Dom 'Marija, naša nada' u novom ruhu dočekuje jesen

ljubuski.info

Gradovi i općine iz Hrvatske s četiri partnerske jedinice lokalne samouprave iz Zapadnohercegovačke županije, realizirali su šest projekata obnove infrastrukture, te odgojnih i zdravstvenih ustanova.

Vrijednost projekata je 1,23 milijuna kuna, a oni se realiziraju u sklopu Programa podrške Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

12 klima uređaja

Dječji dom Sveta Ana iz Vinkovaca realizirao je projekat obnove Doma "Marija naša nada" u Širokom Brijegu, te će u sklopu projekta sve prostorije širokobriješkog doma dobiti rashladne uređaje za lakši budući rad sa štićenicima.

Veoma značajan projekt za nas. Godinama imamo problem uslijed vrućina i istinski je teško uskladiti i izvesti aktivnosti na visokim temperaturama. Klimatizaciju već dugo imamo u planu. Dodatni razlog za zadovljstvo što ćemo dobiti taj sustav je i činjenica da su nedavno enormno poskupila lož ulja na koja se grijemo. Predviđena je montaža 12 klimatskih uređaja za 12 prostorija u kojima se radi s djecom i mladim s poteškoćama u razvoju. Radi se o prostorijama za individualne i grupne tretmane. Ukupni iznos koji je izdvojilo Ministarstvo je 83 tisuće kuna. Mi ćemo provesti radni dio projekta, odnosno samu montažu. To planiramo početkom osmog mjeseca, jer tada idemo na godišnji odmor. Nismo željeli prekidati svakodnevne aktivnosti, kazao je Mario Karačić, direktor Doma "Marija naša nada".

Uređajima koji će se postaviti tijekom skorog kolektivnog godišnjeg odmora, raduju se i roditelji djece koja dolaze na svakodnevne terapije u Dom "Marija naša nada", kao i uposlenici Centra.
Radimo individualne terapije sa neuro-rizičnom djecom. Dio klimatizacije je jako bitan. Prostorije su male i bez klima uređaja je neuvjetno raditi. Dosta nervoze je dosad prisutno i kod roditelja, i kod djece i kod nas. Zato nam je posebno drago što smo uspjeli dobiti taj projekt, kaže fizioterapeut u Domu, Ivana Zovko.

Novi sustav grijanja

Zbog stalnog rasta cijena energenata, vodstvo Doma u Širokom Brijegu dugoročno razmišlja o solarnim panelima, isčekujući da apliciraju na neki od projekata sličnih ovom.
U budućnosti se planiramo u potpunosti okrenuti obnovljivim izvorima energije. Tako bismo isključili loživa ulja i koristili struju za grijanje. Nadam se da ćemo i dalje surađivati s partnerima iz Vinkovaca, ali i Uredom za Hrvate izvan Hrvatske koji raspisuje natječaje za ovakvu vrstu projekata. Ovo je inače prva faza nekih naših planova. Sustav grijanja u budućnosti nastojimo u potpunosti promijeniti, dodao je Karačić.

Projekti se realiziraju u sklopu Programa podrške Hrvatima u Bosni i Hercegovini s ciljem razvoja lokalnih zajednica kojeg provodi hrvatsko Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a ciljevi su između ostalog poboljšanje zdravstvenih usluga i obnova prometnica u ovom dijelu naše zemlje.

H.Ž. | Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari