Ljubušanka pokrenula prvu tvornicu tapeta u Hrvatskoj

ljubuski.info

Ljubušanka sa zagrebačkom adresom Josipa Maras vlasnica je Studija Wallart, ujedno prve tvornice tapeta u Hrvatskoj. Njihove tapete, kao svojevrsna umjetnička djela, danas krase zidove širom svijeta, a za svoj rad dobila je i brojna priznanja.

Njezin Studijo Wallart osim ponude na hrvatskom tržištu svoje zidne tapete izvozi u Europu i SAD, gdje krase zidove brojnih velikih hotelskih lanaca, turističkih i ugostiteljskih objekata, banaka, ureda poznatih poduzeća, apartmana, stanova…

Dobitnik je brojnih nagrada za dizajn, od kojih i 'Archiproducts Design Awards - Longlisted' za tapetu 'Maslinik'

U proizvodnome pogonu u Zagrebu nastaju tapete s efektom lana, glatkim i metaliziranim efektom, pa čak i vodootporne tapete, koje je proizveo prvi u Hrvatskoj, a uskoro će se moći naručiti i one vanjske, potpuno otporne na sve vremenske uvjete.

Tapete toga mladoga zagrebačkog studija nisu samo komad materijala - one su umjetnička djela u velikom.

Naime, prije nego što je postala poduzetnica, osnivačica i direktorica Studija Wallart Josipa Maras godinama se bavila slikarstvom, a grafički i web-dizajn su joj profesija.

Ljubav prema slikarstvu rodila se još u ranoj fazi djetinjstva, a njezini su roditelji, srećom, prepoznali tu strast i njegovali je. Upis studija grafičkog dizajna na zagrebačkom Grafičkom fakultetu bio je logičan izbor jer joj je tada, kako kaže, bilo važno 'samo da se crta'.

Njezin se Studijo Wallart od 2015., otkad je otvoren kao obrt za usluge grafičkog i web-dizajna, bavi umjetnošću. Tada je pokrenula 'Marastacije', jednu od svojih najuspješnijih linija ilustracija, koje su s duhovitim porukama završile na zidovima brojnih dječjih soba.

One su me uvele u svijet digitalnog slikarstva koje me povezalo s interijerima. I upravo je ta simbioza digitalnog slikarstva i interijera na jesen 2018. rezultirala tapetama - kaže Maras čiji je izložbeni studio, a tik do njega i tvornica tapeta, pravni sljedbenik obrta Studijo Maras, osnovanoga 2015.

Danas, sedam godina poslije, svaki tjedan proizvode i do tisuću četvornih metara tapeta, svakodnevno ih izvoze u Europu i SAD gdje krase zidove brojnih velikih hotelskih lanaca, turističkih i ugostiteljskih objekata, banaka, zlatarnica, ureda poznatih poduzeća, ali i privatnih kuća, vila, apartmana te stanova.
Tapeta je samo medij koji nam omogućava da se umjetnost što efikasnije uvede u naš suvremeni život. Budući da sam se godinama bavila slikarstvom, stvarala slike različitim tehnikama, danas se tom istom rukom koristim za stvaranje tapeta. Razlika je jedino u tome što mi je kist povezan s računalom, a papir je digitalan. Ista ruka i jednaka volja stoje iza svake tapete, kao nekada iza svake slike - opisuje Maras, ali napominje da uz talent i vježbu digitalno slikarstvo zahtijeva i visok stupanj tehničke naobrazbe jer se sve radi u različitim računalnim programima.

Novi proizvodni pogon

Usporedno s tim sve je veći trend postavljanja zidnih tapeta u uređivanju interijera, pa raste i potražnja za njima, što je Josipu i njezina supruga Gorana Marasa, zaduženoga za organizaciju, logistiku i proizvodnju Studija Wallart, nagnalo da prošle godine otvore vlastiti proizvodni pogon.

Osluškujući tržište i vlastite ambicije, odlučili su uložiti milijun i pol milijuna kuna u nabavu novih strojeva, proizvodne linije i početni repromaterijal.

Cjelokupan projekt potpuno je zaživio.

Međutim, u tome umjetničkom pogonu nije uvijek sve bilo tako bajno.

Iako se Josipa Maras danas može pohvaliti brojnim priznanjima struke, poput nagrade 'Stvaratelji za stoljeća' Međunarodnog ekonomskog foruma 'Perspektive', poduzetničkog Oscara, nominacije za prestižne 'German Design Awards 2022' te nagrade 'Archiproducts Design Awards - Longlisted' za tapetu 'Maslinik' (kojom je, između ostaloga, ta tapeta i službeno proglašen jednom od najljepših na svijetu), put od obrta do tvornice tapeta katkad bio i trnovit.

Maras priznaje da ni ona ni Goran, koji je svoju karijeru brusio po naftnim bušotinama, nisu imali nikakvo iskustvo u grafičkoj tehnologiji, a, bome, ni sat radnog staža u tiskari, pa su bili svjesni da će na tom području naići na 'više stepenice na koje se teško može zakoračiti'.

poduzetnistvo.org

Glas naroda

Suzama sam ljepila tapete.. otišo je i...

....otišo je a sarmu probo nije...

Maras,staro ljubuško prezime.Di su im kuće???

Malo smo proguglali i kad vidim cjenu po m2 dodje mi muka,,,680 Kuna najmizernija i jos morate kupitii i ljepilo kod njih.Ima kineza cjelu kucu obljepiti za 600 kuna. Leti mala visoko

Mala je prosle godine prometala 2 miliona kuna a ciste neto dobiti 650 000 kuna.
A ti ljube u kineza jer radis za kasom

Ljubice duso ,svaka roba ima svog kupca.Nije ovo ni za mene i Rofaze su mi u knap i sa kineskim lipilom ali ako je krenula u proizvodnju ne joj odma noge podmecat.Nista ti bit bolje nece.

Ma ljuba je samo pokazala koliko je nezadovoljna svojim zivotom te koliko je nesmbiciozna kad se zadovoljila kinezima.

Popijte malo vode Ljubica. Nemojte da Vam bude muka.

Josipa Brkić lavica.

Bravo Josipa,
Svaka čast, samo naprid.

Aduj me na fejsbuk blok sum

Svaka cast za ovu ambicioznu i mladu zenu..lijepo je ovo procitati i vidjeti da se radom i upornoscu stvara i jedino tako se moze napredovati,posebno je vazno naglasiti da je jako dobra reklama naseg divnog grada Ljubuskog..svako dobro i zivjeli.

Ivančica uložila kapital od Barbarića

Samo nemoj vise puvat usne bgt

bravo curo , puno uspjeha u životu.

A na ove komentare dolje se ne osvrći, ja sam upravo radi tako nekog generalno zatucano-primitivnog mentalnog sklopa otišao odozdo i više se ne vracam. Bilo bi puno više ovakvih primjera vjerujem, da nisu zatrovani sredinom i njihovim velikim očekivanjima jel se udala, koliko je zvala svatova, iz čije je kuće, iđe'l ucrkvu haha, koliko joj konja ima mercedes i ostalih plemenskih razmišljanja.

Ljubušanka pokrenula prvu tvornicu tapeta u Hrvatskoj
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari