cijene goriva.

Glas naroda

Zato su plaće najmanje

koji te đ.ava gura u auto pa trošiš gorivi idi pješke kako se prija išlo,ustani ranije pajdo i ožeži to ti koristi zdravlju i nećeš nikoga satrat.

I? Dok u normalnim državama ulažu u javni prijevoz, koji je normalno jeftiniji, kod nas nemaš normalne linije do Međugorja, Mostara, Čapljine, Gruda, prometnice pune, a svatko ide sa svojim autom

ma kod nas ti je sramota se vozat autobusom ili pješačit.
mekome skpo i to, a nekome ne odgovaraju termini...

Možda je najskuplje gorivo ali je i najkvalitetnije....moja 123-ca nikakvi problema nema...

Gorivo u BiH skuplje nego u najbogatijim zemljama EU-a
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari